Paul de Baar

Paul de Baar staat bekend vanwege zijn Europees opererende touringcar-onderneming. Daarnaast zet hij zich sterk in voor de lokale duurzaamheid. Hij verduurzaamt de eigen organisatie op het gebied van mobiliteit, maar bovendien is hij een pionier op het gebied van zonne-energie. Uit het zicht, op het platte dak van De Baar Touringscars in Wemeldinge, bevindt zich een groot zonnepanelenpark. Dit levert groene energie voor huishoudens in de omgeving!

Postcoderoosproject

“We wilden als bedrijf graag zonnepanelen op ons dak. Niet alleen om onze elektriciteitsrekening naar nul te krijgen, maar ook omdat we binnen 30 jaar een volledig duurzaam touringcarbedrijf willen zijn. Toen ik de postcoderoosregeling ontdekte viel alles op z’n plek. Ik mag hierdoor een vast aantal zonnepanelen voor mijn onderneming gebruiken: 40 stuks is voldoende. De andere panelen waren in no-time uitverkocht aan huishoudens binnen dezelfde postcode. Een geweldig idee! Er zijn veel gezinnen hier in het dorp die geen zonnepanelen kunnen hebben, omdat het huis bijvoorbeeld ‘aan de verkeerde kant’ staat. Zij zijn op dit project ingestapt en hiermee zijn wij in principe elektriciteitsleverancier geworden. De huishoudens mogen 15 jaar rendement halen uit hun investering, die ze er overigens al binnen zo’n 6 jaar uit hebben. Hierna wordt de corporatie automatisch opgeheven. Dat is een afspraak die geldt binnen de postcoderoosregeling. Vervolgens worden de zonnepanelen eigendom van de dakeigenaar en kan ik dus alle 260 zonnepanelen inzetten om mijn touringcars elektrisch te laten rijden.”

Zo milieuvriendelijk mogelijk

“De Europese steden zijn aan het verduurzamen. Vervuilers komen Londen of Parijs niet meer in en ik ben daar een groot voorstander van. Wij zijn al vanaf 2001 bezig met investeren in schonere motoren. Inmiddels rijden onze touringcars op EURO6, wat de laagst mogelijke uitstoot heeft. Volledig elektrisch rijden gaat nu nog niet omdat het bereik niet groot genoeg is en de faciliteiten er niet naar zijn. Er zijn bijvoorbeeld te weinig laadstations. Het duurt denk ik 25 jaar totdat Europa hierop ingesteld is. Het zonnepark zorgt dat wij er straks klaar voor zijn! Na verloop van tijd wil ik het park vervangen en/of uitbreiden. We hebben er de ruimte voor, met perfecte vlakken daken en de zon lijkt hier altijd te schijnen. Wij behalen een optimaal rendement.”