Boom kappen

Algemeen

Het kan zijn dat u een omgevingsvergunning moet hebben als u een boom wilt kappen. Ook als u een groot oppervlakte wilt snoeien, hebt u soms deze vergunning nodig. Bijvoorbeeld als u de kroon uit een boom wilt verwijderen.

Wat kunt u doen?

Overleg altijd eerst met omwonenden of zij bezwaar hebben tegen het kappen van de boom.

Niet voor alle bomen is een kapvergunning nodig. Bel ons (telefoonnummer 14 0113) om te controleren of u een kapvergunning nodig heeft. 

De eis van een omgevingsvergunning voor het kappen van houtopstanden kan voortvloeien uit de Algemene Plaatselijke Verordening, de Boswet of het bestemmingsplan.

Algemene Plaatselijke Verordening

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is door de gemeenteraad een regeling opgenomen op grond waarvan het verboden is houtopstanden te kappen. De houtopstand zal meestal een boom zijn, maar kan ook een houtwal zijn. Een houtwal is bijvoorbeeld een lint van struiken en bosjes. Heggen of hagen worden niet gezien als houtwal. Solitaire struiken en heesters worden niet gezien als boom omdat er geen stam gevormd wordt. Struiken en heesters vertakken zich direct boven de grond. De APV beoogt waardevolle houtopstanden te beschermen.

Niet in alle gemeenten is de regeling voor het kappen van houtopstanden hetzelfde. De bepalingen zullen worden toegespitst op de plaatselijke situatie.

De bomen in de gemeente Kapelle zijn ingedeeld in 4 categorieën. Voor drie van de vier categorieën is een lijst samengesteld, waarop alle bomen in die categorie genoemd worden.

  • De A-lijst: bomen die door de Bomenstichting als nationaal monument zijn aangemerkt.
  • De B-lijst: bomen die door de gemeente als monument zijn aangemerkt.
  • de C-lijst: bomen die geen monumentale status hebben, maar wel beeldbepalend zijn in de openbare ruimte.

Alle eigenaren van bomen die op een lijst voorkomen zijn daarvan op de hoogte.

De bomen die op één van de lijsten voorkomen mogen niet zonder kapvergunning worden gerooid.  Voor alle overige bomen is geen kapvergunning nodig. 

Boswet

De Boswet beoogt het Nederlandse bosareaal en de houtopstanden in stand te houden. In het kader van de Boswet is daarom met name het herplanten van bomen van belang. Door herplanting blijft het bosgebied in stand. De Boswet zondert bepaalde categorieën bomen uit van de gemeentelijke regelgeving, dit betreft onder andere wilgen en populieren langs landbouwgronden en wegen, bomen van bosbouwondernemingen, fruitbomen en windschermen langs boomgaarden. Op deze bomen is de APV dus niet van toepassing.

Bestemmingsplan

In bestemmingsplannen kunnen regelingen worden getroffen ter bescherming van houtopstanden. De regeling in het bestemmingsplan moet aangeven waarom bescherming van een houtopstand vanuit planologisch of stedenbouwkundig oogpunt gewenst is.

Omgevingsvergunning

Een groot aantal vergunningen, ontheffingen en andere toestemmingen op het gebied van bouwen, wonen, ruimte, monumenten, natuur en milieu is per 1 oktober 2010 samengevoegd tot één vergunning: de omgevingsvergunning. In de omgevingsvergunning zijn onder andere de volgende vergunningen opgenomen:

  • aanlegvergunning;
  • bouwvergunning;
  • Flora- en Faunawet, ontheffing;
  • gebruiksvergunning;
  • inritvergunning of uitwegvergunning;
  • kapvergunning;
  • milieuvergunning;
  • monumentenvergunning;
  • Natuurbeschermingswetvergunning;
  • reclamevergunning;
  • sloopvergunning.

Aanvullende informatie

Voor het kappen van bomen die onder de Wet natuurbescherming vallen moet u een kapmelding doen. Dit zijn bijvoorbeeld bomen buiten de bebouwde kom. Meer informatie vindt u bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.