Hout stoken? Houd rekening met uw omgeving

Veel mensen vinden een open haard, vuurkorf of (terras)kachel gezellig. Daarom neemt de laatste jaren het gebruik steeds meer toe. Maar wat de één gezellig vindt, kan een ander vervelend vinden.

Bij het aansteken van uw openhaard, (terras)kachel of vuurkorf ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en mensen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.

Schoner hout stoken

Zo’n 30% van de Nederlanders heeft last van houtstook in hun directe omgeving. Denk hierbij aan geuroverlast, roetneerslag en gezondheidsklachten. Hout stoken veroorzaakt schadelijke stoffen zoals fijnstof en koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide. U kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen die vrijkomen verminderen door de manier waarop u hout stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer. En gebruik droog hout met een vochtpercentage tussen 15 en 20% voor een optimale verbranding. Op de pagina Gebruik (hout)kachel/ allesbrander staan meer tips om rook- en geuroverlast te verminderen.

Stookadvies van Stookwijzer

Wilt u weten wanneer u de open haard, houtkachel of vuurkorf beter uit kunt laten? De website www.stookwijzer.nu geeft hier advies over. Dit advies is gebaseerd op actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. Op www.rivmnl/stookalert kunt u zich aanmelden voor het stookalert. U ontvangt dan een email als u beter niet kunt stoken.

Geen enkele manier van hout stoken sluit overlast volledig uit. Maar als u toch wilt stoken, houd dan zoveel mogelijk rekening met uw omgeving.