Veelgestelde vragen Coronavirus gemeente Kapelle

De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op.

Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg. De Britse variant zorgt ervoor dat het aantal besmettingen per dag minder daalt dan een paar weken geleden, of zelfs toeneemt. Een derde golf lijkt onvermijdelijk.

Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart onder voorwaarden de volgende verruimingen toe: jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak.

Op maandag 8 maart beoordeelt het kabinet welke maatregelen vanaf 16 maart nodig zijn.

Wij begrijpen dat dit voor vragen zorgt. In onderstaand overzicht vindt u antwoord op de veelgestelde vragen. Wij zullen dit overzicht doorlopend aanvullen met nieuwe informatie. Voor algemene vragen over het coronavirus kunt u terecht op www.rijksoverheid.nl/coronavirus of door te bellen met het informatienummer 0800-1351.

Waar kan ik een overzicht vinden van de geldende maatregelen?

Beeldsamenvatting coronaregels per 3 maart

Beeldsamenvatting voorzichtige verruiming

Beeldsamenvatting avondklok

Wat is quarantaineplicht?

Wie positief is getest op corona of in direct contact is geweest met iemand die positief is getest op corona, moet in quarantaine. Dat geldt ook voor mensen die vanuit hoogrisico gebied naar Nederland reizen. En voor mensen die klachten hebben en wachten op hun testuitslag. Maar niet iedereen houdt zich goed aan de quarantaineregels. Met de nieuwe virusvarianten vormt dat een extra groot risico voor verspreiding van het virus. Daarom werkt het kabinet aan een manier om quarantaine verplicht te stellen. Daarvoor worden o.a. voorbereidingen getroffen om reizigers die naar Nederland reizen te registreren en om mensen die in quarantaine moeten na te bellen. Daar zal meer informatie over volgen op www.rijksoverheid.nl

Waar kan ik meer informatie vinden over de coronavaccinatie?

Op de website van de Rijksoverheid vindt u antwoord op vragen over de coronavaccinatie.

Hoe werkt winkelen op afspraak?

Vanaf 3 maart mogen winkels op afspraak klanten ontvangen. Per verdieping mogen maximaal 2 klanten tegelijk zijn. Klanten moeten minimaal 10 minuten in de winkel zijn. Om te voorkomen dat ze elkaar te snel afwisselen. En met elkaar in contact komen. Daarnaast moeten zij zich 4 uur voor een bezoek aanmelden.
Blijf thuis als u klachten heeft.

Hoe zit het nu met de avondklok?

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft .De avondklok blijft nodig tot en met 15 maart 04.30 uur. De actuele informatie over de avondklok vindt u op www.rijksoverheid.nl/avondklok

Wat moet ik doen als ik mij wil laten testen op het coronavirus?

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. De test kan aantonen of u het coronavirus op het moment van afnemen heeft. Daarom heeft het alleen zin om te testen bij klachten.

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? 
Bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. U kunt ook online een afspraak maken via www.coronatest.nl. U heeft hiervoor uw DigiD nodig.
Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test.

Mag ik thuis bezoek ontvangen?

 • U ontvangt in uw huis of tuin maximaal 1 persoon per dag. 
 • Ga maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Mensen die in uw huis wonen, tellen ook niet mee.
 • Vraag uw bezoek of ze geen koorts of verkoudheid hebben.

Moet ik thuis werken?

In principe werkt iedereen thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen. Dat betekent: een buschauffeur gaat naar zijn werk, een kantoormedewerker werkt volledig thuis. De situatie van nu is zeer zorgelijk. Houd daarom bestaande afspraken over naar het werk komen opnieuw tegen het licht. Naar het werk komen om collega’s of klanten te zien, kan nu even niet. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken dat ook daadwerkelijk doen. Werknemers die gevraagd worden naar het werk te komen terwijl dat niet nodig is, kunnen daar het gesprek over aangaan met hun werkgever.

Wat betekent ‘afstand houden vanwege het coronavirus’?

We hebben iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. Je kunt naar buiten, maar vermijd drukte en geef elkaar de ruimte. Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen. De maximale groepsgrootte is 2 personen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Zij hoeven onderling ook geen 1,5 meter afstand te houden.

Wat betekent gezinsquarantaine?

Als u kucht, hoest en/of verkouden bent: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts en/of benauwdheid bij, dan moet iedereen in het huishouden thuisblijven. Blijf ook thuis als iemand anders in uw huishouden verkoudheidsklachten en koorts en/of benauwdheid heeft.
Meer antwoorden op vragen over gezinsquarantaine staan op de website van de Rijksoverheid.

Hoe vermijd ik drukte?

