Coronavirus

In heel Nederland gelden maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’. De gemeente Kapelle volgt de landelijke lijn. Wij doen ons best de maatregelen zo snel mogelijk te vertalen naar de gemeente Kapelle. Wij vragen hiervoor uw begrip. Ook de veel gestelde vragen zullen op basis hiervan worden geüpdatet. Op deze pagina leest u wat u zelf kunt doen om de verspreiding tegen te gaan, maar ook meer informatie over wat de maatregelen betekenen voor onze dienstverlening. De meest actuele informatie van de overheid leest u op www.rijksoverheid.nl/coronavirus. U kunt ook terecht bij het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). 

Websites met informatie over het coronavirus

Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen en maatregelen in Zeeland. Hieronder een overzicht waar u antwoord op uw vragen kunt vinden.

Soort vragen Organisatie Bereikbaarheid
Vragen over coronavirus en maatregelen Rijksoverheid (RIVM) Publieksinformatienummer: 0800 - 1351 (dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur)
Vragen over uitbraak en besmettingen in Zeeland GGD Zeeland Telefoonnummer: 0113 - 249 480 (op werkdagen 08.00 – 17.00 uur)
Vragen over de maatregelen in Zeeland door gemeenten, Veiligheidsregio en hulpdiensten Veiligheidsregio Zeeland Mail: ZeelandVeilig@vrzeeland.nl
Gemeentelijke websites en klantcontactcentrum van uw eigen gemeente
Vragen door bedrijven, ZZP'ers, ondernemers Kamer van Koophandel Telefoonnummer: 0800 - 2117 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur)
Vragen door kwetsbaren in de samenleving 

Rode Kruis

Emergis

Telefoonnummer: 070 - 44 55 88 8

Telefoonnummer: 0113 - 26 70 80 (ma t/m vrij van 9.00 tot 21.00 uur)

Vragen door kinderen/jongeren

De Kindertelefoon

TEJO-huis

Telefoonnummer: 0800 - 04 32 (elke dag van 11.00 tot 21.00 uur)

Telefoonnummer: 06 - 53 93 70 99 (ma t/m vrij van 11.00 tot 21.00 uur)

Vragen met betrekking tot recreatief nachtverblijf, waarvan het antwoord niet in het overzicht van vragen en antwoorden staat op www.zeelandveilig.nl Gemeente Kapelle Telefoonnummer: 14 0113
 • 19 mei: de volgende stap

  Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’.

 • 19 mei 2020: Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Zeeland

  Hier vindt u de noodverordening van de Veiligheidsregio Zeeland van 19 mei 2020.

 • Veel gestelde vragen Coronavirus gemeente Kapelle

  De landelijke maatregelen in strijd tegen het coronavirus hebben mogelijk effect op onze dienstverlening. Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit. Wij begrijpen dat dit voor vragen zorgt. In onderstaand overzicht vindt u antwoord op de veel gestelde vragen. Wij zullen dit overzicht doorlopend aanvullen met nieuwe informatie. Voor algemene vragen over het coronavirus kunt u terecht op www.rijksoverheid.nl/coronavirus of door te bellen met het informatienummer 0800-1351.

 • 13 mei 2020: Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Zeeland

  De eerder aangekondigde versoepelingen van maatregelen zijn uitgewerkt en vandaag door de Zeeuwse Veiligheidsregio in een noodverordening vastgelegd.

 • 11 mei 2020: Meer toerisme toestaan in verantwoorde stappen

  Veiligheidsregio Zeeland wil in verantwoorde stappen het toerisme verder toelaten. Vanaf nu zijn alle individuele sanitaire voorzieningen weer toegestaan (zoals een chemisch toilet). Dit geldt voor alle typen verblijven. Gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen blijven gesloten conform de landelijke maatregelen.  VRZ wil per 15 mei de regels verder versoepelen. En ook per 29 mei mits de zorg het aankan. De Veiligheidsregio heeft een stappenplan vastgesteld na overleg met de Zeeuwse burgemeesters, de GGD en de toerismesector.

 • Veiligheidsregio Zeeland versoepelt overnachtingsregels voor ‘rustzoekers’

  De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) zet een eerste stap in het weer toelaten van ‘recreatief nachtverblijf’. Dit is in Zeeland vanaf eind maart verboden. Onder voorwaarden mogen bezoekers vanaf 1 mei weer overnachten. Nachtverblijf wordt toegestaan voor eigenaren in hun tweede woning en voor accommodaties waarvan de categorieën zijn bepaald. Recreatieondernemers kunnen (na registratie) 15% van hun slaapplaatsen verhuren. Dit geldt vooralsnog van 1 mei tot 22 mei. Wat daarna wordt toegestaan, besluit VRZ in de komende weken. De aanpak kwam tot stand na overleg met vertegenwoordigers van de toeristische sector, provincie Zeeland en Zeeuwse burgemeesters.

