Kerstboodschap burgemeester

Lieve mensen,

Er zijn denk ik niet veel mensen geweest die vorig jaar rond deze tijd ingeschat hadden dat de Kerst van 2021 eenzelfde beeld zou krijgen als die van 2020.

Ik sprak vorig jaar van een wenkend perspectief. De vaccins zouden hun werk doen, zodat we in de loop van 2021 weer in het ‘nieuwe normaal’ zouden komen. Waarin zorg en economie weer in balans zouden komen.

Het lijkt erop dat we nog niet veel verder zijn gekomen. Ook nu is het nog steeds kritiek bij de ziekenhuizen en verpleegtehuizen. De druk en de belasting bij het zorgpersoneel is immens groot. De beperkingen leggen een groot beslag op delen van de economie en het onderwijs.

Velen hebben corona ondergaan en sommigen hebben nog veel last van de naweeën. Anderen hebben afscheid moeten nemen van hun geliefden. Het jaar 2021 is een jaar geworden van hoop en vrees en het einde is nog niet in zicht. We richten ons nu op de boosterprik en hopelijk zal de nieuwe omicronvariant mild uitvallen.

Ik heb niet de verwachting dat we in 2022 terugkeren naar het ’oude normaal’ van voor maart 2020. Nee, we zullen moeten leren leven met pandemieën, met nieuwe varianten die vanuit de drukbevolkte wereld opdoemen en ook ons landje bereiken.

Onze beschaving is hoog ontwikkeld en bezit veel kennis. Er zullen weer doorontwikkelde vaccins en medicijnen op de markt komen. We zullen ook Covid gaan ‘normaliseren’ en een plek geven in het hedendaagse tijdsbesef. Net als veel griepsoorten in het verleden.

Juist in deze Kersttijd is een moment van bezinning en berusting iets moois om naar uit te kijken. Het normaliseren van wat ons overkomt, ermee omgaan, relativeren. Accepteren dat het is zoals het is en dat niet alles maakbaar is.

Zij die geloven zullen daar hun houvast en troost in vinden. Zij die minder met het geloof hebben wens ik toch acceptatie en berusting toe.

Geniet tijdens de Kerst en feestdagen – ondanks alle beperkingen – van elkaar, van familie en vrienden. Investeer in de relatie, ga het gesprek aan en accepteer dat de samenleving niet maakbaar is. Geef inhoud aan het woord RESPECT naar en voor elkaar. Overbrug tegenstellingen en geef deze dagen invulling door uw hart open te stellen voor acceptatie en berusting.

Op het Marktplein in Biezelinge staat tot 24 december een grote kerstboom. In deze boom kunt u een kerstbal hangen met uw kerstwens, kerstgedachte, herinnering of tekening. Een mooi initiatief.

Namens het gemeentebestuur wens ik u allen mooie en liefdevolle Kerstdagen toe.

Fons Naterop

(wnd) burgemeester van Kapelle

Kerstkaart