Veel gestelde vragen Coronavirus gemeente Kapelle

De landelijke maatregelen in strijd tegen het Coronavirus hebben mogelijk effect op onze dienstverlening. Deze maatregelen gelden tot en met 28 april. Alleen het verbod op evenementen en bijeenkomsten geldt tot 1 juni. Wij begrijpen dat dit voor vragen zorgt. In onderstaand overzicht vindt u antwoord op de veel gestelde vragen. Wij zullen dit overzicht doorlopend aanvullen met nieuwe informatie. Voor algemene vragen over het Coronavirus kunt u terecht op www.rijksoverheid.nl/coronavirus of door te bellen met het informatienummer 0800-1351.

Poster blijf op afstandWat betekent ‘afstand houden vanwege het coronavirus’?

We hebben iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. Je kunt naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in groepen waar mogelijk 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar. Wat betekent dit in de praktijk?

Wat betekent gezinsquarantaine?

Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis. Als u kucht, hoest en/of verkouden bent: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts en/of benauwdheid bij, dan moet iedereen in het huishouden thuisblijven. Blijf ook thuis als iemand anders in uw huishouden verkoudheidsklachten en koorts en/of benauwdheid heeft.
Meer antwoorden op vragen over gezinsquanrantaine staan op de website van de Rijksoverheid.

Tot wanneer gelden de maatregelen?

Alle afgekondigde maatregelen gelden in ieder geval tot en met 28 april 2020. Uitzondering hierop is het verbod op samenkomsten. Deze maatregel geldt tot 1 juni, ook onder de 100 personen.

Wat zijn jullie openingstijden?

Om onze dienstverlening te blijven garanderen, is het noodzakelijk om tijdelijke aanpassingen te doen in de openstelling en bereikbaarheid van het gemeentehuis. De aangepaste openingstijden staan op deze pagina. De gemeente Kapelle blijft telefonisch bereikbaar tussen 8.30 – 16.30 uur (met uitzondering van vrijdag tot 12.00 uur). Omdat veel collega’s op dit moment thuiswerken, kan het zijn dat het langer duurt voordat u een collega aan de telefoon krijgt of dat wij uw vraag beantwoorden.

Wij vragen bezoekers met (milde) verkoudheidsklachten niet naar het gemeentehuis te komen.

Is de gemeente Kapelle telefonisch bereikbaar?

Ja, wij blijven telefonisch bereikbaar tussen 8.30 – 16.30 uur (met uitzondering van vrijdag tot 12.00 uur). Omdat veel collega’s op dit moment thuiswerken, kan het zijn dat het langer duurt voordat u een collega aan de telefoon krijgt of dat wij uw vraag beantwoorden.

Kan ik nog steeds een afspraak maken?

U kunt nog steeds een afspraak maken bij Burgerzaken. We willen u vragen om, zolang de coronamaatregelen gelden, uw burgerzaken zo veel mogelijk online te regelen. Dit doet u op www.kapelle.nl/onlineregelen. Voor de burgerzaken die u niet online kunt regelen, kunt u online een afspraak inplannen of bellen naar 14 0113.

Wij vragen bezoekers met (milde) verkoudheidsklachten niet naar het gemeentehuis te komen.

Contactloos betalen

Wij vragen bezoekers van de balie burgerzaken om betalingen te verrichten met de pinpas. Contactloos betalen heeft een sterke voorkeur. Betalen met contant geld blijft mogelijk, maar willen we tot een minimum beperken.

Worden er maatregelen getroffen bij GR de Bevelanden? Bijvoorbeeld bij Werken, Inkomen en Zorg?

GR de Bevelanden werkt met een aangepaste dienstverlening, zoveel mogelijk gericht op digitaal en telefonisch. Kijk voor actuele informatie op de website van GR de Bevelanden

Wordt het afval nog opgehaald?

Ja, het rooster voor het ophalen van afval blijft ongewijzigd.

