Paspoort

Algemeen

U maakt een afspraak om een paspoort aan te vragen. U kunt uw paspoort na vijf werkdagen ophalen (ook op afspraak). U betaalt bij de aanvraag. Heeft u uw paspoort eerder nodig? Wanneer u dit vóór 12.00 uur doet, kunt u het paspoort de eerstvolgende werkdag ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Aanvragen paspoort

Een paspoort aanvragen, hoe werkt dat?

 • U vraagt een nieuw paspoort persoonlijk aan bij de gemeente.
 • Daar worden met een speciaal apparaat uw vingerafdrukken gemaakt.
 • U krijgt uw nieuwe paspoort niet meteen mee. U kunt het na ongeveer een week ophalen bij de gemeente.
 • U moet uw paspoort persoonlijk komen afhalen binnen drie maanden na uw aanvraag. Daarna vervalt uw paspoort en moet u een nieuwe aanvragen (en opnieuw betalen).
 • Een paspoort blijft 10 jaar geldig. Voor personen onder de 18 jaar blijft het paspoort 5 jaar geldig. Daarna levert u het bij de gemeente terug in.

Kinderen jonger dan 18 jaar

Kinderen tot 18 jaar hebben toestemming nodig van beide ouders of de gezaghebbende(n) om een paspoort aan te vragen. U geeft eenvoudig en snel toestemming via onderstaande formulieren.

Toestemming ouders of voogd (om uit te printen)

Toestemming ouders of voogd (DigiD)

Let op: als u een paspoort voor uw kind aanvraagt, moet bij de aanvraag én vervolgens bij het afhalen van de identiteitskaart uw kind zelf aanwezig zijn.

Wat neem ik mee

 • Een recente kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud) die recht van voren is genomen. De strenge eisen zijn terug te vinden op de website van rijksoverheid.
 • Alle paspoorten en/of identiteitskaarten die u nog in uw bezit heeft.
 • Contant geld of een pinpas om het paspoort te betalen.

In bepaalde situaties heeft u aanvullende documenten nodig bij uw aanvraag.

U heeft geen oud (verlopen) reisdocument

Andere bewijsstukken om uw identiteit aan te tonen. Heeft u dit niet, dan stelt de gemeente een nader onderzoek in om uw identiteit vast te stellen.

Kinderen jonger dan 18 jaar

 • Geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of voogd. Hiermee moet de echtheid van de handtekeningen op de schriftelijke toestemming worden aangetoond.
 • Toestemmingsformulier ingevuld door beide ouders.

Let op: als u een paspoort voor uw kind aanvraagt, moet bij de aanvraag én vervolgens bij het afhalen van de identiteitskaart uw kind zelf aanwezig zijn.

Bij het afhalen
 • Het afhaalbewijs dat u bij de aanvraag hebt gekregen.
 • Het oude paspoort of de oude identiteitskaart als deze nog niet is ingeleverd.

Extra drukte

Vanaf maart 2024 verwacht de gemeente Kapelle extra drukte in het aantal aanvragen van nieuwe reisdocumenten. Wij vragen u om op tijd uw reisdocument te verlengen en hiervoor een afspraak te maken . Hiermee kunt u de drukte voor zijn en bent u er zeker van dat u op tijd een nieuw identiteitsdocument heeft.

Spoedprocedure

Doe een spoedaanvraag om uw nieuwe paspoort sneller te krijgen. Wanneer u dit doet vóór 12.00 uur (op woensdag vóór 14.00 uur), kunt u het paspoort de eerstvolgende werkdag na 11.00 uur ophalen bij de gemeente. Houdt u er rekening mee dat er extra kosten aan de spoedprocedure verbonden zijn. Voor de spoedaanvraag en het ophalen maakt u een afspraak.

Paspoort kwijt of gestolen?

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt of is het gestolen? U kunt de vermissing direct online doorgeven.

Naar aangifte vermissing paspoort(link is extern)

U kunt ook aangifte doen bij de aanvraag van het nieuwe document aan de balie Burgerzaken. Bent u uw paspoort in het buitenland kwijtgeraakt? Doe meteen aangifte bij de plaatselijke politie. Daarna kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nooddocument aanvragen, waarmee u naar Nederland kunt reizen.

Wat kost het?

Type paspoortKosten
Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder€83,85 in 2024
Paspoort voor jongeren tot 18 jaar (5 jaar geldig)€63,40 in 2024
Spoedtoeslag€57,05 in 2024

Informatie over: geldigheid, noodpaspoort, zakenpaspoort en meer

Informatie over: noodpaspoort, zakenpaspoort en meer

Soort paspoortGeldigheid    
Paspoort 18 jaar of ouder     10 jaar
Paspoort t/m 17 jaar5 jaar
Zakenpaspoort10 jaar
Tweede paspoort2 jaar

Als u (bijvoorbeeld voor uw werk) vaak reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Dit is een normaal paspoort, maar heeft 2 keer zoveel bladzijden voor stempels.

Prijzen

Zakenpaspoort tot 18 jaar €63,40
Zakenpaspoort vanaf 18 jaar €83,85 

Sommige mensen hebben voor zakelijke of beroepsmatige reizen een tweede paspoort nodig. Bijvoorbeeld voor reizen naar landen die met elkaar in conflict liggen of als het paspoort regelmatig voor een visumaanvraag bij andere autoriteiten ligt.

U kunt een tweede paspoort aanvragen als u:

Als u een tweede paspoort wilt aanvragen gelden de volgende voorwaarden:

 • Uw huidige paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig.
 • U kunt bewijzen dat u het tweede paspoort nodig hebt.   
Prijzen

Tweede paspoort tot 18 jaar €63,40
Tweede paspoort vanaf 18 jaar €83,85 

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt en moet u onmiddellijk op reis? U kunt dan, bij uitzondering, een noodpaspoort aanvragen op of in de buurt van vliegvelden of andere grensposten. Het noodpaspoort is alleen geldig als reisdocument. Kijk bij de Koninklijke Marechaussee) voor meer informatie en wanneer u daarvoor in aanmerking kunt komen.
 

U kunt uw paspoort na 6 werkdagen afhalen. Als u een spoedaanvraag 's ochtends hebt gedaan, kunt u uw paspoort de volgende werkdag afhalen.

Als u uw oude paspoort niet meer hebt en u hebt geen ander identiteitsbewijs, doet de gemeente onderzoek om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw paspoort krijgt.

Reist u met uw kind naar het buitenland? Dan moet uw kind een eigen paspoort of ID-kaart hebben. Als uw kinderen een andere achternaam hebben dan u, dan heeft u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. U kunt meer lezen over reizen met kinderen op de website van de Marachaussee.) Heeft u geen gezag over het kind? Het formulier toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland(link is extern) gebruikt u om aan te tonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben voor de reis naar het buitenland.

Een afspraak maken om je paspoort op te halen