Gemeentelijk riool
Het afval- en regenwater komen in het riool terecht. Als het kan, gaat grondwater via een drain naar oppervlaktewater. Op dit moment beheren we in onze gemeente ongeveer 86 km riolering, ongeveer 26 km persleidingen en 147 rioolgemalen.
Gemeentelijk riool en de wet
De Nederlandse gemeenten moeten volgens de wet het volgende doen:
- Afvalwater verzamelen en naar de zuivering brengen om zo de volksgezondheid te beschermen.
- Te veel aan regen- en grondwater verzamelen en afvoeren als grondeigenaren dit niet zelf meer kunnen verwerken op eigen perceel.
Riool bij u in de straat
Er zijn drie soorten riool in onze gemeente:
- een gemengd riool;
- een gescheiden riool;
- in het buitengebied een drukriool.
Gemend riool
Een gemengd riool herkent u door de aanwezigheid van één rioolput in uw straat. Een gemengd riool is één buis in de straat waarop u uw afval- en regenwater afvoert. Het gemengde afvalwater voeren we af naar de zuivering van het waterschap. Daar maken ze het schoon.
Gescheiden riool
Een gescheiden rioolstelsel herkent u aan twee rioolputten naast elkaar in de straat. Er liggen dan twee aparte riolen waarop u uw afval- en regenwater (en grondwater) afvoert. Namelijk een vuilwaterriool en een hemelwaterriool. Het vuilwaterriool voert af naar de zuivering van het waterschap. Daar maken ze het schoon. Het hemelwaterriool voert het overtollige regenwater af naar het oppervlaktewater.
Drukriool buitengebied
In het buitengebied zijn woningen meestal aangesloten op een pomp. Deze pomp zorgt dat het afvalwater via een persleiding naar de dorpskern gaat die het meest in de buurt ligt. Grondeigenaren die afvoeren via een pomp, mogen alleen afvalwater via de pomp afvoeren. Regen- en grondwater mag niet naar het gemaal. Dit moeten ze zelf verwerken.

Rioolheffing
Elk jaar besteden we ongeveer € 1.000.000,- aan onderhoud, verbetering en vervanging van het riool. De kosten betalen we uit de rioolheffing. We zorgen hiermee voor een goed werkend rioolstelsel en voor de inzameling, transport en zuivering van afvalwater. Met de rioolheffing betaalt u ook de kosten voor het beheer van regenwater en grondwater. Op de pagina 'rioolheffing' vindt u meer informatie.