Blijft de milieustraat open?

De Zeeuwse milieustraten zijn nog gewoon open, maar het is erg druk. Vanwege de enorme drukte op de Zeeuwse milieustraten ondersteunen verkeersregelaars bij de toegangsdosering op alle milieustraten in Zeeland.

Op iedere milieustraat wordt slechts een beperkt aantal voertuigen/mensen toegelaten om afval te lossen. Zodra een auto het terrein verlaat, wordt een nieuw voertuig toegelaten. Mogelijk dat daardoor wachtrijen buiten de poort ontstaan. We vragen hiervoor uw begrip in het belang van ieders veiligheid en vooral ook die van onze medewerkers.

Nog enkele aanvullende richtlijnen voor alle bezoekers:

  1. Houd voldoende afstand tot elkaar en onze beheerders (minimaal 1,5 meter).
  2. Laat kinderen thuis of in de auto als u naar de milieustraat komt.
  3. Sorteer uw afval alvast thuis, zodat u snel kunt lossen in één van de containers.

Kunnen huwelijken doorgaan?

Huwelijken kunnen onder voorwaarden doorgaan. Neem hiervoor contact op met de afdeling Burgerzaken via burgerzaken@kapelle.nl of 14 0113. Als een huwelijk wordt uitgesteld, geldt dat een huwelijk binnen een jaar na ondertrouw moet zijn gesloten. Als dat niet binnen een jaar gebeurt, dienen personen de ondertrouw opnieuw te doen.

Blijven begrafenissen mogelijk?

Begrafenissen kunnen gewoon doorgaan, mits die onder de 30 personen zijn en er onderling 1,5 meter afstand kan worden genomen.
Mensen met neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts mogen niet aanwezig te laten zijn.

Gaan kerkdiensten door?

Religieuze of levensbeschouwelijke bijeenkomsten mogen doorgaan, mits die onder de 30 personen zijn en er onderling 1,5 meter afstand kan worden genomen.
Wij hebben vernomen dat de kerken in de gemeente Kapelle digitale diensten houden.

Gaat de raadsvergadering van 7 april 2020 door?

Ja, de raadsvergadering van 7 april 2020 gaat in aangepaste vorm door. De raadsvergadering is alleen besluitvormend. Alleen raadsleden zijn aanwezig bij de vergadering en nemen de regel van 1,5 meter afstand in acht. Publiek is tijdens de raadsvergadering niet toegestaan.

Gaan de evenementen in de gemeente Kapelle door?

Nee, de evenementen die de gemeente tot en met 1 juni organiseert, zijn afgelast of uitgesteld. Conform de aanwijzing van minister Bruins wordt het organiseren van evenementen afgeraden, ongeacht de groepsgrootte. Uitgangspunt is het vermijden van sociale contacten.

Wat verstaan we onder een evenement?

We spreken van een evenement als dat planbaar is en vergunningsplichtig.

Kan ik nog een vergunning aanvragen?

Ja, u kunt volgens de reguliere werkwijze vergunningen aanvragen. Mogelijk duurt het wel langer voordat u (telefonisch of schriftelijk) reactie krijgt.

Gaan de markten in de dorpen nog door?

Ja, de weekmarkten gaan door. Voor weekmarkten gelden momenteel dezelfde spelregels als voor detailhandel, en mogen onder de gestelde voorwaarden doorgaan. Seizoensmarkten worden gezien als evenementen.

Marktbezoekers moeten zich houden aan de 1,5 meter afstand tot anderen.

Gaan de activiteiten van Cederhof Welzijn door?

Alle activiteiten van Cederhof welzijn zijn geannuleerd. De welzijnswerkers werken vanuit huis. Dat betekent dat er geen huisbezoeken worden afgelegd, ook niet door hun vrijwilligers. Ook gaat het inloopspreekuur niet door en is het kantoor gesloten.

