Hout stoken? Denk aan uw omgeving
Als u een open haard, vuurkorf of (pellet)kachel stookt, zorgt dit voor warmte en gezelligheid. In de rook zit onder andere fijnstof en dit is helaas ongezond voor uzelf en anderen in uw omgeving.
Waarom is hout stoken ongezond?
Fijnstof veroorzaakt en verergert long-, hart- en vaatziekten. Naast de gezelligheid in huis brengt hout stoken dus ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Zowel voor uzelf als uw omgeving.
Hoe weet ik wanneer het beter is om niet te stoken?
Er zijn momenten waarop de luchtkwaliteit minder goed is. Het is dan beter om niet te stoken. De Stookwijzer en de Stookwijzer app geven advies op basis van het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. In het advies staan de kleurcodes geel, oranje en rood. Bij code rood en oranje is het advies om niet te stoken. De rook blijft dan langer hangen en er kan luchtvervuiling, rook- en geuroverlast ontstaan. Bij code geel mag u wel stoken. Maar stoken zorgt ook nu voor overlast en luchtverontreiniging.
Hoe zorgen we samen voor een fijne leefomgeving?
Geen enkele manier van hout stoken sluit overlast helemaal uit. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de mensen in uw omgeving.
Wilt u toch hout stoken? Bekijk dan de tips
Met de volgende tips voorkomt u zoveel mogelijk last voor uzelf en uw omgeving:
Kijk eerst op de stookwijzer
Kijk eerst op de Stookwijzer of in de stookwijzer app. Stook niet bij windstil of mistig weer. Op zulke dagen blijft de rook hangen. Dit geeft rondom het huis veel luchtvervuiling en rook- en geuroverlast.
Stook alleen droog hout
Vochtig hout brandt niet goed en geeft extra veel rook en fijnstof. Droog hout brandt schoner en zorgt voor minder overlast.
Zelf hout hakken
Droog het hout minstens 2 jaar. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat. Gebruik een vochtmeter om te meten of het hout een vochtigheidsgehalte tussen 15 en 20% heeft.
Stook alleen onbehandeld hout
Geverfd of geïmpregneerd hout bevat schadelijke stoffen die vrijkomen bij verbranding. Gebruik daarom alleen onbehandeld hout. Ook (spaan)plaat en laminaatvloeren horen niet in de kachel of open haard. Hier zit namelijk lijm in. Stook ook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
Steek het vuur altijd van boven aan
Dit zorgt voor een betere verbranding. Het vuur brandt snel en geeft minder rook. Leg voordat u het vuur aansteekt, het dikke hout losjes onderop. Stapel hierop wat kleine takjes of aanmaakhoutjes. Plaats daarbovenop één of meer (liefst bruine) aanmaakblokjes. Deze steekt u als eerste aansteekt. Deze manier van vuur maken zorgt voor zo goed mogelijke verbranding.
Voeg kleine hoeveelheden hout toe
Op die manier brandt het vuur optimaal en komen er zo weinig mogelijk schadelijke stoffen in de huiskamer.
Zet de luchttoevoer helemaal open
Voldoende lucht zorgt dat het hout goed brandt. Dit zorgt voor een zo goed mogelijke verbranding.
Ventilatieroosters of een raampje open
Zorg voor frisse lucht in huis. Zo komt er voldoende zuurstof bij het vuur en blijven schadelijke stoffen buiten.
Controleer de kleur van de rook
Kleurloze rook betekent een goede verbranding. Witte, grijze of zwarte rook geeft aan dat het vuur niet goed brandt.
Laat uw schoorsteen jaarlijks vegen
Een schone schoorsteen voorkomt rookoverlast en vermindert het risico op brand.
Gebruik een kachel die past bij uw ruimte
Een te grote kachel maakt het snel te warm. Dan moet u het vuur smoren, wat meer rook veroorzaakt.
Laat het vuur langzaam uitbranden
Als u de luchttoevoer vermindert of water op hout gooit, ontstaat er meer rook.