Bevelandse organisaties en gemeenten gaan samen regio versterken

Op de Bevelanden slaan onderwijs, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de overheid de handen ineen voor een innovatieve, sterke en vitale regio in 2030. Hiervoor is het netwerk ‘Samenwerking De Bevelanden’ opgericht. Deze aanpak is nieuw in Zeeland.

De vijf Bevelandse gemeenten - Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal - werken al jaren nauw samen. Deze samenwerking wordt nu verder verbreed. “Omdat niemand op eigen houtje voor een vitale en innovatieve regio kan zorgen, gaan we dat samen doen”, aldus Kees Weststrate, wethouder van Borsele en woordvoerder van de Samenwerking. “Vandaag gaan we officieel van start met tientallen ondernemers, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en de gemeenten. We roepen andere Bevelandse organisaties op om ook aan te sluiten. Er moet en kan meer om de regio aantrekkelijker te maken en houden voor werkgevers, werknemers, bewoners en bezoekers. Vooral met het oog op jongeren moeten we snel stappen zetten. We gaan gezamenlijk initiatieven ontplooien en willen zo een proeftuin binnen Zeeland zijn.”

Vijf verschillende thema’s

‘Samenwerking de Bevelanden’ zet in op vijf verschillende thema’s ofwel actielijnen. Dit zijn: Vitaal leven en gezondheid, Agri-aquafoodsector, Beleving op de Bevelanden, Beweging op de Bevelandse woningmarkt én Slim en multifunctioneel grondgebruik. Ruim veertig partijen uit de verschillende sectoren, de Provincie en de vijf gemeenten zijn betrokken geweest bij de voorbereidingen.

Aan de slag

De kracht van het netwerk is kennis en kunde delen. Door samen vanuit verschillende perspectieven naar maatschappelijk opgaves te kijken, kan ‘Samenwerking de Bevelanden’ sneller én met innovatieve oplossingen komen.

De eerste projecten die op deze nieuwe manier worden aangepakt, gaan nog dit jaar van start. Viskwekerij Kingsih, Rusthoeve AIKC, Scalda en de gemeente Noord-Beveland zijn al van start gegaan en werken aan een gezamenlijke opleidingslocatie in Colijnsplaat. De Rusthoeve is een akkerbouwbedrijf met een kenniscentrum, gespecialiseerd in agrarische innovatie. De vier partijen zetten zich samen in voor slimme, nieuwe en multifunctionele combinaties van hun activiteiten. Zij leiden straks jongeren op in de agri/aqua-sector op de locatie waar de leerlingen direct praktijkervaring kunnen opdoen. Zo bieden zij een toekomstgerichte en daarmee duurzame opleiding aan.

‘Samenwerking de Bevelanden’: Op naar een vitale regio.