Uiteraard is Cederhof Welzijn wel telefonisch bereikbaar op 0113 – 34 34 74. Voelt u zich eenzaam, heeft u een vraag of hulp nodig? Bel dan en vraag naar iemand van Cederhof welzijn.

Cederhof blijft Tafeltje Dekje maaltijden bezorgen. Wel wordt cliënten die dit nog kunnen, gevraagd een krukje bij de deur te zetten waar de bezorger de maaltijd op kan zetten. Als de maaltijd binnen gebracht moet worden, vragen we de cliënt afstand te houden van de bezorger. Het restaurant van Cederhof is gesloten.

Gaat Koningsdag dit jaar door?

De koninklijke familie gaat op 27 april niet naar Maastricht om Koningsdag te vieren. Dat hebben de gemeente Maastricht en de provincie Limburg besloten. Als reden geven ze de maatregelen tegen het coronavirus.

De Oranjevereniging Wemeldinge heeft besloten om het Koningsweekend 2020 in zijn geheel te verplaatsen naar 2021. Ook de lichtjesroute en de optocht.

Koningsdag 2020 wordt in Kapelle-Biezelinge afgelast. Ook het ophalen van contributiegeld wordt voorlopig gestaakt. Zodra het weer veilig is komt de Oranjevereniging Kapelle-Biezelinge het contributiegeld alsnog ophalen. Het bestuur kijkt of ze voor een vervangend programma kunnen zorgen later in het jaar.

Gaat de Nationale herdenking en de nationale viering van de bevrijding op 4 en 5 mei door?

Voor de Nationale Herdenking en de Nationale Viering van de Bevrijding op 4 en 5 mei wordt een vorm ontwikkeld die past bij de uitzonderlijke omstandigheden. In overleg met lokale en regionale organisatoren, overheden, media en de Bevrijdingsfestivals, stelt het Nationaal Comité 4 en 5 mei de komende weken een passend programma op. Meer weten? Bekijk de website van het Comité 4 en 5 mei.

Gaat de Franse Herdenking op 14 mei 2020 door?

Vanwege de aangescherpte maatregelen van het kabinet tegen het Coronavirus zijn wij genoodzaakt de Frans Herdenking dit jaar niet door te laten gaan in Kapelle. De Franse Herdenking stond dit jaar gepland op donderdag 14 mei 2020. We betreuren dat de herdenking niet door kan gaan, maar de gezondheid van iedereen staat voorop! Wij hopen u volgend jaar weer te mogen ontvangen.

Blijft de bibliotheek open?

Landelijk is besloten alle bibliotheekvestigingen te sluiten tot en met 6 april. Bibliotheek Oosterschelde volgt deze landelijke lijn en is dus tot en met 28 april gesloten. Alle activiteiten van de bibliotheek zijn geannuleerd. Lees meer op de website van de Bibliotheek Oosterschelde.

Blijft het Zeeuws Archief geopend?

Het gebouw van het Zeeuws Archief in Middelburg is gesloten voor het publiek. De digitale dienstverlening blijft waar mogelijk gehandhaafd. De maatregel geldt in elk geval tot en met 28 april.

Waar kunnen ondernemers/ ZZP-ers terecht?

De impact van de verscherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is groot voor het Nederlandse bedrijfsleven. Op de volgende pagina vindt u meer informatie voor ondernemers/ en ZZP-ers.

Meer informatie voor ondernemers en ZZP-ers

Wat betekent de werktijdverkorting voor mij?

Vast of tijdelijk contract

Wie een vast of tijdelijk contract heeft, merkt financieel niet of nauwelijks iets van werktijdverkorting. Deze werknemers krijgen hun salaris immers gewoon doorbetaald. Zij hebben – anders dan andere WW’ers – geen sollicitatieplicht. Gaat de onderneming later alsnog failliet of vallen er gedwongen ontslagen, dan gaat de periode waarin deeltijd-WW is verstrekt af van het aantal maanden dat aan ‘gewone’ WW-rechten is opgebouwd.