Als u ziet dat het lastig wordt om 1,5 meter afstand te houden: Ga weg. Reis zo veel mogelijk lopend of met de fiets. Gebruik het openbaar vervoer alleen als het echt niet anders kan. Reis zo min mogelijk. Werk thuis, mits het echt niet anders kan.

Tot wanneer gelden de maatregelen en welke maatregelen heeft het kabinet gewijzigd?

De maatregelen gelden tot en met 15 maart. De meest actuele informatie vindt u op de website van de rijksoverheid. Naar website Rijksoverheid.

Wat zijn jullie openingstijden?

Om onze dienstverlening te blijven garanderen, is het noodzakelijk om tijdelijke aanpassingen te doen in de openstelling en bereikbaarheid van het gemeentehuis. De aangepaste openingstijden staan op deze pagina. De gemeente Kapelle blijft telefonisch bereikbaar tussen 8.30 – 16.30 uur (met uitzondering van vrijdag tot 12.00 uur). Omdat veel collega’s op dit moment thuiswerken, kan het zijn dat het langer duurt voordat u een collega aan de telefoon krijgt of dat wij uw vraag beantwoorden.

Wij vragen bezoekers met (milde) verkoudheidsklachten niet naar het gemeentehuis te komen.

Is de gemeente Kapelle telefonisch bereikbaar?

Ja, wij blijven telefonisch bereikbaar tussen 8.30 – 16.30 uur (met uitzondering van vrijdag tot 12.00 uur). Omdat veel collega’s op dit moment thuiswerken, kan het zijn dat het langer duurt voordat u een collega aan de telefoon krijgt of dat wij uw vraag beantwoorden.

Kan ik nog steeds een afspraak maken?

U kunt nog steeds een afspraak maken bij Burgerzaken. We willen u vragen om, zolang de coronamaatregelen gelden, uw burgerzaken zo veel mogelijk online te regelen. Dit doet u op www.kapelle.nl/onlineregelen. Voor de burgerzaken die u niet online kunt regelen, kunt u online een afspraak inplannen of bellen naar 14 0113.

Wij vragen bezoekers met (milde) verkoudheidsklachten niet naar het gemeentehuis te komen.

Contactloos betalen

Wij vragen bezoekers van de balie burgerzaken om betalingen te verrichten met de pinpas. Contactloos betalen heeft een sterke voorkeur. Betalen met contant geld blijft mogelijk, maar willen we tot een minimum beperken.

Worden er maatregelen getroffen bij GR de Bevelanden? Bijvoorbeeld bij Werken, Inkomen en Zorg?

GR de Bevelanden werkt met een aangepaste dienstverlening, zoveel mogelijk gericht op digitaal en telefonisch. Kijk voor actuele informatie op de website van GR de Bevelanden

Mag ik reizen met het openbaar vervoer?

Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen.

 • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht voor 13 jaar en ouder (ook op het perron en bij de bushalte).
 • Alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro zijn beschikbaar per 1 juli.
 • Voor overig vervoer van A naar B (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje zijn verplicht.

Wanneer is het verplicht een mondkapje te dragen?

Kijk voor de meest actuele informatie over mondkapjes op de website van de rijksoverheid.

Kan ik op vakantie?

 • Tijdens een vakantie raken mensen sneller besmet.
 • Blijf in Nederland en ga niet op reis.
 • Boek geen buitenlandse reis tot en met 31 maart.
 • Er gelden reisbeperkingen.
 • Mensen die naar Nederland komen, moeten een negatieve coronatest hebben.
 • Er gelden vliegverboden.

Blijft de milieustraat open?

De Zeeuwse milieustraten zijn nog gewoon open, maar het is erg druk. Vanwege de enorme drukte op de Zeeuwse milieustraten ondersteunen verkeersregelaars bij de toegangsdosering op alle milieustraten in Zeeland.

Op iedere milieustraat wordt slechts een beperkt aantal voertuigen/mensen toegelaten om afval te lossen. Zodra een auto het terrein verlaat, wordt een nieuw voertuig toegelaten. Mogelijk dat daardoor wachtrijen buiten de poort ontstaan. We vragen hiervoor uw begrip in het belang van ieders veiligheid en vooral ook die van onze medewerkers.

Nog enkele aanvullende richtlijnen voor alle bezoekers:

 1. Houd voldoende afstand tot elkaar en onze beheerders (minimaal 1,5 meter).
 2. Laat kinderen thuis of in de auto als u naar de milieustraat komt.
 3. Sorteer uw afval alvast thuis, zodat u snel kunt lossen in één van de containers.

Kunnen huwelijken doorgaan?

