Hout stoken? Denk aan uw omgeving
Als u een open haard, vuurkorf of (pellet)kachel stookt, zorgt dit voor warmte en gezelligheid. Helaas is rook ongezond en kan het zorgen voor overlast.
Waarom is hout stoken ongezond?
Fijnstof veroorzaakt en verergert long-, hart- en vaatziekten. Naast de gezelligheid in huis brengt hout stoken dus ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Zowel voor uzelf als uw omgeving.
Hoe denkt u bij hout stoken aan uw omgeving?
- Let op het weer. Stook niet bij windstil of mistig weer. Dan blijft rook namelijk langer hangen.
- Gebruik hout dat droog is. Droog hout geeft minder last van rook.
- Laat vuur langzaam uitbranden. Als u de luchttoevoer vermindert of water op hout gooit, ontstaat er meer rook.
- Zorg dat er genoeg lucht bij het vuur komt. Zo is een optimale verbranding mogelijk.
- Zorg dat er frisse lucht in de ruimte is. Open haarden en kachels gebruiken zuurstof uit de kamer.
Meer tips vindt u op onze webpagina over stoken.
Hoe weet ik wanneer het beter is om niet te stoken?
Er zijn momenten waarop de luchtkwaliteit minder goed is. Het is dan beter om niet te stoken. De website Stookwijzer en de Stookwijzer app geven advies op basis van het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. In het advies staan de kleurcodes geel, oranje en rood. Bij code rood en oranje is het advies om niet te stoken. De rook blijft dan langer hangen en er kan luchtvervuiling, rook- en geuroverlast ontstaan. Bij code geel mag u wel stoken. Maar stoken zorgt ook nu voor overlast en luchtverontreiniging.
Hoe zorgen we samen voor een fijne leefomgeving?
Geen enkele manier van hout stoken sluit overlast helemaal uit. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de mensen in uw omgeving.