Oproepkrachten en nulurencontract

Voor oproepkrachten met een nulurencontract en uitzendkrachten is het een ander verhaal. Voor deze medewerkers geldt, afhankelijk van de cao, niet altijd een loondoorbetalingsplicht. Zonder loondoorbetaling kan er geen deeltijd-WW worden aangevraagd. Wel kunnen uitzendkrachten voor wie het werk (tijdelijk) stopt en die daardoor geen salaris meer krijgen zelf een WW-uitkering aanvragen.

Waar vind ik meer informatie over het coronavirus voor werknemers?

Op de website van de rijksoverheid vind u antwoord op de meest gestelde vragen voor werknemers.

Door het coronavirus heb ik minder inkomen. Hoe ga ik hier mee om?

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) brengt vanwege de coronacrisis een speciale digitale editie van de Nibud Geldkrant: de Geldkrant-special Minder inkomen. Met de krant biedt het Nibud handvatten aan mensen die als gevolg van de corona-uitbraak met een (sterke) daling van hun inkomen hebben te maken. Deze Geldkrant kunt u onderaan deze pagina downloaden. Voor mee informatie over geldzaken kijk op www.nibud.nl.

Mag ik nog gasten ontvangen op mijn camping/vakantiepark/recreatiewoning?

Sinds maandag 30 maart geldt er een verbod op toeristisch of recreatief nachtverblijf in heel Zeeland, zowel voor toeristen als Zeeuwen. Dit geldt voor recreatieparken, kampeerterreinen, minicampings, hotels, kamperen bij de boer, kamerverhuur, (Air)B&B’s, pensions, jachthavens, vakantiehuizen, tweede huizen, strandslaaphuisjes en camperplaatsen. Ook geldt er een verbod op het opbouwen van slaap- en strandhuisjes. Dat is bepaald in een Zeeuwse noodverordening die op 27 maart werd vastgesteld. Kijk voor veel gestelde vragen op de website van Zeeland Veilig. Staat uw vraag hier niet tussen? Bel dan met de gemeente 14 0113.

Is er extra beveiliging op de vakantieparken?

Lokaal vragen we aan de politie hier extra aandacht voor te hebben, maar dit is niet de eerste prioriteit van de politie. Eigenaren van vakantieparken zijn zelf verantwoordelijk voor het toezicht op het park. We vragen huiseigenaren om zelf te kijken wat er mogelijk is vanuit de Vereniging Van Eigenaren (VVE).

Val ik onder de uitzondering voor recreatief nachtverblijf?

De Veiligheidsregio en gemeenten bepalen niet vooraf of u, in de door u aangegeven situatie, in aanmerking komt voor één van de genoemde uitzonderingen zoals deze hierboven omschreven staan. Wij geven dus geen ontheffingen uit. Wij vragen u daarom zelf goed in te schatten en na te denken of u onder de uitzondering valt. U valt bijvoorbeeld onder uitzondering als u hier verblijft omdat u in Zeeland werkt (arbeidsmigrant), als u door ziekte niet kunt verplaatsen of als u vanwege een scheiding tijdelijk elders woont.

Hoe toon ik aan dat ik onder een uitzondering val?

De handhavers controleren alleen met het doel om ervoor te zorgen dat recreatief nachtverblijf nu niet meer plaatsvindt. Zij zullen altijd eerst met u in gesprek gaan en vragen aan te tonen of u onder één van de uitzonderingen valt. Het is uw eigen verantwoordelijkheid hoe u dit aan de handhaver aantoont als er een controle plaatsvindt. Het meest duidelijk is als u een bewijs of verklaring heeft. Enkele voorbeelden hiervan: als u arbeidsmigrant bent, geef dit dan aan met verklaring van uw werkgever. Als u door ziekte in het vakantiehuis moet blijven, gebruik dan een doktersverklaring. En als uw eigen huis verbouwd wordt, dan kunt u dit bijvoorbeeld met een verklaring van de aannemer aantonen.

