Riool op eigen grond

De gemeente is verantwoordelijk voor het riool in openbaar gebied tot aan de erfgrens. Zo zorgen we ervoor dat we ons houden aan onze wettelijke taken. Op uw eigen grond bent u zelf verantwoordelijk voor uw waterhuishouding.

Verantwoordelijk voor uw huisaansluiting

De huisaansluiting op uw grond en het riool in uw huis zijn uw eigendom en dus bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en dat het geheel goed werkt. Dit betekent dat u eerst zelf probeert regenwater te verwerken voordat u het naar het gemeenteriool afvoert. Afvalwater mag u meteen afvoeren naar het gemeentelijke riool.

Praktisch overzicht riool

In de figuur hieronder ziet u hoe het rioolsysteem werkt vanaf uw eigen grond. Het is belangrijk dat het riool goed zijn lucht kwijt kan als het regent. Lucht stijgt en verdwijnt meestal via de standleiding. Oudere woningen hebben niet altijd een standleiding en dan ontlucht het riool via de regenpijpen. Past u uw regenpijpen aan? Bijvoorbeeld door ze af te zagen of te verleggen? Dan kan dit problemen geven met de ontluchting van uw riool. 

Schema huisaansluitingen en ontstoppinsstuk

Ontstoppingstuk plaatsen

Het is verstandig om een ontstoppingsstuk op uw eigen grond te plaatsen. Zo is uw huisaansluiting toegankelijk voor onderhoud of controle en kunt u eenvoudig bij uw riool.

Ontlastput plaatsen

Bij zware regen kan het riool overbelast raken. Daarom raden we u aan om een ontlastput aan te brengen in uw riool. Zo kan het rioolwater buiten uw woning ontsnappen in plaats van dat het bijvoorbeeld via uw doucheputje naar binnen stroomt. Een andere manier is dat u op maaiveldhoogte een gat (>50mm) in de regenpijp boort. Hierdoor kan de overdruk vanuit het riool ontsnappen. Let wel op dat dit stankklachten kan geven. Sluit het onderste deel van uw regenpijp niet af als u geen standleiding heeft. Zo kan het riool goed ontluchten.

Regenwater verwerken op eigen grond

We willen zo weinig mogelijk verharding aansluiten op het riool zodat we:

  • het riool en de zuivering zo min mogelijk belasten;
  • het regenwater kunnen hergebruiken of terug brengen in de grond.

U kan op verschillende manieren regenwater op eigen grond verwerken zoals bijvoorbeeld uw perceel minder verharden of bijvoorbeeld regenwater opvangen en dit gebruiken om uw planten water te geven bij droogte. Onze gemeente bestaat voor een groot deel uit zandgronden waarin water prima kan wegzakken. Op de website van Milieu Centraal vindt u hier meer informatie over.