Uitvoeringsplan Schore

Algemeen

In de gemeente Kapelle werken we stap voor stap toe naar duurzamere woningen en minder gebruik van aardgas. Wij helpen inwoners graag bij het verduurzamen van hun woning. Samen met een aantal inwoners van Schore maken we nu een plan waarin staat hoe we dit het beste kunnen doen.

Waarom aan de slag in Schore?

In de dorpsvisie van Schore staat dat Schore wil overstappen op andere, schonere vormen van energie en het energieverbruik wil verlagen. Deze dorpsvisie maakten inwoners van Schore en de dorpsraad samen met de Gemeente Kapelle. 

Goed isoleren is een eerste stap om uw energieverbruik te verminderen. Een goed geïsoleerd huis blijft warmer in de winter en koeler in de zomer. En u betaalt vaak minder aan gas en elektriciteit. Schore heeft nog veel woningen met energielabel D, E, F of G. Sommige woningeigenaren isoleerden hun woning misschien al. Daarom willen we samen met de inwoners van Schore onderzoeken hoe duurzaam Schore al is. En welke stappen we kunnen nemen om hen te helpen met verduurzamen. Bent u huurder? Dan neemt u zelf geen grote maatregelen aan uw woning, maar kleine maatregelen kunnen wel helpen om energie te besparen.  ‘Van het gas af’ gebeurt niet van vandaag op morgen. Ook zijn woningeigenaren nergens toe verplicht. In Nederland willen we in 2050 aardgasvrij te zijn. Schore hoeft daarin niet voorop te lopen. 

Wat hebben we al gedaan?

Begin 2025 vroegen we Schorenaren om mee te denken over dit onderwerp in een klankbordgroep. De klankbordgroep bestaat uit vier inwoners van Schore en een medewerker van Gemeente Kapelle. De klankbordgroep verdiepte zich in twee sessies in het verduurzamen van Schore. Samen maakten we de volgende afspraken: 

  1. We vinden energie besparen, een lagere energierekening en energieneutraliteit (evenveel energie gebruiken als opwekken) belangrijk.
  2. We willen eerst goed onderzoeken welke isolatie en energiebesparende maatregelen het beste passen bij de woningen in Schore. En wat die maatregelen kosten en hoeveel geld ze op uw energierekening besparen.
  3. We gaan onderzoeken hoeveel Schorenaren op korte termijn hun woning duurzamer willen maken. En wat dit mag kosten.
  4. We vinden het nu nog niet nodig om te beslissen hoe Schore van het aardgas afgaat. Wel is duidelijk: een goed geïsoleerd huis is altijd een voorwaarde. En een hybride warmtepomp (elektrisch in combinatie met aardgas) kan een logische tussenstap zijn. 
  5. We hebben aandacht voor energiebewust gedrag. Dat levert ook al besparing op.

Woont u in Schore en wilt u meedenken in de klankbordgroep? Aanmelden kan via duurzaam@kapelle.nl

Hoe gaan we verder?

In juni 2025 ontvingen alle inwoners van Schore een brief met informatie. Na de zomerperiode ontvangen alle woningeigenaren een vragenlijst met de vraag om deze in te vullen.  We willen graag weten hoe zij denken over de afspraken vanuit de klankbordgroep. En hoe ver woningen al verduurzaamd zijn. 

Heeft u vragen over het uitvoeringsplan voor Schore?

Neem dan contact op via duurzaam@kapelle.nl of telefonisch via 14 0113. Hieronder vindt u ook een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden. We werken deze lijst regelmatig bij. 

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

In de gemeente Kapelle werken we stap voor stap toe naar duurzamere woningen en minder gebruik van aardgas. Wij helpen inwoners graag bij het verduurzamen van hun woning. Samen met een aantal inwoners van Schore maken we een plan waarin staat hoe we dit het beste kunnen doen.

In de dorpsvisie van Schore staat dat Schore wil overstappen op andere, schonere vormen van energie en het energieverbruik wil verlagen. Deze dorpsvisie maakten inwoners van Schore en de dorpsraad samen met de Gemeente Kapelle. 

Goed isoleren is een eerste stap om uw energieverbruik te verminderen. Een goed geïsoleerd huis blijft warmer in de winter en koeler in de zomer. En u betaalt vaak minder aan gas en elektriciteit. Schore heeft nog veel woningen met energielabel D, E, F of G. Sommige woningeigenaren isoleerden hun woning misschien al. Daarom willen we samen met de inwoners van Schore onderzoeken hoe duurzaam Schore al is. En welke stappen we kunnen nemen om hen te helpen met verduurzamen. 

'Van het gas af’ gebeurt niet van vandaag op morgen. Ook bent u nergens toe verplicht. In Nederland willen we in 2050 aardgasvrij te zijn. Schore hoeft daarin niet voorop te lopen. We werken stap voor stap toe naar duurzamere woningen en minder gebruik van aardgas. Samen met een aantal inwoners van Schore maken we nu een plan waarin staat hoe we dit het beste kunnen doen. We willen samen met de inwoners van Schore onderzoeken hoe duurzaam Schore al is. En welke stappen we kunnen nemen om hen te helpen met verduurzamen.

‘Van het gas af’ gebeurt niet van vandaag op morgen. Hoe we dit gaan doen, willen we samen met u onderzoeken. Ook bent u nergens toe verplicht. Als woningeigenaar beslist u hier zelf over. In Nederland willen we in 2050 aardgasvrij te zijn. Schore hoeft daarin niet voorop te lopen.

Groene waterstof, en andere groene gassen zoals bio-methaan, kunnen een duurzaam alternatief bieden voor aardgas. Dit is nu nog te duur, omdat er weinig van beschikbaar is. De verwachting is dat groene gassen in 2050 nog steeds beperkt beschikbaar zijn. Landelijk wordt daarom geadviseerd om niet te rekenen op groene gassen bij verduurzaming van woningen. Bij voldoende beschikbaarheid worden deze gassen waarschijnlijk alleen ingezet als het niet anders kan. Bijvoorbeeld in de zware industrie of bij monumentale woningen waar elektrisch verwarmen niet mogelijk is.

  • Een eerste stap is om uw energieverbruik in beeld te brengen. Neem snelle en makkelijke energiebesparende maatregelen. Kijk op de website van Milieu Centraal voor tips over energiebesparing of maak een gratis afspraak met een Bevelandse energiecoach via www.bespaarafspraak.nl.
  • Een tweede stap is om uw woning te isoleren. Kijk op de website van het Zeeuws Isolatieprogramma of u aanspraak maakt op subsidie.
  • Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Een goede derde stap is het aanschaffen van een hybride warmtepomp. Hiermee verwarmt u het grootste deel van het jaar elektrisch. Dat is goedkoper en duurzamer. Alleen als het erg koud is, stookt u nog gas bij.

Wilt u advies over verduurzaming van uw woning? Of weten op welke subsidies en leningen u kunt aanvragen? Ga naar de website van het duurzaam bouwloket van de gemeente Kapelle en neem contact op. 

Ja, via de website van het duurzaam bouwloket van de gemeente Kapelle kunt u advies krijgen over het verduurzamen van uw woning. 

Ja, er zijn verschillende subsidies waar u gebruik van kunt maken. Kijk voor meer op informatie op de website van het duurzaam bouwloket van de gemeente Kapelle en neem contact op. 

Als huurder neemt u zelf geen grote maatregelen aan uw woning. Kleine maatregelen kunnen wel helpen om energie te besparen. In het uitvoeringsplan willen we ook rekening houden met mogelijkheden voor huurders.