Huwelijken kunnen onder voorwaarden doorgaan. Neem hiervoor contact op met de afdeling Burgerzaken via burgerzaken@kapelle.nl of 14 0113. Als een huwelijk wordt uitgesteld, geldt dat een huwelijk binnen een jaar na ondertrouw moet zijn gesloten. Als dat niet binnen een jaar gebeurt, dienen personen de ondertrouw opnieuw te doen.

Blijven begrafenissen mogelijk?

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
 • Voor een uitvaart geldt een maximum van 50 personen.

Gaan kerkdiensten door?

Kerkdiensten gaan door. De meest actuele informatie vindt u op de website van de rijksoverheid.

Gaan de evenementen in de gemeente Kapelle door?

Nee, de evenementen die de gemeente organiseert zijn afgelast of uitgesteld. 

Wat verstaan we onder een evenement?

We spreken van een evenement als dat planbaar is en vergunningsplichtig.

Kan ik nog een vergunning aanvragen?

Ja, u kunt volgens de reguliere werkwijze vergunningen aanvragen. Mogelijk duurt het wel langer voordat u (telefonisch of schriftelijk) reactie krijgt.

Gaan de activiteiten van Cederhof Welzijn door?

Cederhof welzijn heeft de activiteiten aangepast. Er zijn nu meer activiteiten die buiten plaatsvinden.

Uiteraard is Cederhof Welzijn wel bereikbaar. Via 0113 – 34 34 74 kunt u een afspraak maken.
Voelt u zich eenzaam, heeft u een vraag of hulp nodig? Bel dan en vraag naar iemand van Cederhof welzijn.

Cederhof blijft Tafeltje Dekje maaltijden bezorgen. Wel wordt cliënten die dit nog kunnen, gevraagd een krukje bij de deur te zetten waar de bezorger de maaltijd op kan zetten. Als de maaltijd binnen gebracht moet worden, vragen we de cliënt afstand te houden van de bezorger. Het restaurant is via reservering ook weer open.

Is de bibliotheek open?

Het blijft mogelijk om boeken af te halen bij de bibliotheek, kijk voor de meest actuele informatie op www.bibliotheekoosterschelde.nl

Is het Zeeuws Archief open?

Lees de actuele informatie op de website van het Zeeuws Archief.

Waar kunnen ondernemers/ ZZP-ers terecht?

De impact van de verscherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is groot voor het Nederlandse bedrijfsleven. Op de volgende pagina vindt u meer informatie voor ondernemers/ en ZZP-ers.

Meer informatie voor ondernemers en ZZP-ers

Waar vind ik meer informatie over het coronavirus voor werknemers?

Op de website van de rijksoverheid vind u antwoord op de meest gestelde vragen voor werknemers.

Door het coronavirus heb ik minder inkomen. Hoe ga ik hier mee om?

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) brengt vanwege de coronacrisis een speciale digitale editie van de Nibud Geldkrant: de Geldkrant-special Minder inkomen. Met de krant biedt het Nibud handvatten aan mensen die als gevolg van de corona-uitbraak met een (sterke) daling van hun inkomen hebben te maken. Deze Geldkrant kunt u onderaan deze pagina downloaden. Voor mee informatie over geldzaken kijk op www.nibud.nl.

Ik heb een vraag over de toeristische maatregelen in Zeeland.

U kunt de vragen en antwoorden hierover terugvinden op de website van Veiligheidsregio Zeeland onder het kopje 'Toerisme'.

Hoe zit het nu met sporten?

 Alleen buiten sporten is nog beperkt mogelijk. Alle binnensportlocaties, dus ook sportscholen, zijn dicht:

 • Vanaf 3 maart mogen sommige mensen weer samen buiten sporten. Dit geldt voor mensen tot en met 26 jaar.
  Sporten mag alleen met het eigen team binnen de eigen club. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
  ​Uitgezonderd zijn:
  • Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal).
  • Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
  • Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
 • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
 • geen publiek bij sport.

Hoe zit het nu met het onderwijs?

Vanaf 1 maart openen het voortgezet onderwijs en het mbo deels weer hun deuren. In de praktijk betekent dit dat alle leerlingen van het VO onder voorwaarden minimaal 1 dag per week naar school gaan. Voor mbo studenten geldt vooralsnog 1 dag per week. Net als bij het primair onderwijs, is het de intentie van het kabinet om het voortgezet onderwijs en het mbo niet meer te sluiten.

Het is essentieel dat scholen en ouders alles op alles zetten om het aantal contacten zo veel mogelijk te beperken. Wie in het onderwijs werkt, kon zich al met prioriteit laten testen en dit blijft zo.

