Veelgestelde vragen Coronavirus gemeente Kapelle

In onderstaand overzicht vindt u antwoord op de veelgestelde vragen. Wij zullen dit overzicht doorlopend aanvullen met nieuwe informatie. Voor algemene vragen over het coronavirus kunt u terecht op www.rijksoverheid.nl/coronavirus of door te bellen met het informatienummer 0800-1351.

Waar kan ik een overzicht vinden van de geldende maatregelen?

Beeldsamenvatting coronamaatregelen vanaf 5 juni (PDF)

Overzicht openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

Waar kan ik meer informatie vinden over vaccineren?

Op Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over vaccineren.

Wat is quarantaineplicht?

Wie positief is getest op corona of in direct contact is geweest met iemand die positief is getest op corona, moet in quarantaine. Dat geldt ook voor mensen die vanuit hoogrisico gebied naar Nederland reizen. En voor mensen die klachten hebben en wachten op hun testuitslag. Hoe lang u thuisblijft en wat de regels zijn verschilt per situatie. Kijk op In thuisquarantaine (thuisblijven) | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl voor meer informatie.

Welke winkels zijn open?

Winkels gaan per 5 juni weer open volgens hun normale openingstijden. Ook koopavonden zijn weer toegestaan. Ook mogen er meer mensen in een winkel: 1 per 10 vierkante meter. 

Wat moet ik doen als ik mij wil laten testen op het coronavirus?

Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. De test kan aantonen of u het coronavirus op het moment van afnemen heeft. Daarom heeft het alleen zin om te testen bij klachten.

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? 
Bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. U kunt ook online een afspraak maken via www.coronatest.nl. U heeft hiervoor uw DigiD nodig.
Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test.

Mag ik thuis bezoek ontvangen?

 • Per 5 juni mag u 4 mensen per dag thuis ontvangen.
 • Ga maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Mensen die in uw huis wonen, tellen ook niet mee.
 • Vraag uw bezoek of ze geen koorts of verkoudheid hebben.

Moet ik thuis werken?

In principe werkt iedereen thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen. Dat betekent: een buschauffeur gaat naar zijn werk, een kantoormedewerker werkt volledig thuis. De situatie van nu is zeer zorgelijk. Houd daarom bestaande afspraken over naar het werk komen opnieuw tegen het licht. Naar het werk komen om collega’s of klanten te zien, kan nu even niet. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken dat ook daadwerkelijk doen. Werknemers die gevraagd worden naar het werk te komen terwijl dat niet nodig is, kunnen daar het gesprek over aangaan met hun werkgever.

Wat betekent ‘afstand houden' vanwege het coronavirus’?

We hebben iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. Je kunt naar buiten, maar vermijd drukte en geef elkaar de ruimte. Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen. De maximale groepsgrootte is 2 personen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Zij hoeven onderling ook geen 1,5 meter afstand te houden.

Hoe vermijd ik drukte?

Als u ziet dat het lastig wordt om 1,5 meter afstand te houden: Ga weg. Reis zo veel mogelijk lopend of met de fiets. Gebruik het openbaar vervoer alleen als het echt niet anders kan. Reis zo min mogelijk. Werk thuis, mits het echt niet anders kan.

Tot wanneer gelden de maatregelen en welke maatregelen heeft het kabinet gewijzigd?

De meest actuele informatie vindt u op de website van de rijksoverheid. Naar website Rijksoverheid.

Wat zijn jullie openingstijden?

Om onze dienstverlening te blijven garanderen, is het noodzakelijk om tijdelijke aanpassingen te doen in de openstelling en bereikbaarheid van het gemeentehuis. De aangepaste openingstijden staan op deze pagina. De gemeente Kapelle blijft telefonisch bereikbaar tussen 8.30 – 16.30 uur (met uitzondering van vrijdag tot 12.00 uur). Omdat veel collega’s op dit moment thuiswerken, kan het zijn dat het langer duurt voordat u een collega aan de telefoon krijgt of dat wij uw vraag beantwoorden.

Wij vragen bezoekers met (milde) verkoudheidsklachten niet naar het gemeentehuis te komen.

Is de gemeente Kapelle telefonisch bereikbaar?

Ja, wij blijven telefonisch bereikbaar tussen 8.30 – 16.30 uur (met uitzondering van vrijdag tot 12.00 uur). Omdat veel collega’s op dit moment thuiswerken, kan het zijn dat het langer duurt voordat u een collega aan de telefoon krijgt of dat wij uw vraag beantwoorden.

Kan ik nog steeds een afspraak maken?

U kunt nog steeds een afspraak maken bij Burgerzaken. We willen u vragen om, zolang de coronamaatregelen gelden, uw burgerzaken zo veel mogelijk online te regelen. Dit doet u op www.kapelle.nl/onlineregelen. Voor de burgerzaken die u niet online kunt regelen, kunt u online een afspraak inplannen of bellen naar 14 0113.

Wij vragen bezoekers met (milde) verkoudheidsklachten niet naar het gemeentehuis te komen.

