Dieren houden

Algemeen

Houdt u boerderijdieren ('productiedieren'), circusdieren, hobbydieren of huisdieren? Dan bent u verantwoordelijk voor hun welzijn en gezondheid. U moet zich bijvoorbeeld houden aan regels voor huisvesting en verzorging.

Registratieplicht

Voor bepaalde diersoorten (zoals paarden) geldt ook een registratieplicht. U registreert het dier in een centrale database en meldt daarna gebeurtenissen als geboorte, sterfte of verplaatsing. Deze registratie is belangrijk om bij een besmettelijke ziekte de dieren en hun plaats van herkomst snel te traceren.

Zeldzame dieren of veel dieren houden

Het kan zijn dat u zeldzame dieren wilt houden. Bijvoorbeeld apen, bepaalde reptielen of zeldzame vogels. Vaak zijn dit ook beschermde diersoorten. Daarom is dit verboden.

Of misschien wilt u heel veel huisdieren houden, zoals katten en honden. Dit kan overlast veroorzaken en andere mensen en dieren kunnen er ziek van worden. Ook het houden van veel huisdieren is daarom verboden.

Als u toch zeldzame of veel dieren wilt houden, heeft u een ontheffing van de gemeente nodig.

Ontheffing aanvragen

Geef bij de aanvraag van de ontheffing door: 

  • de diersoort
  • de plaats
  • waarom u de ontheffing aanvraagt
  • welke beveiligingsmaatregelen u genomen hebt
  • een schets van het terrein waarop de dierenverblijven staan

Als u dieren gaat houden voor uw bedrijf of als u fokker bent, dan doet u  een melding via de Activiteitenbesluit Internetmodule. Voor het bedrijfsmatig houden van dieren gelden namelijk andere regels.

U ontvangt binnen 8 weken bericht. Als u het niet eens met de beslissing, kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.

Paard en paardachtigen registeren

Als houder van paarden, pony's, ezels en zebra's (paardachtigen) moet u een melding doorgeven in het Identificatie & Registratiesysteem (I&R) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

Voor het doorgeven van meldingen heeft u gegevens over de locatie (UBN), de ID-code (UELN-levensnummer of chipnummer) van het dier en de datum nodig.