Identiteitskaart jonger dan 18 jaar

Algemeen

Een identiteitskaart (ID-kaart) is een reisdocument en een identiteitsbewijs. Hiermee kunt u reizen naar de meeste landen in Europa. Op deze pagina leest u hoe u een identiteitskaart aanvraagt.

Identiteitskaart

Met een identiteitskaart laat u zien wie u bent (identificeren) en reist u naar bijna alle landen in Europa. Een identiteitskaart is 10 jaar geldig voor personen van 18 jaar en ouder en 5 jaar geldig voor personen jonger dan 18 jaar.
U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart afhalen.

Afspraak maken

Het aanvragen van een identiteitskaart kan op twee manieren:

Digitaal

1. Start uw aanvraag digitaal. Zo bespaart u tijd aan de balie in het gemeentehuis. U logt in met uw DigiD en betaalt direct online uw identiteitskaart. 

Start digitale aanvraag

Daarna maakt u een afspraak om uw aanvraag in het gemeentehuis af te ronden.

Aanvraag regelen in het gemeentehuis

2. Regel uw aanvraag helemaal in het gemeentehuis. U maakt een afspraak om de hele aanvraag samen met ons  te regelen. U betaalt ook aan de balie.

Afspraak maken voor het aanvragen identiteitskaart jonger dan 12 jaar

Afspraak maken voor het aanvragen identiteitskaart tussen de 12 en 18 jaar

Identiteitsbewijs ophalen

Na 3 tot 5 werkdagen ligt uw identiteitskaart klaar in het gemeentehuis. 
U haalt uw identiteitskaart persoonlijk op bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. Maak voor het afhalen een afspraak. Neem het afhaalbewijs mee.

Afspraak maken ophalen identiteitskaart

Extra drukte

Vanaf maart 2024 verwacht de gemeente Kapelle extra drukte in het aantal aanvragen van nieuwe reisdocumenten. Wij vragen u om op tijd uw reisdocument te verlengen en hiervoor een afspraak te maken . Hiermee kunt u de drukte voor zijn en bent u er zeker van dat u op tijd een nieuw identiteitsdocument heeft.

Toestemmingsformulieren

Kinderen tot en met 12 jaar hebben toestemming nodig van beide ouders of de gezaghebbende(n) om een identiteitskaart aan te vragen. U geeft eenvoudig en snel toestemming via onderstaande formulieren.

Let op: als u een identiteitskaart voor uw kind aanvraagt, moet bij de aanvraag én vervolgens bij het afhalen van de identiteitskaart uw kind zelf aanwezig zijn.

Toestemming ouders of voogd (om uit te printen)

Toestemming ouders of voogd (DigiD)

Veelgestelde vragen

Titel

Meenemen

  • Alle identiteitskaarten en paspoorten die u nog heeft. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een pasfoto (maximaal 6 maanden oud) in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s.
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Aanvullend voor kinderen onder 12 jaar

  • Een brief met toestemming van alle personen (meestal beide ouders) die het gezag hebben over het kind. Dit kan ter plekke, of door het Toestemmingsformulier in te vullen.
  • (Kopie van) het identiteitsbewijs van beide ouders. Of van degene die het gezag heeft.
  • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag van hun identiteitskaart.
  • Minimaal één ouder of verzorger moet aanwezig zijn bij de aanvraag.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Dan heeft u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid.

Identiteitskaart afhalen

U haalt uw identiteitskaart persoonlijk op bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. Maak voor het afhalen een afspraak. Neem het afhaalbewijs mee.

Spoedaanvraag

Heeft u uw identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Dan kunt u de identiteitskaart meestal de volgende werkdag vanaf 11.00 uur ophalen. Heeft u uw oude identiteitskaart niet meer? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. De aanvraag duurt dan waarschijnlijk wat langer. Voor een spoedaanvraag en het ophalen maakt u een afspraak. Vertrekt u vandaag al? Neem dan contact op met de Marechaussee voor een nooddocument.

Kwijt of gestolen

Geef de vermissing online door.

Naar aangifte vermissing identiteitskaart

U kunt direct een nieuwe identiteitskaart aanvragen. Maak hiervoor een afspraak. Vindt u uw oude identiteitskaart terug? Lever die dan in bij de gemeente. Deze is identiteitskaart is namelijk niet meer geldig. Verliest u uw identiteitskaart in het buitenland? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse.

Een identiteitskaart kost € 75,80 in 2024. Voor kinderen onder de 18 is dat € 40,90 in 2024.

Vanaf 4 januari heeft de identiteitskaart een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Inloggen met de vernieuwde identiteitskaart geeft u maximale bescherming van privacygevoelige gegevens. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Hierin staat hoe u de inlogfunctie kunt activeren. Kijk voor meer informatie op de website www.digid.nl.

Spoedprocedure

Ook voor de identiteitskaart kunt u gebruikmaken van een spoedprocedure. Wanneer u dit doet vóór 12.00 uur kunt u de eerstvolgende werkdag het document afhalen. Houdt u er rekening mee dat er extra kosten aan de spoedprocedure verbonden zijn (€57,05 in 2024).

Meestal kunt u uw identiteitskaart na vijf werkdagen ophalen. Heeft u een spoedaanvraag gedaan, dan kunt u de kaart meestal de volgende werkdag ophalen.

Verloren/gestolen                                    

Vraagt u een identiteitskaart aan omdat een eerder afgegeven reisdocument is kwijtgeraakt of gestolen? De gemeente doet dan onderzoek om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het wat langer duren voordat u uw identiteitskaart krijgt. Ook als u geen ander identiteitsbewijs heeft, doet de gemeente onderzoek en kan het langer duren.

Contact

Gemeente Kapelle
T: 14 0113
E: burgerzaken@kapelle.nl