Asielopvang

Algemeen

Gemeente Kapelle wil een eerlijke bijdrage leveren aan de asielopvang in Nederland. De afgelopen periode hebben wij onderzoek gedaan naar locaties voor de opvang van asielzoekers. Op 22 april besloot het college van burgemeester en wethouders voorlopig een locatie aan te wijzen. De aangewezen locatie is het grasland op de kruising van de Handelsweg en Nijverheidsweg op de Smokkelhoek.

Op 19 en 22 mei vinden er informatieavonden plaats voor inwoners en ondernemers. Onderaan deze pagina kunt u zich hiervoor aanmelden en vindt u antwoorden op veelgestelde vragen.

Voorlopige locatiekeuze

Waarom een noodopvang voor asielzoekers?

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (hierna: COA) ontwikkelt een tijdelijke kleinschalige opvanglocatie voor asielzoekers op bedrijventerrein de Smokkelhoek in Kapelle. Hiermee geeft Gemeente Kapelle uitvoering aan haar wettelijke taken uit de Spreidingswet. Daarnaast vinden wij het belangrijk om ook de andere Zeeuwse gemeenten te steunen; elke gemeente pakt haar verantwoordelijkheid.

Hoeveel en hoe lang vangen we asielzoekers op? 

De opvanglocatie biedt plaats aan 81 asielzoekers. En is voor een periode van maximaal 13 maanden. De ontwikkeling van de opvanglocatie gebeurt op basis van de gemaakte afspraken met de gemeente, provincie en het Rijk. 

Wat betekent een voorlopig besluit? 

Het college van burgemeester en wethouders wijst de locatie op de Smokkelhoek voorlopig aan voor de opvang van asielzoekers. We onderzochten diverse locaties voor een geschikte opvangplek. Deze locatie op de Smokkelhoek is als meest geschikt en snelst beschikbaar naar voren gekomen. Om te komen tot een definitief besluit vinden we het belangrijk om met onze inwoners, onze ondernemers en de gemeenteraad in gesprek te gaan. Daarnaast biedt dit het COA de mogelijkheid nadere afspraken te maken met zowel de gemeente als de grondeigenaar.

Hoe gaat u met ons in gesprek? 

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over de noodopvang. Op deze pagina staat al veel informatie. Daarnaast organiseren wij informatieavonden voor ondernemers en inwoners:

  • De informatieavond voor inwoners is op 19 mei 2025 in dorpshuis De Vroone in Kapelle. 
  • De informatieavond voor ondernemers is op 22 mei 2025 in het dorpshuis ’t Durpshart in Schore. 

Deze informatieavonden organiseren we samen met het COA. We starten om 19.15 uur, de inloop is vanaf 19.00 uur. Aanmelden is verplicht en doet u verderop deze pagina.

Tijdens deze avond informeren wij u over de huidige stand van zaken en geeft het COA uitleg over de tijdelijke asielopvang. Deze toelichting geven we plenair en daarna heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen aan de gemeente en het COA. 

Na dit gedeelte zijn er 4 gesprekstafels waar u meer informatie kunt ophalen en specifieke vragen kunt stellen over de onderwerpen: 

1. Inrichting van de opvanglocatie (locatie en schetsontwerpen van het COA); 

2. Veiligheid (van het terrein en leefbaarheid openbare ruimte); 

3. Opvang en begeleiding (door het COA en wat u kunt betekenen); 

4. Proces en communicatie.

Overzichtsfoto voorlopige locatiekeuze
Voorlopige locatiekeuze asielopvang

Aanmelden informatieavond

We ontvangen u graag tijdens de informatiebijeenkomst. Aanmelden voor de bijeenkomst is verplicht. Dit in verband met de beschikbare ruimte in het dorpshuis. 

Aanmelden informatieavond 19 mei inwoners

Aanmelden informatieavond 22 mei ondernemers

Let op: Aanmelden kan tot vrijdag 16 mei 12.00 uur.

Vragen?

