Problemen en klachten riool
Wat kan u doen bij problemen en klachten? Bijvoorbeeld bij een rioolverstopping of als er water via de afvoerleidingen in uw woning komt.
Wat doen bij een rioolverstopping
Bij een rioolverstopping graaft u eerst het ontstoppingsstuk/erfscheidingsput op. Zo krijgt u toegang tot uw huisaansluiting. Dit ontstoppingsstuk/erfscheidingsput ligt meestal op uw erfgrens en hoort bij uw eigen rioolsysteem. U bent zelf verantwoordelijk voor het toegankelijk maken van uw huisaansluiting. Kosten hiervoor kunt u niet bij Gemeente Kapelle terugvragen. De plek van het ontstoppingsstuk staat vaak op (bouw)tekeningen van uw huis. Heeft u geen tekening? Neem dan contact met ons op via 14 0113. Wij hebben veel schetsen, maar helaas niet van alle woningen.
Geen erfgrensputje aanwezig?
Is er geen erfgrensputje aanwezig? Graaf dan zelf een gat naar de leiding op de erfgrens. Graaf nooit in openbaar gebied, zoals bijvoorbeeld in de stoep. Neem in de volgende gevallen altijd contact met ons op:
- Als u in openbare grond moet graven, zoals de stoep.
- Als de gevel van de woning de erfgrens is en u weet waar de leiding het pand verlaat.
- Als de plek van de leiding niet bekend is. Laat dan eerst een loodgieter/ontstoppingsbedrijf de leiding opsporen, voordat u contact met ons opneemt.
Erfgrensputje gevonden, en dan?
Als u het erfgrensputje heeft gevonden, ziet u waar de verstopping zit. Er zijn verschillende situaties mogelijk:
- Het erfgrensputje/ontstoppingsstuk staat vol met water. Controleer of wortels in de grond of een slechte constructie van het ontstoppingsputje de oorzaak is. Als dit niet zo is, dan zit de verstopping in het gemeentelijk riool. Neem dan contact met ons op. Wij onderzoeken dit dan verder. Het onderzoek kan 2 uitkomsten hebben:
- De verstopping komt door een probleem in het riool op gemeentegrond. Dan lossen wij het probleem op en betalen de kosten.
- De verstopping komt door verkeerd gebruik van het riool. Bijvoorbeeld door het wegspoelen van vet in de afvoer of door maandverband door de wc. Wij lossen de verstopping dan op. Maar de kosten zijn dan voor u.
- Het erfgrensputje staat leeg. Dan zit de verstopping in uw eigen deel van het riool. U moet dit dan zelf oplossen en betalen.
Vergoeding van gemaakte kosten
Heeft u een bedrijf ingeschakeld om uw riool te ontstoppen? Dan kunt u deze kosten alleen bij ons terugvragen als:
- u duidelijk bewijs heeft dat de verstopping op gemeentegrond was én
- u duidelijk bewijs heeft wat de oorzaak van de verstopping was.
U krijgt de gemaakte kosten terug tot een maximum van € 250,-. We betalen alleen als u een officiële rekening naar ons opstuurt naar gemeente@kapelle.nl.
In deze situatie vergoeden wij niet
Heeft u het riool laten doorspuiten via uw toiletpot? Dan vergoeden we de kosten niet. Het is dan onduidelijk waar de verstopping zat, omdat deze altijd wordt weggespoten. Ook is de oorzaak van de verstopping niet meer te vinden. Andere activiteiten zoals cameraonderzoek in het riool vergoeden wij ook niet.
Let op: er zijn momenteel oplichters actief in onze regio. Zij laten u te veel betalen. Vraag altijd vooraf naar de kosten. Het ontstoppen van een riool kost meestal ongeveer € 250,- inclusief btw.
Water in de woning via het riool en/of borrelende afvoeren
Komt er water via de afvoerleidingen in uw woning? Dan kunnen dit de oorzaken zijn:
- Veel regen in korte tijd.
- Een verstopte huisaansluiting.
- Een probleem bij de huisaansluiting, bijvoorbeeld door boomwortels of breuk.
- Te weinig capaciteit van het riool.
- De ontluchting van het huisriool werkt niet goed.
Ontlastputje

Ontlastputjes plaatsen
Om wateroverlast te voorkomen, raden we u aan één of meerdere ontlastputjes bij de regenpijpen te plaatsen. Bij verstoppingen in het riool blijft het water dan meestal buiten de woning. Hiermee kunt u ook problemen met uw verzekering voorkomen.
Een ontlastputje is een PVC-hulpstuk dat beneden het vloerpeil wordt aangebracht. Dit is sinds 1991 voor nieuwbouwwoningen verplicht. Als noodmaatregel kunt u de regenpijp op maaiveldhoogte voor een deel doorzagen. Of bijvoorbeeld een bladvanger plaatsen. Dit ontlast het riool en laat het regenwater naar buiten stromen. Als er een ontlastputje is (zie afbeelding), dan is dit meestal niet meer nodig.
Let op: bij oudere woningen (voor 1976) gaat de ontluchting van het riool nog vaak via de regenpijpen. U kunt de regenpijp doorzagen, maar we raden het af om het onderste deel (wegens kans op stank) af te doppen. Anders kan de lucht bij hevige regen een andere weg in uw woning zoeken wat kan zorgen voor stank.
Water in de woning vanaf de omgeving
Het riool in onze gemeente is gemaakt om een bepaalde hoeveelheid regen af te voeren. Dit betekent ongeveer 20 mm regen in een uur, met een piek van 110 liter per seconde per hectare. De gemeenteraad heeft besloten hoeveel water het riool in onze gemeente kan afvoeren. Ook hebben ze besloten hoeveel u als inwoner hiervoor betaalt via de rioolheffing. Nu er steeds meer extreme buien voorkomen, regent het soms harder dan dat het riool aankan. Dat is meestal geen probleem als het te veel aan regenwater tijdelijk op straat of op het groen blijft staan. Maar zijn er hoogteverschillen in de omgeving? Dan kan het gebeuren dat niet de straat het laagste punt is, maar uw woning. Hierdoor kan het water in uw woning komen. Op dit moment onderzoeken we plekken waar schade aan woningen kan ontstaan bij zulke hevige buien. We willen deze plekken goed bekijken en zoeken naar manieren om de kans op schade te verkleinen.
Op de website van Milieu Centraal ziet u wat u zelf kunt doen om de kans op overlast en schade te verminderen.
Neem contact op met vragen
Heeft u vragen over wateroverlast, heeft u zelf wateroverlast of vragen over een verstopte rioolaansluiting? Neem dan contact op via gemeente@kapelle.nl of 14 0113.