 • 6 mei 2020: Versoepeling van de maatregelen

  Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit.

 • Feestdag Kapelle 50 op 4 juli afgelast

  Dit jaar bestaat de gemeente Kapelle 50 jaar! Dat wilden we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom wilden we dit jaar verschillende activiteiten voor onze inwoners organiseren. Door het verlengen van de landelijke maatregel op het verbod van evenementen tot 1 september, zijn we genoodzaakt Kapelle 50 op 4 juli 2020 af te lassen. We betreuren dat Kapelle 50 niet door kan gaan, maar de gezondheid van iedereen staat voorop! We kijken of we de verschillende activiteiten nog op een later moment kunnen organiseren. Zodra we meer weten informeren we u via deze website.

 • 21 april 2020: Maatregelen corona verlengd

  We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren. Dat heeft het kabinet dinsdag 21 april 2020 bekend gemaakt. 

 • #OranjeHelpers: jongeren in actie tegen eenzaamheid en corona

  Door de maatregelen rondom corona hebben sommige mensen weinig contact met de buitenwereld. Wil jij iets doen aan de eenzaamheid in jouw omgeving? Wil je best even een paar boodschappen doen? Of een praatje maken? Bied hulp in jouw omgeving en word ook #OranjeHelper!

 • GGD Zeeland start met testen zorgmedewerkers buiten ziekenhuizen

  Zorgmedewerkers en paramedici kunnen zich, als zij 24-uur klachten hebben, op diverse locaties in Zeeland laten testen op het coronavirus (COVID-19). Deze uitbreiding van het testbeleid van het RIVM geldt voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis, werkzaam in verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, huisartsenzorg, thuiszorg, jeugdzorg, verloskundigezorg en GGZ.

 • 31 maart 2020: Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

  Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

 • Aangepaste openingstijden per woensdag 8 april 2020

  Om onze dienstverlening te blijven garanderen, is het noodzakelijk om tijdelijke aanpassingen te doen in de openstelling en bereikbaarheid van het gemeentehuis.

 • Noodverordening Veiligheidsregio Zeeland 8 april 2020

  Op 8 april 2020 heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio een nieuwe noodverordening vastgesteld. De wijzigingen in de noodverordening hebben betrekking op art. 2.5a uit de noodverordening. Dat gaat over de mogelijkheid om locaties te sluiten vanwege drukte.

 • 27 maart 2020: nieuwe noodverordening toeristische sector

  Vrijdagmiddag is door het Algemeen Bestuur van Veiligheidsregio Zeeland de nieuwe noodverordening vastgesteld. Deze heeft gevolgen voor de toeristische sector. Op de website ZeelandVeilig.nl treft u een overzicht van vragen en antwoorden aan.

 • Franse Herdenking op 14 mei 2020 gaat niet door

  Vanwege de aangescherpte maatregelen van het kabinet tegen het Coronavirus zijn wij genoodzaakt de Frans Herdenking dit jaar niet door te laten gaan in Kapelle.

 • Filmpje over maatregelen Coronavirus

  Stichting Lezen en Schrijven legt de maatregelen tegen het Coronavirus uit in onderstaand filmpje.

 • 24 maart 2020 - Geen centrale examens dit jaar

  De centrale examens gaan dit schooljaar niet door. Dat heeft minister Slob (onderwijs) besloten samen met de onderwijsorganisaties. Scholen krijgen door dit besluit meer tijd om de schoolexamens af te ronden. De resultaten van de schoolexamens vormen de basis voor het behalen van het diploma dit schooljaar. Kijk voor meer informatie over de schoolexamens op de website van de Rijksoverheid

 • 23 maart 2020: Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

  Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst.

 • Noodopvang onderwijs en kinderopvang

  Sommige ouders of verzorgenden kunnen de komende periode op hun eigen school of opvang gebruik maken van de kinderopvang, zodat zij zich kunnen inspannen om de samenleving draaiende te houden. 

 • Aanvullende maatregelen verpleeghuizen

  Verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg zijn vanaf vrijdag 20 maart gesloten voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg.

 • Initiatieven juichen we toe!

  In onze gemeente zien we mooie initiatieven ontstaan. Daar zijn we trots op! Juist nu is het van belang dat we extra naar elkaar omkijken en voor elkaar klaarstaan. Bijvoorbeeld door boodschappen voor elkaar te doen, eten klaar te maken of gewoon een telefoontje om te vragen: hoe gaat het met je?

 • Nieuwe webpagina in Zeeland met informatie over het coronavirus

  De ontwikkelingen rondom het nieuwe coronavirus (COVID-19) gaan razendsnel. Zowel in de media als op internet staat veel informatie. Maar wat is nu voor Zeeuwen van belang? U leest het op de website www.zeelandveilig.nl/coronavirus.

