Veelgestelde vragen Coronavirus gemeente Kapelle

De landelijke maatregelen in strijd tegen het coronavirus hebben mogelijk effect op onze dienstverlening. Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Sinds de laatste persconferentie van 6 augustus is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen verder toegenomen. Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd weer terug bij af. Daarom gelden per 19 augustus aanvullende maatregelen. Wij begrijpen dat dit voor vragen zorgt. In onderstaand overzicht vindt u antwoord op de veelgestelde vragen. Wij zullen dit overzicht doorlopend aanvullen met nieuwe informatie. Voor algemene vragen over het coronavirus kunt u terecht op www.rijksoverheid.nl/coronavirus of door te bellen met het informatienummer 0800-1351.

Maatrgelen 18 augustus 2020Wat moet ik doen als ik mij wil laten testen op het coronavirus?

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. De test kan aantonen of u het coronavirus op het moment van afnemen heeft. Daarom heeft het alleen zin om te testen bij klachten.

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? 
Bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. U kunt ook online een afspraak maken via www.coronatest.nl. U heeft hiervoor uw DigiD nodig.
Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test.

Mag ik thuis bezoek ontvangen?

 • U ontvangt in uw huis of tuin maximaal 6 mensen.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Kinderen tot 12 jaar tellen niet mee.
 • Mensen die in uw huis wonen, tellen ook niet mee.
 • Vraag uw bezoek of ze geen koorts of verkoudheid hebben.

Wat betekent ‘afstand houden vanwege het coronavirus’?

We hebben iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. Je kunt naar buiten, maar vermijd drukte en geef elkaar de ruimte. Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen. Per 1 juli hoeven jongeren tot 18 jaar onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Wel tot volwassenen. Kinderen tot 12 jaar hoeven dat niet te doen.

Wat betekent gezinsquarantaine?

Als u kucht, hoest en/of verkouden bent: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts en/of benauwdheid bij, dan moet iedereen in het huishouden thuisblijven. Blijf ook thuis als iemand anders in uw huishouden verkoudheidsklachten en koorts en/of benauwdheid heeft.
Meer antwoorden op vragen over gezinsquanrantaine staan op de website van de Rijksoverheid.

Hoe vermijd ik drukte?

Als u ziet dat het lastig wordt om 1,5 meter afstand te houden: Ga weg. Reis zo veel mogelijk lopend of met de fiets. Gebruik het openbaar vervoer alleen als het echt niet anders kan. Waar thuiswerken niet mogelijk is, spreiden werkgevers de werktijden.

Tot wanneer gelden de maatregelen en welke maatregelen heeft het kabinet gewijzigd?

De meest actuele informatie vindt u op de website van de rijksoverheid.

Naar website rijksoverheid

Wat zijn jullie openingstijden?

Om onze dienstverlening te blijven garanderen, is het noodzakelijk om tijdelijke aanpassingen te doen in de openstelling en bereikbaarheid van het gemeentehuis. De aangepaste openingstijden staan op deze pagina. De gemeente Kapelle blijft telefonisch bereikbaar tussen 8.30 – 16.30 uur (met uitzondering van vrijdag tot 12.00 uur). Omdat veel collega’s op dit moment thuiswerken, kan het zijn dat het langer duurt voordat u een collega aan de telefoon krijgt of dat wij uw vraag beantwoorden.

Wij vragen bezoekers met (milde) verkoudheidsklachten niet naar het gemeentehuis te komen.

Is de gemeente Kapelle telefonisch bereikbaar?

Ja, wij blijven telefonisch bereikbaar tussen 8.30 – 16.30 uur (met uitzondering van vrijdag tot 12.00 uur). Omdat veel collega’s op dit moment thuiswerken, kan het zijn dat het langer duurt voordat u een collega aan de telefoon krijgt of dat wij uw vraag beantwoorden.

Kan ik nog steeds een afspraak maken?

U kunt nog steeds een afspraak maken bij Burgerzaken. We willen u vragen om, zolang de coronamaatregelen gelden, uw burgerzaken zo veel mogelijk online te regelen. Dit doet u op www.kapelle.nl/onlineregelen. Voor de burgerzaken die u niet online kunt regelen, kunt u online een afspraak inplannen of bellen naar 14 0113.

Wij vragen bezoekers met (milde) verkoudheidsklachten niet naar het gemeentehuis te komen.