Heeft u dringende vragen die niet kunnen wachten tot de informatiebijeenkomst? Bel ons dan via 14 0113 of mail naar gemeente@kapelle.nl. Wij proberen uw vraag dan zo snel mogelijk te beantwoorden

Veelgestelde vragen

Besluit en proces

Het college van burgemeester en wethouders wil een eerlijke bijdrage leveren aan de Spreidingswet. Vorig jaar oktober is daarom besloten 81 asielzoekers op te vangen voor maximaal 13 maanden. Op basis van dit aantal kan het COA een kleinschalige opvanglocatie realiseren. Het college heeft daar nu een voorlopig besluit over genomen en de locatie aan de Handelsweg/Nijverheidsweg aangewezen. Op kleinschalige locaties wonen bewoners zelfstandiger dan in een asielzoekerscentrum. Er is geen blauwdruk voor kleinschalige opvang, het is altijd maatwerk. Hierin gaan we samen met het COA uitvinden wat werkt en haalbaar is.

Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besluit genomen nadat er samen met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) onderzoek is gedaan naar de mogelijkheden voor de opvang. In dit onderzoek is niet alleen gekeken naar welke gronden en locaties beschikbaar zijn, maar ook naar de omgeving, voorzieningen, toekomstige plannen en wat het COA van de locatie vindt. De locatie is geschikt voor de tijdelijke kleinschalige opvang van 81 asielzoekers en beschikbaar voor de periode van maximaal 13 maanden. De locatie ligt dichtbij voorzieningen zoals supermarkten, scholen en het station. Een goede bereikbaarheid is belangrijk omdat de asielzoekers regelmatig naar het Asielzoekerscentrum (AZC) in bijvoorbeeld Goes, Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) of andere COA-locaties zullen moeten reizen. De tijdelijke opvang staat op deze locatie toekomstige ontwikkelingen niet in de weg. Omdat het een braakliggend stuk grond is, kan het COA de locatie relatief snel gereed maken. En tot slot was de mogelijkheid om een stroomaansluiting te krijgen erg belangrijk in de afweging.

In Nederland is een groot tekort aan opvangplekken. Ook op korte termijn zijn dringend opvangplekken nodig. Daarom heeft de Rijksoverheid gemeenten gevraagd om naast duurzame opvang ook tijdelijke opvangplekken te realiseren. Gemeente Kapelle kan met de plannen voor de tijdelijke opvang van 81 asielzoekers voor maximaal 13 maanden meehelpen aan een oplossing voor de landelijke opgave. Hiermee voldoen we aan de vastgestelde opgave uit de Spreidingswet. Daarnaast vinden wij het belangrijk om de andere Zeeuwse gemeenten te steunen; elke gemeente draagt op haar eigen manier bij.

Het COA bepaalt wie er in de nieuwe opvanglocatie zal gaan wonen. We maken afspraken met het COA zodat in onze opvang een goede afspiegeling komt van vluchtelingen die het COA opvang biedt. 

Op kleinschalige opvanglocaties wonen de mensen zelfstandiger dan bij gewone opvanglocaties. Het COA selecteert de bewoners voor kleinschalige locaties, zij moeten namelijk zelfredzaam zijn. In praktijk betekent dit dat veel vluchtelingen die hier opgevangen zullen worden al langer in Nederland zijn, en dus al verder in het proces zitten. Zij hebben een BSN-nummer gekregen en zijn al meer gewend aan het leven in Nederland. Tot slot mogen deze mensen werken en gaan kinderen naar school. 

Volgens het COA komen de meeste asielzoekers die in Nederland zijn uit Syrië, Turkije, Irak, Eritrea, Somalië en Jemen. Kijk voor actuele cijfers over de meest voorkomende nationaliteiten in opvanglocaties op de website van het COA.

Samen met het COA zijn we in overleg over de opvang. Zoals hoe deze eruit komt te zien en hoe de begeleiding gaat plaatsvinden, hierover leest u verderop meer.