 • Infectieradar brengt klachten Coronavirus in beeld

  Vanaf dinsdag 17 maart 2020 kunnen mensen in Nederland helpen bij het in kaart brengen van klachten die kunnen wijzen op het nieuwe Coronavirus. Mensen kunnen via infectieradar.nl meedoen.

 • Hulplijn Rode Kruis

  Het Rode Kruis heeft een speciale hulplijn opengesteld voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten. Medewerkers van het Rode Kruis bieden een luisterend oor of geven advies. Het telefoonnummer van de hulplijn van het Rode Kruis is 070 - 44 55 88 8.

 • 17 maart 2020: Tweede besmetting Coronavirus (COVID-19) in de gemeente Kapelle

  Een inwoner uit Kapelle is besmet geraakt met het Coronavirus (COVID-19). Dit is na laboratoriumonderzoek vastgesteld. De persoon zit in thuisisolatie.

 • Pakket nieuwe maatregelen voor banen en economie

  Het kabinet heeft vandaag besloten om vanwege het Coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Doel is om naast onze gezondheid ook onze banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. 

 • Persoonlijke boodschap van burgemeester Fons Naterop

  Een persoonlijke boodschap over het Coronavirus van burgemeester Fons Naterop voor alle inwoners van de gemeente Kapelle.

 • Sabewa Zeeland gaat coulant om met invordering van gemeentelijke- en waterschapsbelastingen

  Door de situatie rondom het coronavirus heeft Nederland vergaande maatregelen moeten nemen. Deze maatregelen hebben gevolgen voor ondernemers, maar ook voor burgers. Om die reden heeft Sabewa Zeeland besloten coulant om te gaan met de invordering van de gemeentelijke- en waterschapsbelastingen.

 • 16 maart 2020 Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Zeeland

  De voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland heeft op 16 maart 2020 besloten tot een nieuwe Noodverordening. Dit naar aanleiding van de aanvullende maatregelen die het kabinet op zondag 15 maart jongstleden heeft bekend gemaakt.

 • Wat kunt u zelf doen?

  Het is belangrijk te letten op goede hand- en hoesthygiëne. Heeft u geen klachten? Vermijd grote groepen en werk thuis indien mogelijk. Heeft u (milde) verkoudheidsklachten? Blijf thuis en beperk (sociale) contacten.

 • Burgerzaken, zo veel mogelijk digitaal regelen

  We willen u vragen om, zolang de coronamaatregelen gelden, uw burgerzaken zo veel mogelijk online te regelen. Dit doet u op www.kapelle.nl/onlineregelen. Voor de burgerzaken die u niet online kunt regelen, kunt u online een afspraak inplannen of bellen naar 14 0113. Heeft u vragen? Dan kunt u het beste mailen naar burgerzaken@kapelle.nl  We zijn momenteel telefonisch zeer beperkt bereikbaar.

 • Sluiting locaties Zeeuws Archief tegen verspreiding coronavirus

  Het gebouw van het Zeeuws Archief in Middelburg is met ingang van dinsdag 17 maart 2020 gesloten voor het publiek. De digitale dienstverlening blijft waar mogelijk gehandhaafd. De maatregel geldt in elk geval tot en met 6 april en is gericht op het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus.

 • Aanvullende maatregelen kabinet onderwijs, horeca, sport

  Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs.

 • 16 maart 2020 Persbericht Veiligheidsregio Zeeland over nieuwe corona-maatregelen

  Reactie voorzitter Veiligheidsregio Zeeland (Jan Lonink);

  Wij steunen de nieuwe maatregelen die zojuist landelijk zijn afgekondigd. Want dit is hard nodig. We moeten voorkomen dat het virus zich snel verder verspreidt. Daarom moeten we persoonlijke contacten minimaliseren. Dat is de enige manier om de pandemie zo kort mogelijk te laten duren. Daar past bij dat nu scholen, horeca en sportclubs dichtgaan. Voor ons grensgebied voorkomen we met deze maatregelen nu ook de verschillen met België.

 • 15 maart 2020 Inwoner uit Wemeldinge besmet het Coronavirus (COVID-19)

  Een inwoner uit Wemeldinge is besmet geraakt met het Coronavirus (COVID-19). Dit is na laboratoriumonderzoek vastgesteld. De persoon ligt in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis. Burgemeester Fons Naterop leeft mee met de patiënt en familie en zal zo spoedig mogelijk telefonisch contact met hen opnemen.

 • 14 maart 2020 Noodverordening in Zeeland van kracht

  Noodverordening binnen Veiligheidsregio Zeeland voor verbod op evenementen en bijeenkomsten van meer dan 100 personen.

  Meer informatie op www.zeelandveilig.nl

 • 12 maart 2020 Landelijke maatregelen

  In heel Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 aanvullende maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus. Deze maatregelen gelden tot en met 31 maart 2020. De gemeente Kapelle volgt de maatregelen van de RIVM.