Contactloos betalen

Wij vragen bezoekers van de balie burgerzaken om betalingen te verrichten met de pinpas. Contactloos betalen heeft een sterke voorkeur. Betalen met contant geld blijft mogelijk, maar willen we tot een minimum beperken.

Worden er maatregelen getroffen bij GR de Bevelanden? Bijvoorbeeld bij Werken, Inkomen en Zorg?

GR de Bevelanden werkt met een aangepaste dienstverlening, zoveel mogelijk gericht op digitaal en telefonisch. Kijk voor actuele informatie op de website van GR de Bevelanden

Mag ik reizen met het openbaar vervoer?Geef elkaar de ruimte, ook onderweg

Ja  vanaf 1 juli niet alleen meer als het noodzakelijk is, maar probeer wel zoveel mogelijk de spits te vermijden.

 • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht voor 13 jaar en ouder.
 • Alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro zijn beschikbaar per 1 juli.
 • Voor overig vervoer van A naar B (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje zijn verplicht.

Wanneer is het verplicht een mondkapje te dragen?

In een aantal situaties is het niet mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren. Voor reizigers vanaf 13 jaar en ouder en medewerkers in het openbaar vervoer is het daarom per 1 juni verplicht niet-medische mondkapjes te dragen. Om schaarste in de zorg te voorkomen, mogen dit dus geen mondkapjes zijn die bedoeld zijn voor de zorg. Voor contactberoepen neemt een check vooraf veel risico’s weg. Het dragen van mondkapjes is dan niet nodig, maar het staat ieder natuurlijk vrij er gebruik van te maken.

Kan ik naar het buitenland op vakantie?

Als u op vakantie wilt naar het buitenland, controleer dan eerst het reisadvies voor dat land op Nederlandwereldwijd.nl. Houd er rekening mee dat in ieder land beperkende maatregelen zijn. Ontwikkelt u tijdens uw vakantie gezondheidsklachten? Meld u bij een lokale huisartsenpost. Ontwikkelt u bij thuiskomst gezondheidsklachten? Blijf thuis en laat u testen. Maak een afspraak via 0800-1202.  De overheid adviseert dringend, om wanneer je terug komt van een vakantiebestemming met code oranje of rood, 10 dagen in quarantaine te gaan. Vragen en antwoorden over reizen naar het buitenland leest u op de website van de Rijksoverheid.

Blijft de milieustraat open?

De Zeeuwse milieustraten zijn nog gewoon open, maar het is erg druk. Vanwege de enorme drukte op de Zeeuwse milieustraten ondersteunen verkeersregelaars bij de toegangsdosering op alle milieustraten in Zeeland.

Op iedere milieustraat wordt slechts een beperkt aantal voertuigen/mensen toegelaten om afval te lossen. Zodra een auto het terrein verlaat, wordt een nieuw voertuig toegelaten. Mogelijk dat daardoor wachtrijen buiten de poort ontstaan. We vragen hiervoor uw begrip in het belang van ieders veiligheid en vooral ook die van onze medewerkers.

Nog enkele aanvullende richtlijnen voor alle bezoekers:

 1. Houd voldoende afstand tot elkaar en onze beheerders (minimaal 1,5 meter).
 2. Laat kinderen thuis of in de auto als u naar de milieustraat komt.
 3. Sorteer uw afval alvast thuis, zodat u snel kunt lossen in één van de containers.

Kunnen huwelijken doorgaan?

Huwelijken kunnen onder voorwaarden doorgaan. Neem hiervoor contact op met de afdeling Burgerzaken via burgerzaken@kapelle.nl of 14 0113. Als een huwelijk wordt uitgesteld, geldt dat een huwelijk binnen een jaar na ondertrouw moet zijn gesloten. Als dat niet binnen een jaar gebeurt, dienen personen de ondertrouw opnieuw te doen.

Blijven begrafenissen mogelijk?

Per 1 juli:

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
 • Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel).
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.

Gaan kerkdiensten door?

Per 1 juli:

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
 • Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen.
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.
 • Spreekkoren, hard meezingen in groepsverband is niet toegestaan.
 • Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden weer mogelijk. Lees hiervoor het advies van het RIVM

Gaan de evenementen in de gemeente Kapelle door?

