Tips bij rookoverlast door houtverbranding

De gemeente krijgt regelmatig klachten over rookoverlast door houtverbranding. Helaas bestaan er op dit moment geen landelijke of gemeentelijke regels, waarmee wij de rookoverlast als gemeente tegen kunnen gaan. We begrijpen dat dit voor u als inwoner vervelend is. Daarom geven wij u enkele tips over hoe u hiermee om kan gaan.

Wat kunt u zelf doen:

  1. Onderzoek waar de rook vandaan komt. Vraag ook aan anderen of zij last hebben van de rook.
  2. Neem contact op met degenen die de overlast veroorzaken en vraag om een gesprek. Als u het vervelend vindt om aan te bellen, kunt u ook in een brief om een gesprek vragen. Leg uit dat u graag een open gesprek wilt om te praten over de overlast die u ervaart en wat dit voor u betekent. Door dit op een rustige manier uit te leggen, is de kans op begrip groot. Vraag daarna aan hen of zij mogelijkheden zien de overlast te beperken. Vind hier samen een passende oplossing voor.
  3. Als de bovenstaande stappen niet tot een oplossing leiden, kunt u overwegen om buurtbemiddeling in te schakelen. Meer informatie hierover vindt u via: https://www.smwo.nl/dienstverlening/buurtbemiddeling-de-bevelanden. Daarnaast kunt u ook contact opnemen met uw verhuurder of Vereniging van Eigenaren (VvE) om melding te maken van de situatie.
  4. Mochten een gesprek, melding bij de verhuurder/VvE en/of buurtbemiddeling niet het gewenste resultaat opleveren, dan kunt u advies inwinnen bij het Juridisch Loket en/of de rechtswinkel. Er bestaat een kans dat u privaatrechtelijke stappen kunt ondernemen en naar de civiele rechter kunt stappen. Houd er wel rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn. De rechter bepaalt uiteindelijk of uw buren met de overlast de wet overtreden, afhankelijk van het soort overlast en de duur ervan.

Wij hopen dat deze tips u helpen bij het aanpakken van de rookoverlast.