Lancering uniek wandelpad. Wandelen in Zeeland in het spoor van de Bevrijders

Dit item is verlopen op 27-10-2019.

Datum activiteit: zaterdag 26 oktober 

Plaats:Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp

Tijd:Lancering eerste exemplaar vanaf 8.45 uur. 

Wandelen in het spoor van de Bevrijders – wandelen in Zeeland op het BevrijdingspadKaft boekje Wandelen in het spoor van de bevrijders

Vanaf eind oktober 2019 is Nederland een uniek themawandelpad rijker.

De officiële opening van het Bevrijdingspad vindt plaats op zaterdag 26 oktober 2019 met de presentatie van de wandelgids in het Bevrijdingsmuseum te Nieuwdorp.

Om 9.00 uur zal gedeputeerde Anita Pijpelink het eerste exemplaar van het wandelboekje Wandelen in Zeeland op het bevrijdingspad, Slag om de Schelde in ontvangst nemen uit handen van een van de vrijwilligers: Theo Klanke als initiatiefnemer van het pad en het boekje. De gedeputeerde ontvangt dit boekje, voorafgaand aan de herdenking van de Slag om de Schelde op de Sloedam. De rest van de dag zijn de eerste boekjes verkrijgbaar bij de kraam van SLZ bij het bevrijdingsmuseum.

Locatie waar het eerste exemplaar van het wandelboekje wordt uitgereikt. 

Het aanbieden van het wandelboekje vindt plaats op een logische plek: het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Dit is een van de locaties waar de wandeling langsloopt. Deze herdenkingsdag is een geschikt moment om aandacht te vragen voor het wandelboekje.

Wandeling langs herkenningspunten van de bevrijding

Het Bevrijdingspad is een mooi wandelpad wat loopt langs de knooppuntenroutes van het Wandelnetwerk over Zuid-Beveland en Walcheren en bestaat uit meerdere etappes. De totale route omvat een afstand van 135 kilometer en loopt langs herkenningspunten die te maken hebben met de gebeurtenissen welke in Zeeland hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Slag om de Schelde, gevoerd in 1944, maakt hier een groot onderdeel van uit. Het Bevrijdingspad is tevens een eerbetoon aan onze bevrijders. Nu getuigen van de Tweede Wereldoorlog stilaan verdwijnen, wordt het behoud van monumenten en gedenkplaatsen steeds belangrijker. Het boekje duidt de punten die herinneren aan de toenmalige strijd en onderweg kan men een bezoekje brengen aan de musea rond dit thema.

Te voet bewegen door het landschap

Het wandelpad is een initiatief van Stichting Landschapsbeheer Zeeland in samenwerking met vrijwilligers. De wandelroute geeft niet alleen een kijkje in de bevrijding van dit gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het laat ook van dichtbij ervaren hoe het is om in dit landschap te voet te bewegen, zoals de meesten in die tijd ook deden. Het is een indrukwekkende wandeling langs herkenningspunten en objecten die aan de hand van dit boekje de wandelaar enkele sporen tonen, die de bevrijding heeft nagelaten. Het voert langs de punten die resteren als vergeten of gekoesterde monumenten in het landschap. De wandelroute is verdeeld in 8 etappes variërend van 12 tot 23 km. De route en routebeschrijving van het Bevrijdingspad Zeeland is in één richting beschreven en ook in het terrein onderweg bewegwijzerd middels het wandelknooppuntensysteem.

Rondwandeling

De route begint bij het NS-station in Kapelle.

Na de start in Kapelle gaat de route via de Westerschelde naar Hoedekenskerke en Baarland en vervolgens via de “Zak van Zuid-Beveland” naar Nisse, Nieuwdorp en Arnemuiden. Het vervolg gaat richting Vlissingen en vervolgens grotendeels langs de kust via Zoutelande, Westkapelle en Domburg naar het historische stadje Veere. Het laatste gedeelte gaat langs het Veerse Meer naar het NS-station in Arnemuiden.

Met het Bevrijdingspad biedt Stichting Landschapsbeheer Zeeland iedereen een mooie route met een bijzonder verhaal.

Vrijwilligers

Het Bevrijdingspad kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp en het Polderhuis in Westkapelle. Daarnaast hebben Provincie Zeeland, Gemeente Vlissingen en diverse bedrijven en fondsen dit initiatief ondersteund. Het grootste gedeelte van het werk is verzet door vrijwilligers. Zij hebben gezamenlijk een prachtig pad gemaakt van de herinneringen in het landschap.

Stichting Landschapsbeheer Zeeland

Stichting Landschapsbeheer Zeeland is een professionele organisatie die zich sinds 1982 richt op het beheer en ontwikkeling van het Zeeuwse cultuurlandschap op terreinen van derden. Hiervoor werkt SLZ met veel vrijwilligers en bewonersparticipanten. Stichting Landschapsbeheer Zeeland heeft een CBF Keurmerk en is door de belastingdienst aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI). www.landschapsbeheerzeeland.nl

Startdatum van het evenement 26-10-2019