De exacte openingsdatum is nog niet bekend, daarvoor is nog te veel onbekend. Volgens de Spreidingswet moeten we de locatie vóór 1 juli 2025 openen. Deze termijn van 1 juli 2025 is niet haalbaar. Een zorgvuldig proces heeft de voorkeur boven het behalen van de termijn van 1 juli 2025. Het college van burgemeester en wethouders moet eerst nog een definitief besluit over de opvang nemen. In dit besluit nemen we uw input uit de informatiebijeenkomsten en persoonlijke gesprekken mee. Als alles volgens planning loopt hopen we dat het COA de locatie in de tweede helft van 2025 kan openen.

Gemeente Kapelle wil maximaal 13 maanden asielzoekers opvangen. De termijn gaat in wanneer de opvang ook daadwerkelijk open is en er asielzoekers wonen. 

Op dit moment heeft het college van burgemeester en wethouders een voorlopig besluit genomen. We vinden het belangrijk om u op tijd en zo goed mogelijk te informeren over onze plannen. Ook de gemeenteraad en u als inwoner worden bij dit proces betrokken. Het college moet nog een definitieve keuze maken. Maar eerst willen we in gesprek met de omgeving, en moet er meer duidelijk worden over de plannen van het COA. Er zijn geen alternatieve locaties meer in beeld voor de opvang.

De gemeenteraad wordt gevraagd om budget beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van de plannen. Het college wil de afspraken met het COA vast gaan leggen in een ‘bestuursovereenkomst’. We vragen de gemeenteraad om hun wensen de bedenkingen over het afsluiten van deze overeenkomst aan ons bekend te maken. 

Pas al voldoende duidelijk is over de plannen maakt het college een definitieve keuze. Hierna kan het COA de benodigde (omgevings)vergunningen aanvragen. 

Dit kunt u doen tijdens de informatiebijeenkomsten die we samen met het COA houden op 19 mei voor inwoners en 22 mei voor ondernemers. Heeft u hierna nog steeds vragen of opmerkingen, dan kunt u ook op afspraak, persoonlijk op gesprek komen. Aanmelden hiervoor kan op een later moment.

Met uw vragen of opmerkingen kunt u bij ons terecht per brief, per mail via gemeente@kapelle.nl of bel naar 14 0113.

Tot slot kunt u tijdens gemeenteraadsvergaderingen gebruik maken van uw spreekrecht. Hier zitten spelregels aan verbonden en u moet dit op tijd kenbaar maken. Meer informatie vindt u op de pagina spreekrecht.

De locatie hebben we zo snel als mogelijk bekend gemaakt. In november 2024 hebben we informatie gedeeld over onze plannen en daarbij aangegeven dat we onderzoek moesten doen naar de locatie. We hebben samen met het COA onderzoek gedaan naar de mogelijkheden waar we de opvang het beste konden realiseren. Uit dit onderzoek bleek één locatie het meest haalbaar.

De eigenaar van de locatie en het COA zijn daarna in gesprek gegaan en zij hebben eind februari 2025 concrete afspraken kunnen maken. Op 15 april heeft het COA laten weten dat de plannen ook financieel haalbaar waren. Daarna hebben wij zo snel mogelijk het besluit genomen en openbaar gemaakt. We vinden het erg belangrijk dat de direct omwonenden en ondernemers rondom de locatie dit nieuws als eerste hoorden. Daarom zijn we bij hen persoonlijk langsgegaan om het nieuws te vertellen. Alle andere inwoners hebben we geïnformeerd per brief en/of via onze gebruikelijke kanalen. 

Dit kan pas als er een omgevingsvergunning verleend wordt voor het realiseren van de opvanglocatie. Hiertegen kan bezwaar en vervolgens beroep en hoger beroep ingesteld worden. 

Tegen de andere besluiten van het college van burgemeester en wethouders en/ of van de gemeenteraad kunt u geen bezwaar indienen. Meer informatie vindt u op www.kapelle.nl/bezwaar-maken.

