Oekraïne

Op deze pagina vindt u meer informatie over de opvang van Oekraïners en wat u kunt doen.

Refugeehelp.nl

Refugeehelp.nl is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nedeland en iedereen die zich voor hen wil inzetten. Op deze website meer informatie en initiatieven van maatschappelijke organisaties, overheid, bedrijven en particulieren. 

Leefgeld aanvragen

Bent u gevlucht uit de Oekraïne en verblijft u tijdelijk in Nederland? En heeft u niet genoeg geld om van te leven? Dan helpt de gemeente waar u verblijft u met een geldbedrag. Dit bedrag noemen we leefgeld. 

Naar meer informatie over leefgeld. 

Допомога на проживання

Ви втекли з України та тимчасово перебуваєте в Нідерландах. Муніципалітет Kapelle виплачує вам допомогу на проживання для покриття витрат на проживання.

Детальніше живі гроші

Opvang van vluchtelingen

Met de Zeeuwse gemeenten zetten wij ons in om de vluchtelingen uit Oekraïne een veilig onderkomen te bieden. Ook in de gemeente Kapelle bekijken we de mogelijkheden om vluchtelingen op te vangen. Op dit moment is het (nog) onduidelijk om hoeveel vluchtelingen het gaat en wat de vraag aan de Zeeuwse gemeenten gaat zijn.

Initiatieven 

We ontvangen diverse initiatieven vanuit de samenleving. Burgemeester Fons Naterop: "U en ik worden dagelijks geraakt door de verschrikkelijke beelden uit Oekraïne en het leed dat wordt veroorzaakt door deze oorlog. Dat velen van u binnen de dorpen van de gemeente Kapelle verantwoordelijkheid voelen om in actie te komen doet mij deugd."

Heeft u een lokaal initiatief? Wilt u Oekraïense vluchtelingen opvangen in huis, wilt u spullen inzamelen of wilt u vrijwilliger worden? Neem dan contact met ons op via gemeente@kapelle.nl onder vermelding van uw naam, contactgegevens en een omschrijving van uw initiatief. U kunt ook contact met ons opnemen door te bellen naar 14 0113. 

Vragen?

We begrijpen dat u vragen heeft over de situatie in Oekraïne en wat dit voor Nederland en de gemeente Kapelle gaat betekenen. Wij kunnen nog niet op alle vragen antwoord geven, maar vullen deze pagina verder aan zodra wij meer weten. 

Veel antwoorden vindt u op de website van de Rijksoverheid en op de website van VluchtelingenWerk Nederland:

Kijkt u ook eens op de pagina veelgestelde vragen Oekraïne  op de website van Vluchtelingenwerk.

Veelgestelde vragen

De gemeente Kapelle is op dit moment aan het inventariseren welke lokale initiatieven er zijn. Heeft u een lokaal initiatief? Laat dit dan aan ons weten via gemeente@kapelle.nl onder vermelding van uw naam, contactgegevens en een omschrijving van uw initiatief.

Bekijk op www.vluchtelingenwerk.nl wat u kunt doen om de Oekraïense vluchtelingen te steunen. Bijvoorbeeld door huisvesting aan te bieden, vrijwilliger te worden, spullen doneren, werk aanbieden aan vluchtelingen of door uw steun te betuigen d.m.v. een poster op uw raam. Ook vindt u hier de mogelijkheid om uzelf aan te melden bij Takecarebnb. Deze organisatie houdt zich bezig met de opvang van vluchtelingen door particulieren en werkt samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. De website is in het Oekraïns, Russisch, Engels en Nederlands.

In de regio bereiden we ons voor op de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het is op dit moment nog niet duidelijk om hoeveel vluchtelingen het gaat en waar zij gaan verblijven. De gemeente Kapelle inventariseert of er inwoners zijn die Oekraïense vluchtelingen (willen) opvangen. Dit kunt u aan ons doorgeven door een e-mail te sturen naar gemeente@kapelle.nl onder vermelding van uw naam, contactgegevens en een omschrijving van uw initiatief.

Er is nog niet besloten wat voor verblijfsstatus Oekraïense vluchtelingen in Nederland krijgen. Daardoor is nog niet bekend hoe door de Nederlandse overheid zal worden omgegaan met de opvang van Oekraïners bij mensen thuis. Vangt u Oekraïense vluchtelingen thuis op? Op korte termijn hoeft u zich geen zorgen te maken over het effect op uw toeslagen, uitkering en gemeentelijke belastingen.

De regering maakt een regeling voor vergoedingen aan Oekraïense vluchtelingen. Deze ‘Tijdelijke regeling verstrekkingen gerepatrieerden en evacués Oekraïne 2022’ wordt uitgevoerd door de SVB. Met deze regeling kunnen de Oekraïense vluchtelingen, die onvoldoende middelen hebben, gebruik maken van:

  •  een eenmalige vergoeding voor de aanloopkosten;
  • een wekelijkse toelage;
  • en een vergoeding voor gemaakte buitengewone kosten.

Een Oekraïense vluchteling is geen kostendelende medebewoner. Omdat het om noodopvang gaat, wordt een vluchteling niet als kostendelende medebewoner gezien.

Oekraïense vluchtelingen kunnen ook in aanmerking komen voor een ziektekostenverzekering en een WA-verzekering. Zij kunnen hierover contact op met de SVB.

Verschillende situaties

Ontvangt u een uitkering en heeft u, naast de vluchteling, geen andere kostendelende medebewoners? Dan wordt kostendelersnorm niet toegepast.

Heeft iemand al een kostendelersnorm voor een 3-persoonshuishouden, omdat er 2 kostendelende kinderen bij u wonen? Dan telt de vluchteling niet mee en blijft de kostendelersnorm voor een 3-persoonshuishouden geldig.

Personen met de Oekraïense nationaliteit moeten zich inschrijven in de BasisRegistratie Personen (BRP) op het adres waar zij (tijdelijk) verblijven. Dit moet wel een adres zijn waar ze zich ook in kunnen schrijven. Dit kan bijvoorbeeld niet een hotel zijn. Na een inschrijving ontvangt de persoon een BurgerServiceNummer (BSN). Hiermee kan hij/zij een rekening openen, een zorgverzekering afsluiten en eventueel aanspraak maken op een uitkering.

Registratie kan alleen op afspraak in het gemeentehuis in Kapelle. U kunt een afspraak maken via 14 0113 of via burgerzaken@kapelle.nl.

Heeft de persoon die zich wil registreren een geldig reisdocument, geboorteakte, trouwakte of scheidingsakte in bezit, dan deze graag meenemen naar het gemeentehuis.

Voor werknemers uit Oekraïne hoeft u geen werkvergunning aan te vragen als zij vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. U meldt dan wel bij UWV dat de persoon bij u aan het werk gaat.

Wilt u meer informatie over de voorwaarden van de vrijstelling en welke personen onder de vrijstelling vallen. Kijk dan op  de website van het UWV.

Wij begrijpen dat de situatie in Oekraïne zorgt voor ongerustheid. De situatie in Oekraïne geeft geen aanleiding voor het aanschaffen van jodiumtabletten. Jodiumtabletten zijn in Nederland beschikbaar voor mensen die in de omgeving van een kerncentrale wonen en binnen een bepaalde leeftijdscategorie vallen, omdat de tabletten bescherming bieden bij een ongeval bij een kerncentrale