Nee, de evenementen die de gemeente tot en met 1 september organiseert, zijn afgelast of uitgesteld. Conform de aanwijzing van minister Bruins wordt het organiseren van evenementen afgeraden, ongeacht de groepsgrootte. Uitgangspunt is het vermijden van sociale contacten. Dit jaar bestaat de gemeente Kapelle 50 jaar! Dat wilden we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom wilden we dit jaar verschillende activiteiten voor onze inwoners organiseren. Door het verlengen van de landelijke maatregel op het verbod van evenementen tot 1 september, zijn we genoodzaakt Kapelle 50 op 4 juli 2020 af te lassen. We betreuren dat Kapelle 50 niet door kan gaan, maar de gezondheid van iedereen staat voorop! We kijken of we de verschillende activiteiten nog op een later moment kunnen organiseren. Zodra we meer weten informeren we u via deze website.

Wat verstaan we onder een evenement?

We spreken van een evenement als dat planbaar is en vergunningsplichtig.

Kan ik nog een vergunning aanvragen?

Ja, u kunt volgens de reguliere werkwijze vergunningen aanvragen. Mogelijk duurt het wel langer voordat u (telefonisch of schriftelijk) reactie krijgt.

Gaan de activiteiten van Cederhof Welzijn door?

Cederhof welzijn heeft de activiteiten aangepast. Er zijn nu meer activiteiten die buiten plaatsvinden.

Uiteraard is Cederhof Welzijn wel bereikbaar. Via 0113 – 34 34 74 kunt u een afspraak maken.
Voelt u zich eenzaam, heeft u een vraag of hulp nodig? Bel dan en vraag naar iemand van Cederhof welzijn.

Cederhof blijft Tafeltje Dekje maaltijden bezorgen. Wel wordt cliënten die dit nog kunnen, gevraagd een krukje bij de deur te zetten waar de bezorger de maaltijd op kan zetten. Als de maaltijd binnen gebracht moet worden, vragen we de cliënt afstand te houden van de bezorger. Het restaurant is via reservering ook weer open.

Is de bibliotheek open?

Vanaf maandag 3 augustus gaan de vestigingen van Bibliotheek Oosterschelde weer open volgens de normale openingstijden met 1,5 meter afstand voor volwassenen. U kunt dan ook weer gebruik maken van de faciliteiten, zoals de leestafels met tijdschriften en kranten, toiletten en internet pc’s. U hoeft geen toegangsitems, zoals een mandje meer te gebruiken. Bij binnenkomst vraagt de bibliotheek u om uw handen te ontsmetten met de aanwezige ontsmettingsgel. In september hoopt de Bibliotheek Oosterschelde de activiteiten weer op te pakken. Meer informatie op www.bibliotheekoosterschelde.nl/weeropen

Is het Zeeuws Archief open?

Vanaf dinsdag 2 juni 2020 is het weer mogelijk om stukken in te zien in de studiezaal van het Zeeuws Archief. Voor de veiligheid van de medewerkers en de bezoekers geldt er wel een aantal spelregels bij een bezoek aan de studiezaal. Zo is vooraf aanmelden verplicht en er zijn maximaal 10 bezoekers per dag welkom. Lees de actuele informatie en hoe u zich kunt aanmelden op de website van het Zeeuws Archief.

Waar kunnen ondernemers/ ZZP-ers terecht?

De impact van de verscherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is groot voor het Nederlandse bedrijfsleven. Op de volgende pagina vindt u meer informatie voor ondernemers/ en ZZP-ers.

Meer informatie voor ondernemers en ZZP-ers

Wat betekent de werktijdverkorting voor mij?

Vast of tijdelijk contract

Wie een vast of tijdelijk contract heeft, merkt financieel niet of nauwelijks iets van werktijdverkorting. Deze werknemers krijgen hun salaris immers gewoon doorbetaald. Zij hebben – anders dan andere WW’ers – geen sollicitatieplicht. Gaat de onderneming later alsnog failliet of vallen er gedwongen ontslagen, dan gaat de periode waarin deeltijd-WW is verstrekt af van het aantal maanden dat aan ‘gewone’ WW-rechten is opgebouwd.

