Verstopt riool

Locatie verstopping

Het is belangrijk om eerst uit te zoeken waar de verstopping zit. Dit is handig om te weten vanwege de mogelijke kosten die kunnen ontstaan bij het oplossen van het probleem.

Is de riolering die bij uw woning hoort verstopt? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de leiding tot aan de erfgrens. Ook als op uw grond erfpacht zit, is de riolering tot aan de erfgrens uw verantwoordelijkheid. Is de riolering op gemeentelijk terrein verstopt, dan is de gemeente verantwoordelijk.

Neem in dit geval altijd contact met ons op via Fixi of bel ons op 14 0113 voordat u iets doet.

Waar zit het erfgrensputje (ontstoppingsstuk)?

Om uit te zoeken op welk terrein de verstopping bevindt moet u de erfgrensput (of ontstoppingsstuk) vrij graven. 
U vindt dit putje bij de erfgrens van uw perceel, grenzend aan de openbare ruimte. Het putje bevindt zich altijd op uw eigen terrein. Als u uw afvoer deelt met buren, kan het putje ook in hun tuin zitten. Meestal zit het putje onder de grond, ongeveer 70 centimeter tot 1,5 meter diep. De ligging staat vaak op (bouw)tekeningen van uw huis. Heeft u geen tekening? Neem dan contact op met de gemeente via 14 0113.  Wij hebben een hoop schetsen beschikbaar maar helaas niet van alle woningen.

Geen erfgrensputje aanwezig

Is er geen erfgrensputje aanwezig? Maak dan ter hoogte van de erfgrens zelf een gat naar de leiding. Zorg ervoor dat u in geen geval in het openbare gebied graaft of laat graven, zoals bijvoorbeeld in het trottoir. Neem in de volgende gevallen altijd contact met ons op: 

  • Als het nodig is om in de openbare grond te graven, zoals het trottoir 
  • Als de gevel van de woning de erfgrens is en u aan kunt geven waar de leiding het pand verlaat
  • Als de locatie van de leiding niet bekend is. Laat deze dan eerst via een loodgieter/ontstoppingsbedrijf opsporen voor u contact met ons opneemt. 

Erfgrensputje gevonden, en dan?

Als u het erfgrensputje heeft gevonden kunt u zien waar de verstopping zich bevindt. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Het erfgrensputje of ontstoppingsstuk staat vol met water. Controleer hierbij of de verstopping wordt veroorzaakt door wortels in de grond of slechte constructie van het ontstoppingsputje. Is dit niet het geval, dan zit de verstopping in het gemeentelijk riool. Om hierachter te komen doet de gemeente een onderzoek. Neem hiervoor contact met ons op. Bij het onderzoek zijn 2 uitkomsten mogelijk: 
  1. De verstopping wordt veroorzaakt door een gebrek aan de rioolleiding op gemeentegrond. In dit geval verhelpt de gemeente de verstopping en neemt de oorzaak weg. De kosten hiervoor neemt de gemeente voor haar rekening.
     
  2. De verstopping komt door verkeerd gebruik van de riolering, bijvoorbeeld door vetlozing of het spoelen van maandverband door wc. De gemeente verhelpt de verstopping en verhaalt de kosten op de gebruiker.
  • Het erfgrensputje staat leeg. In dit geval zit de verstopping in het particuliere deel van de riolering. U dient hierbij zelf de verstopping te verhelpen. De kosten hiervoor zijn voor uw eigen rekening. 

Vergoeding van gemaakte kosten

Heeft u een bedrijf ingeschakeld om uw riool te ontstoppen? Dan kunt u deze kosten niet verhalen op de gemeente zonder duidelijk bewijs dat verstopping op gemeentegrond was en wat de oorzaak van verstopping was. 

Heeft u het riool laten doorspuiten via uw toiletpot? Ook dan kunnen de kosten niet worden vergoed. Het is dan onduidelijk waar de verstopping zat. De verstopping wordt immers altijd weggespoten. Ook is de oorzaak van de verstopping niet meer te achterhalen. Andere activiteiten zoals cameraonderzoek in het riool worden ook niet vergoed

U krijgt de werkelijk gemaakte kosten terug tot een maximum van € 175. De vergoeding kan alleen plaats vinden wanneer u een officiële rekening indient. De rekening (of een kopie) van de werkelijk gemaakte kosten kunt u opsturen naar de gemeente.

Let op: Er zijn momenteel enkele malafide ontstoppingsbedrijven werkzaam in de regio.
Zij brengen onnodige hoge kosten in rekening. Vraag vooraf naar de kosten. Rioolverstopping verhelpen kost meestal ongeveer € 175 incl. btw.