Verhuizen naar het buitenland

Algemeen

Gaat u langer dan acht maanden naar het buitenland, dan moet u zich uitschrijven bij de gemeente. U kunt uw vertrek op verschillende manieren doorgeven: online of schriftelijk. Bekijk hier hoe het werkt.

Hoe werkt het?

U bent verplicht aangifte van emigratie te doen bij de gemeente. Er is sprake van emigratie als u verwacht minimaal acht maanden binnen een jaar in het buitenland te verblijven. Dit hoeft niet een aaneengesloten periode te zijn. De volgende personen zijn verplicht aangifte te doen:

 • Iedereen van 16 jaar of ouder.
 • De ouders, verzorgers of voogd voor kinderen jonger dan 16 jaar.
 • De curator van de persoon die onder curatele staat.

De volgende personen mogen aangifte voor een ander doen:

 • Een meerderjarig kind voor ouders met hetzelfde woonadres.
 • Ouders voor een meerderjarig kind met hetzelfde woonadres.
 • Echtgenoten en geregistreerde partners voor elkaar, als zij hetzelfde woonadres hebben.
 • Iedere meerderjarige die schriftelijk gemachtigd is door de aanvrager.
 • Het hoofd van een instelling voor gezondheidszorg voor een persoon die in de instelling verblijft (onder bepaalde voorwaarden).

Let op: blijft iemand met hetzelfde woonadres geregistreerd staan op het adres, dan moet de aangever in persoon verschijnen. Zijn er nog meer personen die vertrekken, dan moeten zijn allemaal in persoon verschijnen als er iemand op het adres achterblijft.

Bent u al vertrokken en vergeten aangifte te doen, stuur dan een e-mail naar burgerzaken@kapelle.nl

Wat moet ik doen?

Als u naar het buitenland verhuist, moet u voor vertrek uit Nederland veel regelen. Vaak is het lastig dit later te doen vanuit een ander land. Check wat u al in Nederland moet regelen met de Nederlandse overheid. Zo bespaart u veel tijd en moeite. https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/emigratie-verhuizen-naar-het-buitenland

Een verhuizing naar het buitenland moet u aan de gemeente doorgeven als u de komende 12 maanden langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Dit hoeft geen aaneengesloten periode te zijn. U wordt dan uitgeschreven van uw adres. De gemeente geeft uw vertrek ook door aan andere overheidsinstanties. Als u korter dan 8 maanden naar het buitenland gaat, hoeft u dat niet te melden.

Verhuizing binnen Koninkrijk

Verhuist u naar Aruba, Curacao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Dan geldt dit ook als een verhuizing naar het buitenland.

Vóór vertrek melden

U moet uw verhuizing melden voordat u vertrekt. Dat kan op zijn vroegst 5 dagen van tevoren en op zijn laatst op de dag van uw vertrek. Uw uitschrijfdatum is de datum, dat uw melding is ontvangen bij de gemeente. 

Al in het buitenland?

Meld uw vertrek dan zo snel mogelijk alsnog bij de gemeente. In dit geval geldt de dag van het doorgeven als verhuisdatum. Een datum in het verleden opgeven is niet mogelijk.

Wat moet ik meenemen?

Persoonlijk doorgeven

 • Uw geldige identiteitsbewijs

Schriftelijk doorgeven

 • Het formulier van de gemeente
 • Uw handtekening op het formulier
 • Een kopie van uw geldige identiteitsbewijs

Contact

Gemeente Kapelle
T: 14 0113
E: burgerzaken@kapelle.nl