Oproepkrachten en nulurencontract

Voor oproepkrachten met een nulurencontract en uitzendkrachten is het een ander verhaal. Voor deze medewerkers geldt, afhankelijk van de cao, niet altijd een loondoorbetalingsplicht. Zonder loondoorbetaling kan er geen deeltijd-WW worden aangevraagd. Wel kunnen uitzendkrachten voor wie het werk (tijdelijk) stopt en die daardoor geen salaris meer krijgen zelf een WW-uitkering aanvragen.

Waar vind ik meer informatie over het coronavirus voor werknemers?

Op de website van de rijksoverheid vind u antwoord op de meest gestelde vragen voor werknemers.

Door het coronavirus heb ik minder inkomen. Hoe ga ik hier mee om?

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) brengt vanwege de coronacrisis een speciale digitale editie van de Nibud Geldkrant: de Geldkrant-special Minder inkomen. Met de krant biedt het Nibud handvatten aan mensen die als gevolg van de corona-uitbraak met een (sterke) daling van hun inkomen hebben te maken. Deze Geldkrant kunt u onderaan deze pagina downloaden. Voor mee informatie over geldzaken kijk op www.nibud.nl.

Ik heb een vraag over de toeristische maatregelen in Zeeland.

U kunt de vragen en antwoorden hierover terugvinden op de website van Veiligheidsregio Zeeland onder het kopje 'Toerisme'.

Hoe zit het nu met sporten?

 • Jongeren tot 18 jaar mogen georganiseerd buiten sporten. 1,5 meter afstand houden hoeft niet.
 • De gemeente Kapelle heeft samen met lokale sportclubs gekeken naar de mogelijkheden en faciliteiten, zodat vanaf 29 april 2020 zoveel mogelijk kinderen en jongeren de kans krijgen te sporten. Dus ook de niet-leden van een vereniging. 
 • Buiten sporten in groepen is voor alle leeftijden toegestaan met ingang van 11 mei, als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden. Geen wedstrijden, geen gezamenlijke kleedkamers of douches.
 • Per 1 juli gaan de sportscholen open en mag er weer binnen gesport worden, dat geldt ook voor contactsport. 
 • Sportwedstrijden mogen per 1 september weer, ook het betaald voetbal (met publiek).

Vanaf wanneer gaan de scholen weer open?

 • Per 1 september gaan alle scholen weer helemaal open.
 • Kinderen met klachten blijven thuis
 • Heeft iemand in het gezin corona? Ook dan blijven de kinderen thuis.

Geldt de anderhalvemeterafstandregel ook op scholen?

Per 1 juli geldt op de middelbare scholen en het voorgezet onderwijs het houden van 1,5 meter afstand van de jongeren tot de leerkracht. Onderling hoeft dan niet meer. Op basisscholen hoeft geen 1,5 meter afstand worden gehouden.

Wat zijn de richtlijnen in restaurants en cafés?

Per 1 juli binnen

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen;
 • Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel);
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.

Per 1 juli buiten

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen;
 • Maximaal 250 personen (exclusief personeel);
 • In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats;
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf.

De horeca gaat voor binnen én buiten, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, werken op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten op vrijwillige basis naam- en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.

Vanaf 1 juni mag de horeca onder voorwaarden weer open. Geldt dit ook voor de (sport)kantines?

Sportkantines mogen vanaf 1 juli weer open. Daarbij geldt dat sportkantines moeten voldoen aan de maatregelen en protocollen die voor de horeca gelden.

Wanneer gaan culturele instellingen, zoals bioscopen en musea weer open?

Per 1 juli

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
 • Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel).
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.
 • In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.

Kan ik nog op bezoek bij mijn ouders?

Iedereen ouder dan 70 en mensen met onderliggend lijden zijn extra kwetsbaar als hij/zij COVID-19 krijgt. Beperk om die reden het contact met deze groepen en ga zeker niet op bezoek als u klachten zoals koorts, hoest- of verkoudheidsklachten hebt. Het advies om niet op bezoek te gaan bij 70-plussers wordt aangepast. Vanaf 29 april 2020 geldt: zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder kunnen door één of twee vaste personen met enige regelmaat worden bezocht.

Bij ouderen die in een verpleeghuis wonen mag vanaf nu meer dan één vaste bezoeker langskomen. Voorwaarde is wel dat er in het verpleeghuis geen besmettingen met het coronavirus zijn. Omdat ieder verpleeghuis anders is, is maatwerk nodig. En omdat er kwetsbare mensen wonen, moet evenwicht worden gezocht tussen mogelijkheden tot bezoek en risico’s.