Als gemeente willen we een eerlijke bijdrage leveren aan de landelijke opgave. De Spreidingswet helpt bij het maken van een evenwichtige verdeling, daarin hebben we als gemeente gewoonweg een wettelijke taak. Maar daarnaast vinden we het ook belangrijk om de andere Zeeuwse gemeenten te steunen; elke gemeente pakt haar verantwoordelijkheid. Dit deden we al vóór de inwerkingtreding van de Spreidingswet en dat blijven we ook doen. Daarbij gaan we uit van de op dit moment geldende wet- en regelgeving en de gemaakte Zeeuwse afspraken. 

In Zeeland hebben we afgesproken dat iedere gemeente op haar eigen manier bijdraagt aan de opvangopgaven. Dat betekent niet dat iedere gemeente ook opvang voor asielzoekers moet realiseren. De bijdragen van andere Zeeuwse gemeenten is vastgelegd in het Verdeelbesluit Zeeland 2024. Meer informatie over het Verdeelbesluit vindt u op de website van De Rijksoverheid.

In het lopende proces ontstaat steeds nieuwe of actuelere informatie. Wij blijven deze website bijwerken zodat u beschikking heeft over de meest actuele en volledige informatie. De direct omgeving informeren we na iedere processtap per brief. Alle andere inwoners houden we op de hoogte via onze gebruikelijke kanalen zoals de Scheldepost en deze webpagina.

COA en asielzoekers

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zorgt voor de opvang van asielzoekers in Nederland tijdens de asielprocedure. Dit houdt in dat het COA zorgt voor huisvesting vanaf het moment dat de asielzoeker zich heeft gemeld en asiel heeft aangevraagd in Nederland. Tot aan het moment dat de asielzoeker Nederland moet verlaten of een verblijfsvergunning krijgt, is het COA volgens internationale verdragen en landelijke wetgeving verplicht om deze vluchtelingen op te vangen. Kijk voor meer informatie op de website van het COA.

Vluchtelingen zijn mensen die wegens oorlog of andere redenen vrezen voor hun leven en asiel aanvragen in ons land. Vluchtelingen die asiel aanvragen heten asielzoekers. Zij worden tijdens de behandeling van hun asielaanvraag opgevangen in asielzoekerscentra (AZC’s). Zodra zij een verblijfstatus krijgen in Nederland worden ze statushouders genoemd. Vanaf dat moment hebben ze ook recht op een woning in Nederland. Omdat de instroom van asielzoekers nu erg hoog is en de doorstroom van statushouders laag is, heeft het COA te weinig opvangcapaciteit. Om iedereen op te kunnen vangen, zijn daarom extra opvanglocaties nodig: de tijdelijke noodopvang. 

Een AZC is een structurele opvanglocatie die is bedoeld voor het langdurige verblijf van asielzoekers die wachten op hun asielprocedure. Noodopvang zoals de bedoeling is in de gemeente Kapelle, is een tijdelijke maatregel die wordt ingezet bij een hoge instroom van asielzoekers. Noodopvang betekent dat het tijdelijke opvang is. De locaties hebben minder voorzieningen dan gewone opvanglocaties. Daarom wonen vluchtelingen er zo kort mogelijk. Daarna gaan zij meestal naar een asielzoekerscentrum waar zij langer kunnen blijven. De noodopvanglocatie in Kapelle blijft maximaal 13 maanden open. 

De kosten voor de opvanglocatie betaalt het Centraal Orgaan Opvang van Asielzoekers (COA). 

De mensen die in de noodopvang wonen, mogen zich vrij bewegen, net als Nederlanders. Ze mogen dus buiten wandelen, fietsen, reizen etc. Wel moeten volwassen bewoners zich elke week melden. Ook moeten ze zich houden aan de huisregels van het COA. En ze krijgen uitleg over hun rechten en plichten, en over hoe we in Nederland met elkaar omgaan. 