Mogen kinderen nog wel met meer dan 3 vriendjes buiten spelen?

Jonge kinderen tot en met 12 jaar mogen nog wel met elkaar blijven buitenspelen. Het RIVM benadrukt dat dit geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Maar het dringend advies is wel om het aantal jonge kinderen dat samenspeelt te beperken. Alleen als ze géén klachten hebben die passen bij COVID-19, zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoest.

Ook bij buiten spelen geldt: houd 1,5 meter afstand. En laat kinderen meteen na het spelen goed hun handen wassen met zeep. 

Kan ik nog op bezoek bij mijn ouders?

Iedereen ouder dan 70 en mensen met onderliggend lijden zijn extra kwetsbaar als hij/zij COVID-19 krijgt. Beperk om die reden het contact met deze groepen en ga zeker niet op bezoek als u klachten zoals koorts, hoest- of verkoudheidsklachten hebt.

Kan ik nog boodschappen doen?

Als u geen klachten heeft zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten kunt u gewoon boodschappen gaan doen. Als u ten minste1,5 meter (twee armlengtes) afstand houdt tot anderen is de kans klein dat anderen u kunnen besmetten met COVID-19 of dat u anderen besmet.
Heeft iemand in uw gezin/huishouden koorts en/of benauwdheid, dan moet ook u thuisblijven.

Kan ik nog op bezoek gaan of bezoek ontvangen?

Blijf zoveel mogelijk thuis. Voor thuis geldt, beperk het bezoek tot maximaal drie mensen. En hou ook dan afstand tot elkaar (minimaal 1,5 meter).
Heeft iemand in uw gezin/huishouden koorts en/of benauwdheid, dan moet ook u thuisblijven en kunt u ook geen bezoek ontvangen.

Mag ik nog een frisse neus halen?

Als u geen klachten heeft zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten kunt u een frisse neus halen. Maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Heeft iemand in uw gezin/huishouden koorts en/of benauwdheid, dan moet ook u thuisblijven.

Wat betekent een verbod op groepsvorming?

Door het beperken van sociale contacten is de kans kleiner dat je elkaar besmet. De burgemeester kan bepalen dat een bepaalde locatie, wijk of straat een verbod op groepsvorming krijgt. Dit betekent dat er op deze plaats geen groepsvorming mag plaatsvinden met meer dan 3 personen. Van verboden groepsvorming is sprake als drie of meer mensen niet de 1,5 meter afstand in acht nemen en die geen huishouden vormen. Is alle groepsvorming verboden? Niet binnen gezinnen/huishoudens en op plaatsen en locaties waar geen verbod op groepsvorming geldt. Maar altijd geldt: houd afstand tot elkaar van tenminste 1,5 meter. Op dit moment is er in de gemeente Kapelle nog geen locatie met een verbod op groepsvorming.

Mag ik met 2, 3 of meer mensen in één auto rijden?

De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren (dus een gezin of anderszins huisgenoten zijn). Je bent niet strafbaar als je met 2 collega’s of met 2 vrienden of met 2 buren in één voertuig zit (ook al kun je geen 1,5 meter afstand houden in een auto), maar verstandig is het niet.

Je bent wél strafbaar wanneer je met 3 of meer mensen in één voertuig zit. Bij 3 of meer mensen (die niet tot één huishouden behoren) moet je namelijk 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren en dit kan in een voertuig niet.

Waarvoor delen politie en BOA's boetes uit en hoe hoog is die boete?

