Rijbewijs

Algemeen

Afspraak maken

U kunt een rijbewijs aanvragen als u bent geslaagd voor een theorie- en praktijkexamen of wanneer uw huidige rijbewijs verloopt. U maakt hiervoor een afspraak. U betaalt bij de aanvraag. Uw rijbewijs ligt meestal na vijf werkdagen voor u klaar (afhalen is ook op afspraak). Eerder nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Hiervoor betaalt u extra. Soms heeft u een gezondheidsverklaring nodig. Lees op deze pagina of u deze nodig heeft.

Voor EU-rijbewijzen en rijbewijzen met code 95 heeft de Europese Unie de geldigheid verlengd. Op de website van de RDW staat een overzicht van alle geldende afspraken.

Afspraak maken aanvraag rijbewijs

Afspraak maken ophalen rijbewijs

Afspraak maken omwisselen buitenlands rijbewijs

Afspraak maken rijbewijs aanvragen met vermissing

Wat moet ik doen?

Een rijbewijs vraagt u in het gemeentehuis aan. Meestal ligt uw rijbewijs na vijf werkdagen klaar. U haalt het rijbewijs persoonlijk binnen drie maanden op, anders vervalt uw rijbewijs. De kosten voldoet u bij de aanvraag.

Spoedaanvraag?

Wanneer u vóór 12.00 uur (op woensdag vóór 14.00 uur) een spoedaanvraag doet, ligt het rijbewijs de eerstvolgende werkdag vanaf 11.00 uur klaar. Voor de spoedaanvraag en het ophalen maakt u een afspraak.

Kwijt of gestolen

  • U vult een verklaring van vermissing in bij de gemeente en vraagt gelijk daarna persoonlijk een nieuw rijbewijs aan.
  • U vult een formulier in waarin u uitlegt hoe u het oude document bent kwijtgeraakt.
  • Neem het proces-verbaal van de politie mee als u uw rijbewijs in het buitenland bent kwijtgeraakt.
  • U moet uw rijbewijs persoonlijk komen ophalen. Dit moet binnen drie maanden na uw aanvraag
  • De kosten voor een rijbewijs na vermissing zijn € 57,30.

Jonger dan 18 jaar

Ben je jonger dan 18 jaar? Je mag dan alleen rijden onder begeleiding van een coach met een begeleiderspas. Als je de begeleiderspas ontvangen is, vraag je het rijbewijs aan bij je gemeente.

Aanvragen begeleiderspas

Omwisselen

Buitenlands rijbewijs

Met een buitenlands rijbewijs kunt u maar een bepaalde periode in Nederland blijven rijden. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben.

U kunt daarom uw buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Of dit kan, hangt af van het land waar uw rijbewijs afgegeven is. Ook moet uw buitenlands rijbewijs nog geldig zijn.

U komt langs bij de gemeente voor een aanvraag om uw buitenlands rijbewijs om te wisselen. U neemt hiervoor uw buitenlands rijbewijs mee. De baliemedewerkster stuurt uw aanvraag naar de RDW. U ontvangt een afhaalbewijs als uw rijbewijs klaar is. U moet het nieuwe rijbewijs binnen 3 maanden ophalen. U ontvangt uw oude rijbewijs niet terug.

Bij de omwisseling van een buitenlands rijbewijs worden vanaf 1 januari extra kosten in rekening gebracht voor het aangetekend verzenden van het document.

Wat moet ik meenemen?

Uw huidige rijbewijs (bij verlenging of schade).
Is het een eerste aanvraag of is het huidige rijbewijs kwijt? Neem dan uw identiteitskaart of paspoort mee om u te legitimeren.
Een recente kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud) die voldoet aan de pasfoto-eisen.
Bij vermissing in het buitenland, het proces-verbaal van de plaatselijke politie.

Bij het ophalen

  • Uw afhaalbewijs
  • Uw huidige rijbewijs (als u dat heeft)

Wat kost het?

Een rijbewijs kost € 44,65.

De kosten voor een rijbewijs na vermissing zijn € 58,85.

Spoedprocedure

Voor een rijbewijs kunt u gebruik maken van een spoedprocedure. Wanneer u dit doet vóór 14.00 uur kunt u de eerstvolgende werkdag het document afhalen. Houdt u er rekening mee dat er extra kosten (€ 34,10) aan de spoedprocedure verbonden zijn.

Aanvullende informatie

Rijbewijs online verlengen

Vanaf 1 november 2021 is het in onze gemeente mogelijk om de verlenging van uw rijbewijs online aan te vragen via de website van de RDW. U kunt na het aanvragen uw rijbewijs al na twee werkdagen ophalen op het gemeentehuis.

Online aanvragen is alleen mogelijk bij verlengen van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorieën. Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan? Dan moet u hiervoor nog wel naar het gemeentehuis.

Erkende fotograaf

Om uw rijbewijs online te verlengen, heeft u een pasfoto nodig die is gemaakt bij een erkende fotograaf of fotocabine. Een overzicht van erkende fotografen en fotocabines is te vinden op de locatiewijzer op www.rdw.nl/locatiewijzer.

Hoe werkt het?

De aanvraag begint met het laten maken van een foto bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. De fotograaf of fotocabine verstuurt de foto digitaal naar de RDW. Daarna kunt u met de DigiD-app met ID-check makkelijk en snel de aanvraag doen via www.rdw.nl/rijbewijsverlengen. Na twee werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen op het gemeentehuis in Kapelle.

Tarief

Het tarief is hetzelfde. Dit is exclusief de kosten van de fotograaf. Het is mogelijk dat zij een extra bijdrage berekenen.

RDW Rijbewijs Online Verlengen

Contact

Gemeente Kapelle
T: 14 0113
E. burgerzaken@kapelle.nl