De bewoners moeten zelf koken. Ze moeten dus ook zelf boodschappen doen bij winkels in de buurt. Ze moeten hun verblijfsruimte zelf schoonhouden. De kinderen gaan naar school en gaan sporten. Daarnaast hebben de bewoners gesprekken met bijvoorbeeld de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en VluchtelingenWerk. Ook volgen de bewoners speciale programma’s om zich voor te bereiden op hun toekomst. Dat kan op de locatie zelf zijn of daarbuiten. Sommige bewoners doen vrijwilligerswerk of betaald werk. Dat laatste kan alleen onder bepaalde voorwaarden, hierover leest u verderop meer. Daarnaast werkt het COA samen met organisaties in de omgeving aan extra activiteiten voor de bewoners. 

Onze gemeente heeft er straks 81 nieuwe inwoners bij. Deze nieuwe inwoners kunt u tijdens uw dagelijkse bezigheden tegenkomen. Als ondernemer heeft u mogelijk nieuwe klanten of potentiële nieuwe medewerkers. 

Het COA is verantwoordelijk voor het veilig wonen op de opvanglocatie. Op kleinschalige locaties wonen bewoners zelfstandiger dan op een AZC omdat er geen vaste begeleiding aanwezig is en ze voor bijvoorbeeld een doktersbezoek, taallessen of recreatie of naar de hoofdlocatie gaan. Het COA selecteert daarom de bewoners voor kleinschalige locaties. Zij moeten zelfredzaam zijn en passen bij de opvang. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid en leefbaarheid buiten de opvanglocatie. 

Goede veiligheid en leefbaarheid op en rond de opvanglocatie vinden we van groot belang. Er is geen blauwdruk voor kleinschalige opvang, het is altijd maatwerk. We verwachten en vertrouwen erop dat juist een kleinschalige locatie passend is bij onze gemeente en dat de opvang daarom goed zal verlopen. Om hier zeker van te zijn nemen we de nodige maatregelen. Samen met het COA zijn we hierover in overleg en onze afspraken leggen we vast in een ‘veiligheid- en leefbaarheidsplan’. Dit plan is openbaar en plaatsen we op deze webpagina wanneer dit kan. 

Ja, asielzoekers mogen onder bepaalde voorwaarden werken. Zo moeten de mensen minimaal 6 maanden in de asielprocedure zitten. Ze mogen zelfs langer werken dan 24 weken per jaar, wat voorheen een beperking was. Voor betaald werk hebben de mensen een tewerkstellingsvergunning (TWS) nodig die hun werkgever kan aanvragen bij het UWV. Naast betaald werk mogen de mensen vrijwilligerswerk doen, hier hebben ze een vrijwilligersverklaring voor nodig. We verwachten dat er in onze kleinschalige opvang vooral vluchtelingen komen die al langer in Nederland zijn en dus mogen werken. 

Alle vluchtelingen die Nederland binnenkomen, moeten eerst langs de AVIM en de IND. Die checken hun identiteit en registreren hen. De AVIM is de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel. De IND is de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Indien nodig, doet de Koninklijke Marechaussee extra onderzoek naar hun documenten en achtergrond. Daarnaast krijgen de vluchtelingen een medische intake en zo nodig een tbc-controle.

Ja, de bewoners van de opvanglocatie mogen bezoek ontvangen. Dat mag tussen 8.00 en 22.00 uur

De opvanglocatie is geen openbare locatie. Bewoners kunnen wel vrij in- en uitlopen. 

In opvanglocaties voor vluchtelingen zijn veel vrijwilligers actief. Daar is het COA erg blij mee. In deze nieuwe opvanglocatie kan dat waarschijnlijk ook. Als duidelijk is hoe u kunt helpen, laten we dat op deze website weten.

U kunt kleding en spullen het beste brengen naar algemene inzamelpunten, zoals van het Leger des Heils. Als er op de opvanglocatie kleding of spullen nodig zijn, dan regelt het COA dat met deze inzamelpunten. Breng dus geen kleding of spullen naar de opvanglocatie zelf. U leest hier meer over op www.coa.nl/nl/vrijwilligerswerk-en-donaties