Herdenking 4 mei

4 mei is altijd een erg bijzondere dag in het jaar. Een dag dat we stil staan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog in Europa en Zuid-Oost Azië. We herdenken de vervolgden, slachtoffers en gevallenen. Maar ook bij de slachtoffers van andere oorlogen en vredesoperaties waar Nederland bij betrokken is geweest in de jaren na de oorlog staan we stil.

Verhalen leven nog in onze herinneringen

De generatie die de tweede wereldoorlog bewust heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Maar de verhalen leven nog in onze herinneringen, in onze families. Gebeurtenissen en trauma’s van toen hebben vaak ook gevolgen voor het gezin en de familie. Iedereen kent wel een veteraan die in dienst van ons, om onze democratische waarden zoals vrijheid te verdedigen, in situaties is geweest die je niemand toewenst. Ook aan hen denken wij op 4 mei.

In onze gemeente extra aandacht aan oorlogsgeschiedenis

In de gemeente Kapelle, ook door ons Memorial, hebben we natuurlijk extra aandacht voor onze oorlogsgeschiedenis. Die extra aandacht geven we op 4 mei bij de landelijke herdenking, maar ook op 17 mei als we een herdenking hebben op de Franse begraafplaats. Op 4 mei lopen we vanaf 18:30 uur vanaf de Franse begraafplaats naar de Hervormde kerk in Kapelle om kransen te leggen en om 20:00 uur twee minuten stil te zijn.

Vlaggen op 4 en 5 mei

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. Het Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt is vanzelfsprekend de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Ik hoop van harte dat velen van u de vlag uit zullen hangen op 4 mei, en op 5 mei: weer vol bovenin.

Burgemeester
Constantijn Jansen op de Haar