Contactloos betalen

Wij vragen bezoekers van de balie burgerzaken om betalingen te verrichten met de pinpas. Contactloos betalen heeft een sterke voorkeur. Betalen met contant geld blijft mogelijk, maar willen we tot een minimum beperken.

Worden er maatregelen getroffen bij GR de Bevelanden? Bijvoorbeeld bij Werken, Inkomen en Zorg?

GR de Bevelanden werkt met een aangepaste dienstverlening, zoveel mogelijk gericht op digitaal en telefonisch. Kijk voor actuele informatie op de website van GR de Bevelanden

Mag ik reizen met het openbaar vervoer?

Reis zoveel mogelijk op rustige momenten. Vermijd drukte onderweg en op stations.

Wanneer is het verplicht een mondkapje te dragen?

Kijk voor de meest actuele informatie over mondkapjes op de website van de rijksoverheid.

Kan ik op vakantie?

Reizen naar landen met een laag besmettingsniveau is mogelijk. Check altijd het reisadvies op www.wijsopreis.nl. De veilige landen krijgen op deze website de kleurcode groen of geel. Vakantiereizen naar deze landen worden dan niet meer afgeraden. 

Let wel op, want ondanks dat een land op geel of groen staat, leggen de meeste landen aan reizigers uit Nederland beperkingen op, zoals een verplichte test of quarantaine. Kijk hier ook goed naar in het reisadvies.

In landen met de kleurcode oranje zijn veel coronabesmettingen. Ga hier niet naar toe op vakantie. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen worden afgeraden.

Blijft de milieustraat open?

De Zeeuwse milieustraten zijn nog gewoon open, maar het is erg druk. Vanwege de enorme drukte op de Zeeuwse milieustraten ondersteunen verkeersregelaars bij de toegangsdosering op alle milieustraten in Zeeland.

Op iedere milieustraat wordt slechts een beperkt aantal voertuigen/mensen toegelaten om afval te lossen. Zodra een auto het terrein verlaat, wordt een nieuw voertuig toegelaten. Mogelijk dat daardoor wachtrijen buiten de poort ontstaan. We vragen hiervoor uw begrip in het belang van ieders veiligheid en vooral ook die van onze medewerkers.

Nog enkele aanvullende richtlijnen voor alle bezoekers:

 1. Houd voldoende afstand tot elkaar en onze beheerders (minimaal 1,5 meter).
 2. Laat kinderen thuis of in de auto als u naar de milieustraat komt.
 3. Sorteer uw afval alvast thuis, zodat u snel kunt lossen in één van de containers.

Kunnen huwelijken doorgaan?

Huwelijken kunnen onder voorwaarden doorgaan. Neem hiervoor contact op met de afdeling Burgerzaken via burgerzaken@kapelle.nl of 14 0113. Als een huwelijk wordt uitgesteld, geldt dat een huwelijk binnen een jaar na ondertrouw moet zijn gesloten. Als dat niet binnen een jaar gebeurt, dienen personen de ondertrouw opnieuw te doen.

Blijven begrafenissen mogelijk?

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
 • Voor een uitvaart geldt een maximum van 100 personen.

Gaan kerkdiensten door?

Kerkdiensten gaan door. De meest actuele informatie vindt u op de website van de rijksoverheid.

Gaan de evenementen in de gemeente Kapelle door?

Nee, de evenementen die de gemeente organiseert zijn afgelast of uitgesteld. 

Wat verstaan we onder een evenement?

We spreken van een evenement als dat planbaar is en vergunningsplichtig.

Kan ik nog een vergunning aanvragen?

Ja, u kunt volgens de reguliere werkwijze vergunningen aanvragen. Mogelijk duurt het wel langer voordat u (telefonisch of schriftelijk) reactie krijgt.

Gaan de activiteiten van Cederhof Welzijn door?

Cederhof welzijn heeft de activiteiten aangepast. Er zijn nu meer activiteiten die buiten plaatsvinden.

Uiteraard is Cederhof Welzijn wel bereikbaar. Via 0113 – 34 34 74 kunt u een afspraak maken.
Voelt u zich eenzaam, heeft u een vraag of hulp nodig? Bel dan en vraag naar iemand van Cederhof welzijn.

Cederhof blijft Tafeltje Dekje maaltijden bezorgen. Wel wordt cliënten die dit nog kunnen, gevraagd een krukje bij de deur te zetten waar de bezorger de maaltijd op kan zetten. Als de maaltijd binnen gebracht moet worden, vragen we de cliënt afstand te houden van de bezorger. Het restaurant is via reservering ook weer open.

Is de bibliotheek open?

De bibliotheken zijn weer open, kijk voor de meest actuele informatie op www.bibliotheekoosterschelde.nl

Is het Zeeuws Archief open?

Lees de actuele informatie op de website van het Zeeuws Archief.

Waar kunnen ondernemers/ ZZP-ers terecht?

De impact van de verscherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is groot voor het Nederlandse bedrijfsleven. Op de volgende pagina vindt u meer informatie voor ondernemers/ en ZZP-ers.

