Identiteitskaart

Algemeen

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Na ongeveer een week kunt u uw identiteitskaart afhalen.

Wat is het?

De identiteitskaart is goedkoper dan een paspoort. U kunt hiermee alleen niet naar alle landen van de wereld reizen. Op de website van de Rijksoverheid leest u naar welke landen u wel kunt reizen met een identiteitskaart. U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Na ongeveer een week kunt u uw identiteitskaart afhalen.

Veelgestelde vragen

[Titel nog niet beschikbaar]

Neem mee

  • Alle identiteitskaarten en paspoorten die u nog heeft. Ook als ze zijn verlopen.

  • Een pasfoto (maximaal 6 maanden oud) in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s.

  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Aanvullend voor kinderen onder 12 jaar

  • Een brief met toestemming van alle personen (meestal beide ouders) die het gezag hebben over het kind. Dit kan ter plekke, of door het Toestemmingsformulier in te vullen.

  • (Kopie van) het identiteitsbewijs van beide ouders. Of van degene die het gezag heeft.

  • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag van hun identiteitskaart.

  • Minimaal één ouder of verzorger moet aanwezig zijn bij de aanvraag.

Identiteitskaart afhalen

U haalt uw identiteitskaart persoonlijk op bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. Maak voor het afhalen een afspraak. Neem het afhaalbewijs mee.

Spoedaanvraag

Heeft u uw identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Dan kunt u de identiteitskaart meestal de volgende werkdag vanaf 11.00 uur ophalen. Heeft u uw oude identiteitskaart niet meer? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. De aanvraag duurt dan waarschijnlijk wat langer. Voor een spoedaanvraag en het ophalen maakt u een afspraak. Vertrekt u vandaag al? Neem dan contact op met de Marechaussee voor een nooddocument.

Kwijt of gestolen

Geef de vermissing online door.

Naar aangifte vermissing identiteitskaart

U kunt direct een nieuwe identiteitskaart aanvragen. Maak hiervoor een afspraak. Vindt u uw oude identiteitskaart terug? Lever die dan in bij de gemeente. Deze is identiteitskaart is namelijk niet meer geldig. Verliest u uw identiteitskaart in het buitenland? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Dan heeft u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid.

Een identiteitskaart kost € 70,35. Voor kinderen onder de 18 is dat € 37,95.

Vanaf 4 januari heeft de identiteitskaart een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Inloggen met de vernieuwde identiteitskaart geeft u maximale bescherming van privacygevoelige gegevens. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Hierin staat hoe u de inlogfunctie kunt activeren. Kijk voor meer informatie op de website www.digid.nl.

Spoedprocedure

Ook voor de identiteitskaart kunt u gebruikmaken van een spoedprocedure. Wanneer u dit doet vóór 12.00 uur kunt u de eerstvolgende werkdag het document afhalen. Houdt u er rekening mee dat er extra kosten aan de spoedprocedure verbonden zijn (€ 53,00).

Meestal kunt u uw identiteitskaart na vijf werkdagen ophalen. Heeft u een spoedaanvraag gedaan, dan kunt u de kaart meestal de volgende werkdag ophalen.

Verloren/gestolen                                    

Vraagt u een identiteitskaart aan omdat een eerder afgegeven reisdocument is kwijtgeraakt of gestolen? De gemeente doet dan onderzoek om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het wat langer duren voordat u uw identiteitskaart krijgt. Ook als u geen ander identiteitsbewijs heeft, doet de gemeente onderzoek en kan het langer duren.

Contact

Gemeente Kapelle
T: 14 0113
E: burgerzaken@kapelle.nl