Dakisolatie: minder stookkosten, warme slaapkamer

Is uw slaap- of zolderkamer koud gedurende de wintermaanden en wilt u hier iets aan doen? Het isoleren van uw dak is dé oplossing. Het is een relatief goedkope maatregel met grote voordelen zoals: lagere energielasten, verbetering wooncomfort, koelere kamer in de zomer en een eenvoudige klus voor de doe-het-zelvers. 

Er zijn meerdere mogelijkheden om uw dak te isoleren. Wilt u hierover meer informatie? Neem dan contact op met de helpdesk van het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket.  Onafhankelijke adviseurs helpen u (gratis) verder met al uw vragen over het verduurzamen van de woning. Neem contact op door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl). Of neem een kijkje op www.duurzaambouwloket.nl en ontdek de mogelijkheden voor het verduurzamen van uw woning.

Mogelijkheden isoleren dak

Isoleren schuin dak

Hoe u een schuin dak isoleert is sterk afhankelijk van de staat waarin het dak verkeert. Is uw dak in slechte staat, dan is het verstandig om aan de buitenkant te isoleren. Een voordeel van het isoleren van een schuin dak aan de buitenzijde is dat het dakbeschot bij deze methode aan de ‘warme kant’ zit. Dit zorgt ervoor dat de kans op vocht of condensatie(problemen) zeer klein is.

Een erg populaire maatregel onder de doe-het-zelvers is het isoleren van een schuin dak aan de binnenzijde. Het isoleren van de binnenzijde van het dak brengt jaarlijks een hoge besparing met zich mee. Bij het isoleren aan de binnenzijde zal goed gekeken moeten worden naar de opbouw van de constructie. Kijk op www.duurzaambouwloket.nl voor alle aandachtspunten. 
 

Isoleren plat dak

Het isoleren van een plat dak kan zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Echter raden wij aan om altijd te kiezen om een plat dak aan de buitenzijde te isoleren. Gaat u aan de binnenkant isoleren, dan brengt dit de nodige risico's met zich mee. De kans op vocht en schimmelvorming is namelijk vele malen groter.


Isoleren zoldervloer

Gebruikt u uw zolder zelden dan is het een optie om niet uw dak, maar om uw zoldervloer te isoleren. Dit is een relatief makkelijke ingreep waarmee u veel warmteverlies kunt voorkomen. Zowel voor een houten zoldervloer als voor een betonnen zoldervloer zijn er voldoende mogelijkheden om te isoleren. 
 

Doe de energiesubsidie check

Via www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck kunt u bekijken welke subsidies en financieringsregelingen er lokaal, regionaal en landelijk beschikbaar zijn.