Mag ik met meerdere mensen buiten afspreken?

Vanaf 1 juni mag u weer buiten met meer dan twee mensen afspreken, maar u moet wel 1,5 meter afstand houden. Vanaf 3 personen wordt gehandhaafd op de onderlinge afstand van 1,5 meter. Mensen uit 1 huishouden mogen dichterbij elkaar zijn.

Wat betekent een verbod op groepsvorming?

Door het beperken van sociale contacten is de kans kleiner dat je elkaar besmet. De burgemeester kan bepalen dat een bepaalde locatie, wijk of straat een verbod op groepsvorming krijgt. Dit betekent dat er op deze plaats geen groepsvorming mag plaatsvinden met meer dan 2 personen. Van verboden groepsvorming is sprake als drie of meer mensen niet de 1,5 meter afstand in acht nemen en die geen huishouden vormen. Is alle groepsvorming verboden? Niet binnen gezinnen/huishoudens en op plaatsen en locaties waar geen verbod op groepsvorming geldt. Maar altijd geldt: houd afstand tot elkaar van tenminste 1,5 meter. Op dit moment is er in de gemeente Kapelle nog geen locatie met een verbod op groepsvorming.

Mag je met meer dan 2 mensen in een auto zitten?

Per 1 juli:

In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren.

Waarvoor delen politie en BOA's boetes uit en hoe hoog is die boete?

Bent u met drie of meer mensen bij elkaar op straat en houden jullie géén 1, 5 meter afstand, dan ben u strafbaar. De politie en de BOA’s handhaven hierop. Zij spreken u eerst aan en geven een waarschuwing. Indien u niet luistert naar deze waarschuwing delen zij een boete uit. Voor 18 jaar en ouder is de boete 390 euro. Blijft u vervolgens nog steeds te dicht bij elkaar? Dan kunnen ze u aanhouden.

Deze regels gelden niet als u met uw huisgenoten op straat bent. En ook kinderen jonger dan 12 jaar mogen nog gewoon samen buiten spelen. Ouders of verzorgers die toezicht houden, moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Vanaf 1 juli hoeven jongeren tot 18 jaar geen 1,5 meter afstand te houden.

Er kunnen openbare en niet openbare locaties worden gesloten. Wat betekent dit?

De burgemeester kan bepalen om bepaalde locaties te sluiten om zo groepsvorming te voorkomen. Denk hierbij aan parken, natuurgebieden, stranden et cetera. Winkels vallen hier niet onder.

Bij constatering van bronbesmetting door GGD, leggen voorzitters veiligheidsregio een sluiting van maximaal 14 dagen van recreatieve instellingen (zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theater, musea, enzovoorts) op.

Zijn dierenopvangcentra geopend?

De dierenopvangcentra zijn gesloten voor publiek. Bezoek is alleen mogelijk op afspraak. De medewerkers volgen de adviezen van het RIVM. Reeds gemaakte afspraken gaan wel door. Burgers die een dier willen adopteren, wordt verzocht eerst op de asieldierenwebsite www.ikzoekbaas.nl te kijken. Bij belangstelling kunt u bellen met het dierenasiel om de mogelijkheden te bespreken. Voor opvangcentra waar ook pension wordt aangeboden, geldt dat bestaande afspraken doorgaan. Er worden alleen tijdelijk geen nieuwe logés aangenomen. De meest actuele lokale informatie is te volgen op de Facebookpagina’s van de dierenasielen.

Blijven de dierenambulances rijden?

De dierenambulances blijven rijden. De medewerkers volgen de adviezen van het RIVM. Medewerkers geven daarom geen hand en mijden ander fysiek contact, ook bij het overdragen van een dier. Melders die zelf verschijnselen hebben (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of koorts) of ziek zijn, worden verzocht dit aan te geven bij het doen van de melding. De medewerkers komen dan bijvoorbeeld niet in huis.

Kun je besmet raken met het coronavirus via producten of het aanraken van oppervlakten? (bijvoorbeeld deurklink, pinautomaat, leuning, geld, etc.)

Het coronavirus verspreidt zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kan het virus niet goed overleven. De kans dat u besmet raakt via het aanraken van producten of oppervlakten is erg klein, maar niet helemaal uitgesloten. Neem de maatregelen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken en was regelmatig uw handen.