Gemeente Kapelle zet zich extra in voor inclusiviteit tijdens verkiezingen op 15 maart 2023

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Bij de stembureaus in de gemeente Kapelle is extra aandacht voor inclusiviteit.

Naast alle wettelijke richtlijnen kunnen inwoners bij het stembureau in de Vroone gebruikmaken van de tool ‘Speaksee’ en is er op het stembureau in het gemeentehuis een ‘prokkelduo’ aanwezig.

Speaksee

Speaksee is een microfoonsysteem dat spraak omzet naar tekst door middel van spraakherkenning. Hierdoor kunnen doven en slechthorenden participeren in (groeps)gesprekken. Alle sprekers worden weergegeven in verschillende kleuren, zodat je eenvoudig kunt zien wie wat zegt.

Speaksee kan ook worden gebruikt in gesprekken met inwoners die de Nederlandse taal niet spreken. Er zit namelijk ook een directe vertaalfunctie in. De gemeente Kapelle is één van de drie Nederlandse gemeenten die Speaksee inzet tijdens de aankomende verkiezingen.

Prokkelduo

Op het stembureau in het gemeentehuis is een prokkelduo aanwezig. Een prokkelduo bestaat uit een vrijwilliger met een verstandelijke beperking samen met een maatje zonder verstandelijke beperking. Zij voeren samen werkzaamheden uit op een stembureau. Bijvoorbeeld het welkom heten van bezoekers of stembiljetten uitdelen. In de gemeente Kapelle is het de tweede keer dat een prokkelduo aanwezig is. De eerste keer was tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022.