De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, omdat dit tot extra contact tussen scholieren van verschillende scholen leidt. 

Wat zijn de richtlijnen voor restaurants en cafés?

 • Alle eet- en drinkgelegenheden zijn dicht. Afhalen blijft wel mogelijk.
 • Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie.

Hoe zit het met de verkoop van alcohol?

 • Tussen 20:00 uur – 07:00 uur wordt er geen alcohol of softdrugs meer verkocht of bezorgd.
 • Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol of softdrugs op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.

Welke winkels zijn open?

Naast afhaal mogen niet-essentiële winkels vanaf 3 maart open op afspraak. Per verdieping mogen maximaal 2 klanten tegelijk in de winkel zijn. Klanten moeten zich 4 uur van tevoren hebben aangemeld. Een bezoek duurt minimaal 10 minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen.

Essentiële winkels zijn open, dat zijn:

 • Supermarkten en andere levensmiddelenzaken
 • Markten voor levensmiddelen
 • Drogisterijen en apotheken
 • Servicepunten voor het versturen of ontvangen van brieven en postpakketten
 • Dierenspeciaalzaken
 • Banken en andere punten voor financiële dienstverlening
 • Opticiens en audiciens
 • Tankstations
 • Thuiszorgwinkels
 • Autogarages en locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen
 • Wasserijen en stomerijen
 • De afhaalfunctie bij doe-het-zelf-zaken (afhalen van bestelling)
 • Winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop
 • Groothandels (business to business)

Kan ik nog op bezoek bij mijn ouders?

Iedereen ouder dan 70 en mensen met onderliggend lijden zijn extra kwetsbaar als hij/zij COVID-19 krijgt. Beperk om die reden het contact met deze groepen en ga zeker niet op bezoek als u klachten zoals koorts, hoest- of verkoudheidsklachten hebt. De actuele informatie over verpleeghuizen vindt u terug op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/zorg/verpleegtehuizen

Mag ik met meerdere mensen buiten afspreken?

Maximale groepsgrootte van 2 personen (kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee) op de onderlinge afstand van 1,5 meter. Dit geldt niet voor mensen uit 1 huishouden.

Mag je met meer dan 2 mensen in een auto zitten?

U mag met 2 personen in de auto. Zit u met iemand in de auto uit een ander huishouden? Dan is een niet-medisch mondkapje verplicht. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen mondkapje te dragen.

Waarvoor delen politie en BOA's boetes uit en hoe hoog is die boete?

Iedereen dient zich aan de regels te houden. Er wordt opgetreden als deze regels worden overtreden. Informatie over de boetes die op overtreding van de  regels staan, kunt u vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/boetes-en-handhaving-coronamaatregelen

Er kunnen openbare en niet openbare locaties worden gesloten. Wat betekent dit?

Er kunnen bepaalde locaties gesloten worden om zo groepsvorming te voorkomen. Denk hierbij aan parken, natuurgebieden, stranden et cetera. Winkels vallen hier niet onder.

Zijn dierenopvangcentra geopend?

De dierenopvangcentra zijn gesloten voor publiek. Bezoek is alleen mogelijk op afspraak. De medewerkers volgen de adviezen van het RIVM. Reeds gemaakte afspraken gaan wel door. Burgers die een dier willen adopteren, wordt verzocht eerst op de asieldierenwebsite www.ikzoekbaas.nl te kijken. Bij belangstelling kunt u bellen met het dierenasiel om de mogelijkheden te bespreken. Voor opvangcentra waar ook pension wordt aangeboden, geldt dat bestaande afspraken doorgaan. Er worden alleen tijdelijk geen nieuwe logés aangenomen. De meest actuele lokale informatie is te volgen op de Facebookpagina’s van de dierenasielen.

Blijven de dierenambulances rijden?

De dierenambulances blijven rijden. De medewerkers volgen de adviezen van het RIVM. Medewerkers geven daarom geen hand en mijden ander fysiek contact, ook bij het overdragen van een dier. Melders die zelf verschijnselen hebben (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of koorts) of ziek zijn, worden verzocht dit aan te geven bij het doen van de melding. De medewerkers komen dan bijvoorbeeld niet in huis.

Kun je besmet raken met het coronavirus via producten of het aanraken van oppervlakten? (bijvoorbeeld deurklink, pinautomaat, leuning, geld, etc.)

Het coronavirus verspreidt zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kan het virus niet goed overleven. De kans dat u besmet raakt via het aanraken van producten of oppervlakten is erg klein, maar niet helemaal uitgesloten. Neem de maatregelen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken en was regelmatig uw handen.