Hout stoken, houdt rekening met elkaar
Het stoken van een open haard, vuurkorf of (terras)kachel kan gezellig zijn. Maar het kan overlast geven in de buurt. Rook is helaas schadelijk voor de gezondheid van uzelf en mensen in uw omgeving. Ook zorgt het voor luchtvervuiling.
Houtkachel of open haard: 8 manieren om minder rook-en geuroverlast te veroorzaken
Wanneer u in huis uw houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet. Wilt u toch de houtkachel, pellet kachel of open haard aansteken?
Met de 8 tips hieronder kunt u de uitstoot van schadelijke stoffen beperken.
1. Kijk eerst op de stookwijzer
Kijk eerst op de Stookwijzer of in de stookwijzer app. Stook niet bij windstil of mistig weer. Op zulke dagen blijft de rook hangen. Dit geeft rondom het huis veel luchtvervuiling en rook- en geuroverlast.
2. Stook alleen droog hout
Vochtig hout brandt niet goed en geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout minstens 2 jaar. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat. Gebruik een vochtmeter om te meten of het hout een vochtigheidsgehalte tussen 15 en 20% heeft. En gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.
3. Stook geen geverfd of geïmpregneerd hout
Bij verbranding van geverfd of geïmpregneerd hout komen zware metalen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook (spaan)plaat en laminaatvloeren horen níét in de houtkachel of open haard. Hier zit namelijk lijm in. Stook ook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
4. Bekijk de instructies
De manier van het aansteken van de kachel is van grote invloed op de schadelijke stoffen in de opstartfase. Dit kan per toestel verschillen. Volg daarom altijd de instructies bij de kachel/haard voor het vullen en aansteken van het vuur. Als instructies ontbreken, gebruik dan de Zwitserse methode om vuur aan te steken: plaats het hout kruislings op elkaar, van dikke blokken hout onderin naar dunne losse houtjes en aanmaakmateriaal bovenop. Maak het vuur van bovenaf aan en niet van onderop.
5. Laat de schoorsteen regelmatig vegen
Laat uw schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. Dit is ook veiliger: u heeft dan minder kans op een schoorsteenbrand.
6. Zorg voor volledige luchttoevoer
Bij volledige luchttoevoer kan hout beter verbranden. Hierdoor heeft u minder schadelijke stoffen. Laat het vuur niet 'smoren'. Het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
7. Ventilatieroosters of een raampje open
Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open of zet een raampje open. Vooral bij oudere kachels is het belangrijk dat het vuur lucht kan aantrekken. Zo wordt de rook via de schoorsteen afgevoerd en blijven er geen schadelijke stoffen hangen. Nieuwe kachels voeren vaak automatisch de lucht van buiten aan. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout.
8. Controleer regelmatig of u goed stookt
Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. Er komt hierbij bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor meer luchtaanvoer.
Belangrijk bij een kachel
Naast deze 8 tips is het belangrijk dat uw kachel past bij de ruimte. En dat deze op de goede manier is aangesloten op het rookkanaal en schoorsteen. Zorg voor een kachel met de juiste grootte voor uw huis. Bij een te grote kachel wordt het al snel te warm tijdens het stoken. Een specialist kan advies op maat geven voor uw situatie.
Stem het rookkanaal en schoorsteen af
Laat het rookkanaal en de schoorsteen goed afstemmen op uw haard of kachel door een installateur. U voorkomt hiermee schoorsteenbrand. Door een te kort rookkanaal of een regenkap op het rookkanaal, kan de rook zich niet goed verspreiden. Hierdoor heeft u rondom uw huis luchtvervuiling en rook- en geuroverlast.