Coronavirus en toerisme

Testen van toeristen op COVID-19

Verkouden worden kan iedereen overkomen, ook als je op vakantie bent. In deze tijd is het erg belangrijk om snel te weten of je misschien besmet bent geraakt met het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt. Toeristen kunnen zich daarom laten testen op een testlocatie in de buurt van hun vakantieadres. Meer informatie over het testen en wat men kan doen na een positieve test staat op de website van de GGD Zeeland.

Vanaf 15 juni zijn de gemeenschappelijke wasruimtes, douches en toiletten op campings en vakantieparken weer geopend

De opheffing van de maatregel is vervroegd naar maandag 15 juni, omdat vanaf dan buitenlandse toeristen welkom zijn en om vakantiespreiding (buiten de schoolvakanties om) eerder mogelijk te maken. Dit betekent dat vanaf 15 juni aanstaande alle gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen weer verantwoord geopend kunnen worden.

29 mei 2020: Nieuwe Noodverordening Veiligheidsregio Zeeland, versoepeling maatregelen

De regels rondom toerisme in Zeeland versoepelen weer verder. Stapsgewijs wordt de deur voor toeristen geopend. We heten toeristen welkom in onze mooie provincie, maar wijzen hen wel op de regels en de veiligheid. 

Vanaf 29 mei 2020 kunnen recreatieondernemers 75% van de slaapplaatsen weer open stellen. Dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland vastgesteld in de Zeeuwse corona-noodverordening. Bekijk de noodverordening
 
Er waren vragen of binnen poolen, kaarten en darten ook weer mag. Vandaag is besloten dat dat ook weer mag vanaf 1 juni, zolang dat binnen dezelfde regels als voor de horeca gebeurt. Dus vooraf reserveren, maximaal 30 personen en met in achtneming van 1,5 meter afstand.
 
We kunnen alleen versoepelen als iedereen de maatregelen van het RIVM blijft volgen. Dat geldt natuurlijk ook voor toeristen. Het vermijden van drukte is nu van extra groot belang. 

20 mei 2020: Openbare toiletten aan de kust mogen op veel plaatsen weer open

Toiletvoorzieningen aan de kust kunnen op veel plekken in Zeeland weer open. Dit geldt voor openbare toiletvoorzieningen op het strand en bij strandovergangen. Zelfstandige toiletvoorzieningen van strandpaviljoens, die vanaf het strand bereikbaar zijn zonder dat men het strandpaviljoen hoeft te betreden, mogen ook opengesteld worden. Dat geldt dus niet voor toiletvoorzieningen binnenshuis. Voor het schoonhouden van de toiletten gelden de richtlijnen van het RIVM.

Per direct mogelijk
Veiligheidsregio Zeeland staat per direct toe dat de (openbare) toiletvoorzieningen opengesteld worden. De noodverordening zal hier op worden aangepast. Het besluit is genomen na landelijke afstemming en na overleg met de burgemeesters van de Zeeuwse kustgemeenten. Welke toiletten wanneer open zullen gaan is nog niet bekend. Dit is de verantwoordelijkheid van de betreffende exploitant of ondernemer.

Horeca aan kust gesloten
In alle Veiligheidsregio’s die aan de kust liggen, gelden tot 1 juni overal dezelfde afspraken. Horecabedrijven en strandpaviljoens blijven gesloten, met uitzondering van afhaal. De restaurants zelf, inclusief de bijbehorende terrassen, blijven gesloten.

Nog geen verhuur strandbedden door exploitanten strandpaviljoens
Het verhuren, uitlenen of anderszins ter beschikking stellen van strandbedden door exploitanten van strandpaviljoens is tot 1 juni niet toegestaan langs de hele kust. Dit om ongewenste terrasvorming tegen te gaan en eenduidige handhaving mogelijk te maken.