Aanbieden van PMD-zakken

PMD is de afkorting voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons. De zakken met PMD kunt u op centrale plaatsen aanbieden. Alleen op sommige plaatsen staan soms zoveel zakken dat deze de stoep blokkeren. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen voor voetgangers. Zij moeten dan uitwijken naar de weg. Ook voor mensen met een handicap is dit lastig. We vragen u hier op te letten. Op de foto ziet u een voorbeeld zoals het niet hoort!

Niet te vroeg buiten zetten

Een mooie en opgeruimde omgeving vinden we allemaal erg fijn. Toch zien we steeds vaker dat PMD-zakken al dagen voor de ophaaldag buiten op de stoep staan. Dit zorgt voor veel overlast. Zakken waaien weg waardoor plastic afval zwerfvuil wordt. Ook trekken de zakken ongedierte aan. We vragen u om PMD-zakken de ochtend van de inzameling vóór 07.30 uur buiten te zetten. Als we hier met zijn allen op letten, zorgen we samen voor een opgeruimde omgeving.

Tips om wegwaaien te voorkomen

  • Bind de zakken goed dicht, zodat het afval niet uit de zakken waait.
  • Bind meerdere zakken met PMD aan elkaar.
  • Vul een drankkarton gedeeltelijk met water. En stop de drankkarton in de PMD-zak.

Waar opletten bij het aanbieden van PMD

PMD mag u alleen aanbieden in doorzichtige zakken. Ook mogen alleen lege verpakkingen in de zak. Op de meeste plastic flessen zit statiegeld. Ook op de kleine flesjes. Dus kijk hier naar voor u een plastic fles bij het PMD stopt.

Niet in de PMD-zak:

  • samengestelde materialen, zoals papieren broodzak met kunststof venster;
  • te grote of te lange stukken plastic, zoals worteldoek en tuinslangen;
  • te zware materialen, zoals barbecues;
  • seizoensgebonden materialen, zoals zwembadjes en kerstboomnetten;
  • bioplastic; als op het bioplastic het Kiemplantlogo of OK compostlogo staat, dan mag het in de GFT-bak. Zo niet dan bij het restafval.

Weet u niet zeker bij welk afval u iets moet weggooien? Kijk dan opwww.zrd.nl/afvalalfabet.htm.

 

 

PMD