Nienke Kanis nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Kapelle

Vanmiddag werd in de gemeente Kapelle de finale gehouden van de kinderburgemeesterverkiezing. Van alle zes de basisscholen in de gemeente was er een finalist aanwezig. Nadat de finalisten drie verschillende opdrachten hadden uitgevoerd, heeft de jury besloten dat Nienke Kanis uit groep 7 van basisschool OBS Wemeldinge de nieuwe kinderburgemeester wordt van de gemeente Kapelle.

Waarom gekozen is voor Nienke

De finalisten kregen de volgende drie opdrachten:

1. een voorstelopdracht;

2. quizvragen over de gemeente Kapelle;

3. een toespraak over Kapelle Leeft.

Na deze drie opdrachten ging de jury in beraad. Het was een moeilijke beslissing voor de jury, want alle 6 de finalisten hadden erg hun best gedaan. En er waren meerdere finalisten die er uitsprongen. Uiteindelijk heeft de jury gekozen voor Nienke, omdat zij goed kon verwoorden wat zij zou willen doen als kinderburgemeester. Verder is ze veelzijdig en gaf ze een mooie invulling aan het thema Kapelle Leeft.

Kinderburgemeesterverkiezing Kapelle

Zo verliep de finale

Chris Scheermeijer, medewerker sociaal domein bij de gemeente Kapelle, presenteerde deze verkiezing samen met de vorige kinderburgemeester Steyn Almekinders. Chris startte met een kort gesprek met burgemeester Fons Naterop. Daarna stelden de finalisten zich om de beurt voor. En vertelde de vorige kinderburgemeester over zijn tijd als kinderburgemeester. Steyn is door de coronamaatregelen twee jaar kinderburgemeester geweest. Normaal is de zittingsperiode van de kinderburgemeester één jaar. Vervolgens was het tijd voor de finalisten om de opdrachten uit te voeren met aansluitend het juryberaad. Daarna maakte burgemeester Fons Naterop de naam bekend van de nieuwe kinderburgemeester. Tot slot werd de kinderburgemeestersketen op een coronaproof manier overhandigd door de oude kinderburgemeester aan de nieuwe kinderburgemeester.

Klasgenootjes en bekenden konden meeleven via livestream

Door de coronamaatregelen konden we van de kinderburgemeesterverkiezing niet zo’n feestje maken als anders. Hierdoor waren maar een beperkt aantal mensen aanwezig in de raadszaal op 1,5 meter afstand van elkaar. Klasgenootjes en bekenden van de finalisten konden meeleven via een livestream van de verkiezing.

In 2022 een eenmalige kinderraad

In 2022 gaan we een eenmalige kinderraad organiseren. Om basisschoolkinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de gemeentepolitiek. Er zullen dan 15 kinderen plaatsnemen in de raadszaal en de kinderburgemeester zal deze vergadering voorzitten.