Ben je met drie of meer mensen bij elkaar op straat en houden jullie géén 1, 5 meter afstand, dan ben je strafbaar. De politie en de BOA’s handhaven hierop. Zij spreken je eerst aan en waarschuwen je. Luister je niet, dan krijg je een boete. Voor 12- t/m 17-jarigen is die 95 euro en voor 18 jaar en ouder is de boete 390 euro. Blijf je dan nog steeds te dicht bij elkaar hangen? Dan kunnen ze je aanhouden.

Deze regels gelden niet als je met je huisgenoten op straat bent. En ook kinderen jonger dan 12 jaar mogen nog gewoon samen buiten spelen. Ouders of verzorgers die toezicht houden, moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden

Er kunnen openbare en niet openbare locaties worden gesloten. Wat betekent dit?

De burgemeester kan bepalen om bepaalde locaties te sluiten om zo groepsvorming te voorkomen. Denk hierbij aan parken, natuurgebieden, stranden et cetera. Winkels vallen hier niet onder.

Kan ik nog naar mijn werk of op familiebezoek in België?

Sinds woensdag 18 maart verbiedt België niet-essentiële reizen naar het buitenland, waaronder Nederland. Het goederen- en dienstenverkeer mag nog gewoon de grens over. Grensarbeiders en anderen die de grens moeten oversteken, kunnen dit nog altijd doen. Echter moeten zij daarbij rekening houden met specifieke regels. Zie de website van de Rijksoverheid voor deze regels.

Grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciale beroepen kunnen vanaf 22 maart een vignet gebruiken om sneller de grens tussen België en Nederland te passeren. Het vignet dient om te voorkomen dat grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciale beroepen worden opgehouden bij de grens en kan enkel door hen worden gebruikt. Vraag het vignet aan op de website van het Nationaal Crisiscentrum.

Familiebezoek is een niet-essentiële reis, dus kan niet zolang het verbod op niet-essentiële reizen geldt in België.

Kan ik nog de hond uitlaten?

Als u geen klachten heeft zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten kunt u gewoon uw hond uitlaten. Als u ten minste 1,5 meter (twee armlengtes) afstand houdt tot anderen is de kans klein dat anderen u kunnen besmetten met COVID-19 of dat u anderen besmet.
Heeft iemand in uw gezin/huishouden koorts en/of benauwdheid, dan moet ook u thuisblijven.

Zijn dierenopvangcentra geopend?

De dierenopvangcentra zijn gesloten voor publiek. Bezoek is alleen mogelijk op afspraak. De medewerkers volgen de adviezen van het RIVM. Reeds gemaakte afspraken gaan wel door. Burgers die een dier willen adopteren, wordt verzocht eerst op de asieldierenwebsite www.ikzoekbaas.nl te kijken. Bij belangstelling kunt u bellen met het dierenasiel om de mogelijkheden te bespreken. Voor opvangcentra waar ook pension wordt aangeboden, geldt dat bestaande afspraken doorgaan. Er worden alleen tijdelijk geen nieuwe logés aangenomen. De meest actuele lokale informatie is te volgen op de Facebookpagina’s van de dierenasielen.

Blijven de dierenambulances rijden?

De dierenambulances blijven rijden. De medewerkers volgen de adviezen van het RIVM. Medewerkers geven daarom geen hand en mijden ander fysiek contact, ook bij het overdragen van een dier. Melders die zelf verschijnselen hebben (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of koorts) of ziek zijn, worden verzocht dit aan te geven bij het doen van de melding. De medewerkers komen dan bijvoorbeeld niet in huis.

Heeft het zin om een mondkapje te dragen om je te beschermen tegen COVID-19?

In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid.

Kun je besmet raken met het coronavirus via producten of het aanraken van oppervlakten? (bijvoorbeeld deurklink, pinautomaat, leuning, geld, etc.)

Het coronavirus verspreidt zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kan het virus niet goed overleven. De kans dat u besmet raakt via het aanraken van producten of oppervlakten is erg klein, maar niet helemaal uitgesloten. Neem de maatregelen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken en was regelmatig uw handen.