Meer informatie voor ondernemers en ZZP-ers

Waar vind ik meer informatie over het coronavirus voor werknemers?

Op de website van de rijksoverheid vind u antwoord op de meest gestelde vragen voor werknemers.

Door het coronavirus heb ik minder inkomen. Hoe ga ik hier mee om?

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) brengt vanwege de coronacrisis een speciale digitale editie van de Nibud Geldkrant: de Geldkrant-special Minder inkomen. Met de krant biedt het Nibud handvatten aan mensen die als gevolg van de corona-uitbraak met een (sterke) daling van hun inkomen hebben te maken. Deze Geldkrant kunt u onderaan deze pagina downloaden. Voor mee informatie over geldzaken kijk op www.nibud.nl.

Ik heb een vraag over de toeristische maatregelen in Zeeland.

U kunt de vragen en antwoorden hierover terugvinden op de website van Veiligheidsregio Zeeland onder het kopje 'Toerisme'.

Hoe zit het nu met sporten?

Per 5 juni:

Volwassenen mogen weer sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. Jongeren en kinderen hoefden eerder al geen 1,5 meter afstand meer te houden tijdens het sporten. 

Jeugdwedstrijden in competitieverband voor personen tot en met 17 jaar zijn weer toegestaan. Nog wel zonder toeschouwers. Personen vanaf 18 jaar mogen nog geen competitie spelen, maar onderlinge wedstrijden tussen sporters van dezelfde club zijn wel toegestaan. Publiek bij amateurwedstrijden is nog niet toegestaan. Kleedkamers, douches en sauna’s gaan ook open. En ook de sportkantines mogen open. Reserveren en een gezondheidscheck blijft verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.

Hoe zit het nu met het onderwijs?

Het voorgezet onderwijs is weer open. Mbo, hbo en wo onder voorwaarden. De meest actuele informatie vindt u op de volgende pagina op de website van de Rijksoverheid.

Wat zijn de richtlijnen voor restaurants en cafés?

Per 5 juni:

Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht, zitten aan de bar is niet toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen zitten. Zij houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden. Er mogen maximaal 50 personen per ruimte zijn, exclusief personeel. Dit geldt ook voor terrassen. In restaurants en eetcafés geldt voor het diner een maximum van 2 shifts per avond per tafel.  Zelfbediening is niet toegestaan. Entertainment zoals liveoptredens of videoschermen voor sportwedstrijden, is ook niet toegestaan. Een reservering, gezondheidscheck en vaste zitplaats zijn verplicht.

Hoe zit het met de verkoop van alcohol?

Per 5 juni:

Tussen 22.00 uur en 06.00 uur mogen geen alcoholische dranken verkocht worden. Eerder ging dit verbod in om 20.00 uur. Afhalen bij coffeeshops kan tot 22.00 uur. Dit was 20.00 uur.

Mag ik met meerdere mensen buiten afspreken?

De maximale groepsgrootte gaat per 5 juni naar 4 personen. Dit betekent dat iemand met 3 anderen buiten samen mag zijn. Of met 3 anderen een activiteit kan doen. Wel op 1,5 meter afstand van mensen buiten je huishouden of gezin. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.

Waarvoor delen politie en BOA's boetes uit en hoe hoog is die boete?

Iedereen dient zich aan de regels te houden. Er wordt opgetreden als deze regels worden overtreden. Informatie over de boetes die op overtreding van de  regels staan, kunt u vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/boetes-en-handhaving-coronamaatregelen

Er kunnen openbare en niet openbare locaties worden gesloten. Wat betekent dit?

Er kunnen bepaalde locaties gesloten worden om zo groepsvorming te voorkomen. Denk hierbij aan parken, natuurgebieden, stranden et cetera. Winkels vallen hier niet onder.

Zijn dierenopvangcentra geopend?

De dierenopvangcentra zijn gesloten voor publiek. Bezoek is alleen mogelijk op afspraak. De medewerkers volgen de adviezen van het RIVM. Reeds gemaakte afspraken gaan wel door. Burgers die een dier willen adopteren, wordt verzocht eerst op de asieldierenwebsite www.ikzoekbaas.nl te kijken. Bij belangstelling kunt u bellen met het dierenasiel om de mogelijkheden te bespreken. Voor opvangcentra waar ook pension wordt aangeboden, geldt dat bestaande afspraken doorgaan. Er worden alleen tijdelijk geen nieuwe logés aangenomen. De meest actuele lokale informatie is te volgen op de Facebookpagina’s van de dierenasielen.

Blijven de dierenambulances rijden?

De dierenambulances blijven rijden. De medewerkers volgen de adviezen van het RIVM. Medewerkers geven daarom geen hand en mijden ander fysiek contact, ook bij het overdragen van een dier. Melders die zelf verschijnselen hebben (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of koorts) of ziek zijn, worden verzocht dit aan te geven bij het doen van de melding. De medewerkers komen dan bijvoorbeeld niet in huis.