Afval scheiden doe je ook met kerst

De feestdagen zijn voorbij en dan blijkt helaas weer dat je teveel voedsel hebt ingekocht. Voedsel weggooien is zonde. Daarom is het beter om met de restjes die je overhoudt, de vriezer en de koelkast te vullen. Je kunt ze daarna creatief verwerken in andere gerechten. Bijvoorbeeld door een kliekjesavond te houden op derde kerst. Blijven er dan nog etensrestjes over? Doe die dan in de GFT-Bak.

Helaas belanden etensresten nog vaak in de grijze bak. Dat is zonde, want dan wordt het verbrand. Dus doe etensresten voortaan altijd in de GFT-bak. Dan gaat het niet verloren en kan er compost van worden gemaakt. 

Afval scheiden doe je ook met kerst

Wist je dat van GFT-afval, zoals etensresten, weer compost wordt gemaakt? 

Tips voor het goed scheiden van etensresten 

Etensresten horen in de GFT-bak. We geven je hier een aantal tips hoe je dit makkelijk kunt doen én waarom dit handig is.

  1. Zet een apart bakje voor etensresten (met deksel) in de keuken. Onder het koken is het makkelijk om de etensresten te verzamelen voor in de groene container. Bij sommige Zeeuwse gemeenten kan je zo’n groen bakje aanvragen. 
  2. Heb je geen zin om het bakje steeds om te spoelen? Gebruik dan een biologisch afbreekbaar afvalzakje (alleen die met het kiemplantlogo) deze mag gewoon in de Gft-container. Let op: doe geen knoop in het zakje, dit is moeilijker te composteren. 
  3. Ook botjes, schelpen en schalen mogen bij het GFT-afval. Twijfel je? Alles wat op je bord ligt mag in de GFT bak. 

Afval scheiden

Afvalscheidingswijzer | Gemeente Kapelle

Meer weten?

Groente-, fruit- en tuinafval: tips voor gft-bak | Milieu Centraal